Holmen nerede!

Gazetemiz yazarlarından Mehmet Demirkol'a göre Fenerbahçe'nin ilacı İsveçli oyuncu Samuel Holmen...

Holmen nerede!

Fenerbahçe kadrosunun şu andaki en ideal ve güvenilir, ilk oynaması gereken orta saha oyuncusu Holmen. Ama 10 yabancının dışında. Oysa 10'a yakın orta saha içinde iki yönlü güvenilir performans aralığına sahip başka biri yok.

Fenerbahçe, Zico döneminden bu yana ideal bir orta saha oluşturamıyor. Daum döneminde ve Aykut Kocaman’ın ilk senesindense şu an daha da geride. Hem de harcanan onca paraya rağmen. Sarı-Lacivertliler ancak ekstra motivasyonla ve rakibin pres yapmadığı kontrol oyunlarında topu ve oyun merkezini ileri taşıyabiliyor. Ancak Fenerbahçe hâlâ santrfor transfer ediyor. Bir takımın orta sahasının en iyisi sağbeki olmaz. Gökhan olmadığı zaman Sarı-Lacivertliler orta sahadan eksiliyor. İyi bir orta saha, güvenilir performans aralığına sahip olmalıdır. Emre ve Meireles’in kalitesi, cv’si ve potansiyeli değil tarışmamız gereken. Bunlar yüksek. Biz 2 hafta sonra yüzde 70 performansla sahada olup olmadıkları üzerine konuşmalıyız. Fenerbahçe’de 10’a yakın yüksek ücretli orta saha oyuncusu var. Ancak bir tek iki yönlü güvenilir performans aralığına sahip orta saha yok. Alper-Salih gelecek vaat ediyor, Meireles ve Emre dünü. Bugün yok... Sorun budur. Sadece bu... Orta saha olmadan olmaz.

Haberin Devamı


Nasıl dışarıda kalır

İddiam şu: Fenerbahçe kadrosu göz önüne alındığında Türkiye Ligi’ni bilen hiçbir teknik direktör Holmen’i 10 yabancının dışında bırakmaz. 13 km’ye varan bir koşu ortalaması, gol ve asist yapabilen (11 gol, 5 asist), duran top kullanabilen, şut atan, iki ayağını da aynı şekilde kullanabilen bir oyuncudan bahsediyoruz. Ligin top kapma rekortmeni. Bu söylediklerimden Chelsea topçusu olduğu çıkmasın ama şu anda Fenerbahçe kadrosunun en ideal ve güvenilir orta saha oyuncusu Holmen. Bu oyuncuyu Yanal dışarıda bırakmış olamaz. Eğer o bıraktıysa şimdiden Yanal’ı tartışmak gerekir. Holmen bu performanslar çerçevesinde orta sahanın ilk oyuncusudur. Kusura bakmayın.

Fark sadece 7


Türkiye’de futbol bir erkek sporudur. Doğru mu? Kadınlar Ligi var mı yok mu, ortalama bir futbolsever bilmez dahi. Geçen yılın şampiyonu kim diye sorsam misal? Bayağı meraklısı bile bilmez. Büyük takımların ilgisi yoktur kadınlar futbolunda. Trabzon İdmanocağı ve Eskişehir dışında öyle parlak isimler yoktur. Doğru mu? Peki erkekler futbolu? Dünyanın 1 numaralı derbisi... Dünya starları. Transfer rekorları vs. Yayın gelirleri açısından Avrupa’nın beşinci zirve ligi.

Peki sonuç?

Türkiye, Milli Takımlar sıralamasında kadınlarda 65. Erkeklerde 58. Fark sadece 7... İşin asıl acı yanı şu: Dünya sıralaması ülke çokluğundan gerekli etkiyi vermiyor, vehamet anlaşılmıyor olabilir. Asıl trajedi Avrupa sıralamasında ortaya çıkıyor. Bu sahnede 53 takım arasında 30. sıradayız. İlk 5, ilk 10 değil, ilk yarıda bile değil. Tablo budur.

Bir de kaleci ekibini deneyin


Fenerbahçe futbol takımının son 20 yılda en iyi işleyen organizasyonu kaleci ekibi. Engin’den Rüştü’ye, ondan Recep ve Volkan’a ve Mert’e kadar hep dünya standardında iş çıkarmayı başardılar. Yıllardır kuşkusuz değişik isimler bu işte görev aldı ama demek ki bir gelenek oluşmuş. Bu geleneği neden takımın geleneğine taşıyamazlar? Benden bir öneri: Bir yıl da kaleci teknik ekibine verin takımın liderliğini. Belki onlar standartlarını yerleştirmeyi başarırar.

Herkes kulübeye

Fenerbahçe, Süper Kupa Finali’ne 5+1 yabancıyla çıktı. Ne oldu 6+0+4? Hani 6+0? Futbol dünyası olarak aritmetiğimiz pek parlak değildir. Tamam da koyduğun kuralın adını dahi koyamıyorsan olur mu? İlk ve orta öğretimdeki 4+4+4 gibi. Çarpma diye bir işlem çıktı çok önce. Adı 4x3 onun... Ama eğitimde de aritmetik zayıf. Ondan değişti herhalde sistem.

Konuya dönelim: Yabancı sınırlaması zırvadır. Bu konudaki fikirlerimi fanatik.com.tr arşivinde bulabilirsiniz. Öte yandan Fenerbahçe’nin itirazı haklıdır. Peki bugün ne yapılabilir? Fenerbahçe’nin prensip olarak bu karara karşı olduğu biliniyor. Onların da desteği alınarak 2 yıl içinde bu kural tamamen kalkmalı. Peki bu yıl. Herkes kulübede kuralıyla bu iş düzelir. Yani takımlar 23 kişilik bir kadroyla sahaya çıkarlar ve kulübe genişlerse sorun kalmaz. TFF de sözünden dönmemiş olur.

1 haftada böyle temel bir değişikliğin yapılması hukuki olarak doğru mudur? Olmadığını biliyoruz. Ancak bu ülkede bu işlerin böyle yürüdüğünü de biliyoruz. 10 yabancı sınırı ve herkes kulübede. İtirazı olan?

Mehmet Demirkol

YORUM YAZ