Counter Strike ve Half Life yapımcısı: Valve

Valve Corporation, Counter Strike ve Half Life gibi dünyaca ünlü iki oyunun yapımcısı... 1996 yılında eski Microsoft çalışanları Gabe Newell ve Mike Harrington tarafından kuruldu. İşte Valve'nin bilinmeyenleri...

Counter Strike ve Half Life yapımcısı: Valve

Öncelikle belirtmeliyim, bilgisayar oyun sektörü bir sanat dalı halini aldı. Bazı oyunları oynayınca insanlar; yabancı topraklara seyahat etmiş, bir kültür tanımış veya yeni şeyler öğrenmiş ise o oyunda emek vardır ve müzedeki değerli bir tablodan farkı yoktur. Bir çok oyun sever küçük yaşlarda 8-bit pixel grafikli oyunlarla büyümüş , teknoloji ve oyun şirketlerinin gelişimi ile bugünlere gelmiş durumdayız. Hepimiz bugün farklı görüntü kalitelerine, farklı hikayelere sahip birçok oyun seçeneğine sahibiz. İşte bu oyunlardan Counter Strike , Half Life gibi efsaneleri bizlere sunan Valve oyun şirketine göz atıyoruz.

1996 yılında kuruldu

Valve Corporation, 1996 yılında eski Microsoft çalışanları Gabe Newell ve Mike Harrington tarafından kurulmuştur.

Valve, Half-Life, Counter-Strike, Portal, Day of Defeat, Team Fortress, Left 4 Dead ve Dota 2 oyunlarını geliştirmiştir ve bu oyunlar eleştirmenler tarafından iyi bir şekilde karşılanmıştır. Valve’in diğer geliştirdiği yapımlar ise Source Engine (oyunları bu grafik motoru üzerine kuruludur), Steam oyun platformu dur.

Valve’in ünlü bir oyun şirketi olmasının başlıca bir sebebi Half-Life isimli oyunu çıkarmasıdır. Half-Life, eski adıyla Valve Software tarafından geliştirilen ve Sierra Studios tarafından 1998 yılında Windows işletim sistemi üzerinde dağıtılmaya başlanan bir aksiyon oyunudur. Oyunun konusu , kuramsal fizikçi Dr. Gordon Freeman’in yaptığı bir deneyin yanlış gitmesi ardından içinde bulunduğu Black Mesa’dan kaçışıdır. Bu oyun yayınlandıktan hemen sonra iyi bir sunuma ve sürükleyici bir oynanışa sahip olması gerekçesiyle eleştirmenler ve oyuncular tarafından sınırsız övgüler almış ve 1998-1999 yılları arasında 50’nin üzerinde “Yılın Bilgisayar Oyunu” ödülünü almıştır. Günümüze kadar 15 milyon kopya satan Half-Life, tüm zamanların en çok satan birinci-şahıs (FPS) oyunu olmuştur.

Dota 2'yi geliştirdiler

Half Life denilince eminim hepimiz çocukluğumuza geri dönüyoruz. O yıllarda , benim internet kafe maceram Half Life ile başladı çünki Half Life multiplayer fps oyunlarının ilklerinden sayılacak kadar eskiydi. Half-Life’in başarısından sonra, Valve takımı oyun modifiyeleri ve Half-Life’in ve diğer oyunların yeni versiyonları üzerinde çalışmıştır.

Şu anki Bütün Valve oyunları Source grafik motoru üzerine kurulmuştur. Bu şirket, altı adet oyun dizisi geliştirmiştir: Half-Life, Team Fortress, Portal , Counter-Strike ve Day of Defeat . Valve bu geleneğin üzerine dallanmıştır ve Warcraft III oyununun modifiyesi olarak “Dota 2” yi geliştirmiştir. Bu oyunların hepsi 3. parti oyun şirketleri tarafından modifiye olarak yaratılmış ve Valve tarafından satın alınıp tamamen geliştirilmiştir.

Geliştirdikleri bir diğer birinci şahıs nişancı türündeki aksiyon oyununun Counter-Strike olduğunu belirtmiştik . Bu oyun dünya çapında en fazla kullanıcıya sahip birinci şahıs nişancı oyunu olarak bir fenomene dönüşmüştür. Counter-Strike ın gelmesiyle birlikte Valve dünyanın en büyük 10 oyun şirketi arasındaki yerini almış durumda . Halen kitleleri peşinden sürükleyen bir oyun olmaya devam ediyor. Ben Counter Strike ı oynamaya başlayalı 15 sene olmasına rağmen , her gün oyuna giriş yaptığımda ilk günki kadar heyecanlanmaya devam ediyor ve oyundan çok büyük keyif alıyorum.

En iyi oyun geliştiricisi ödülünü aldılar

Bu kadar oyun geliştirdikten sonra , Valve in kapsamı ve ticari değeri oldukça büyüdü. 10 Ocak 2008’de, Turtle Rock Studios’u satın aldı. 8 Nisan 2010’da, “The Escapist” Magazinin en iyi oyun geliştiricisi ödülünü aldı. 2012 yılında ise, “Star Filled Studios”’u satın alarak oyun dünyasında daha güçlü bir hale geldi.

Günümüzde Valve ile ilgili en çok merak edilen soru , Valve , Half Life 3 ü piyasaya çıkaracak mı sorusuydu . Bu soruya Gabe Newell Half Life veya Portal evreninde geçen yeni bir oyun yapabileceklerini doğrulayan bir yanıt verdi ve şöyle açıkladı . Source 2'yi ana oyun geliştirme motorumuz olarak kullanmaya devam ediyoruz. Dota 2'yi buna dahil etmemizin yanında, bu oyun motorunu 'henüz duyurulmamış oyunları' geliştirirken de kullanıyoruz. Burada, Valve'da oyun geliştirme üstüne çalışan herkesin aynı oyun motoru üstüne çalışmasını isteriz. Ayrıca Source 2'yi geliştirme topluluğu için daha ulaşılabilir ve ücretsiz yapmayı da istiyoruz . Bu açıklamasından sonra oyun severler ile birlikte bende yeni gelişmeleri sabırsızlıkla bekliyorum.



Haberin Devamı
YORUM YAZ