TFF ve engelli futbolu
“Bir testi yaparsın çamurdan içindeki boşluktur onu yararlı kılan"
Haberin Devamı ›
Yıllar önce engelli futbolunda yaşanan gelişmeler üzerine kaleme aldığım yazım böyle başlıyordu. Şimdi yazıma tekrar Çinli düşünür LaoTsu'nun bu sözleriyle başlamamın elbette bir nedeni var:
Ülkemizde artık bir engelli futbolu gerçeği var hem de dünya markası olmuş bir engelli futbolu..
Aradan geçen onca sene sonra bir kez daha 'boşluk'tan ama "yararlı boşluktan" sizlere bahsedeceğim:
Baştan söyleyeyim, bu "öykü"nün gerçek kahramanları ise engelli futbolcularımızdır.
Testinin hammaddesi de çamurun oluşturduğu testi de engelli camiaları ile engelli futbolcularımızdır.
Fakat testinin suyu tutabilmesi için bir ‘Boşluk’a hatta yararlı bir boşluğa ihtiyacı vardır.
Futbol Federasyonu da işte bu ‘boşluk’ rolünü üstlenmiştir, testinin suyu tutmasını sağlamıştır. Kimi zaman liderlik ederek çoğu zaman da geride durarak testinin suyunu tutması için mütevazi ‘Boşluk’ görevini üstlendi.
2006 yılında TFF bünyesinde Engelliler Koordinasyon Kurulu oluşturdu.
Haberin Devamı ›
Geçen 16 yıl boyunca Engelli Spor Federasyonları ile testinin iki kulpundan tutarak yukarıya doğru kaldırdığımızda testinin aslında sayısız “Şampiyonluk Kupalarına” dönüşmüş olduğunu görürüz.
10 Yıl önce 10 yıl sonra
Engelli futbolunda bugün geldiğimiz yeri anlamak ve anlatmak için sanırım en güzel örnek bir zamanlar sosyal medyada fenomen olmuş ve bir çok ünlünün de katıldığı “10 yıl önce 10 yıl sonra” (10yearschallange) akımında olduğu gibi biraz gerilere, 2006’lara dönmek gerek.
Burada uzun uzun 2006’larda ülkemizde engelli futbolunun yerine ve dünyadaki konumumuza değinmeyeceğim. O tarihlerde sadece rehabilitasyon amaçlı, çoğunluğunu gazilerin oluşturduğu, Kamil Yazıcıoğlu’nun bir araya getirdiği ve içlerinde İsmail Temiz, Adem Püskül, Barış Telli gibi 20 ampute futbolcu ile çıkılan yolda bugün ampute futbolun dünyadaki merkezinin Türkiye olması mı…
Sayısız kupaların yanına ülkemizde düzenlenen son Dünya Şampiyonluğu ile taçlandırılması.
Çok az sayıda futbolcusu bulunan görme engelli futbolu “Sesi Görenler Futboluna’ dönüşürken UEFA’dan yılın aktivitasyon ödüllerinden Pralimpik oyunlarına üçüncü kez katılım başarısına, Avrupa şampiyonluklarına uzanan yol mu…
Yine işitme engelliler futbolunun iki dünya şampiyonluğu, Avrupa şampiyonluğu ve Olimpiyat şampiyonluğu (DEAF) ile Türk spor tarihinin en başarılı milli takımı derecesine ulaşması mı…
Yine bir zamanlar evlerinden çıkarlar mı çıkamazlar mı diye tartıştığımız Down Sendromlu Futsal Millî Takımımızın üç yıl içinde Avrupa şampiyonu olmasının ardından ilk kez katıldığı Dünya Şampiyonası’nda üçüncü olmasını mı?
UMUTLARINIZ YOKSA YARATIN
UEFA'ya bağlı ülkeler içerisinde engelli futbolunu gelişmesi konusunda ilk ve tek örneği oluşturan bu yapıda 4 Engelli Spor Federasyonu ile işbirliği içerisinde etkin çalışmalar ve organizasyonlar yapıldı.
Bütün bunlardan daha önemlisi de bu çalışma ve organizasyonların ilgi çeken bir hikayesi var.
Önce bir mesaja ve slogana ihtiyaç vardı. Kurul çalışmalarını "Türkiye Futbol Oynuyor" projesi kapsamında "Futbol Aşkı Engel Tanımaz" sloganı ile hareket etmeye başladı.
Hikaye şöyle başlıyordu:
"Sesiniz yoksa çığlık atın...
Ayaklarınız yoksa koşun...
Umutlarınız yoksa yaratın...
Bu proje umutlarını yaratanları, sesi olmadan çığlık atanları, ayakları olmadan koşanları ve görmeden gol atanları anlatmaktadır."
Haberin Devamı ›
Gelecekte ülkemizde CP’li ve Otistik vatandaşlarımızın da futbol oynama ve ‘futbolla hayata bağlanma’ları için özel projelerde devreye alınacaktır.
ir gün değil her gün
Diyeceğim o ki; 2006 yılında TFF bünyesinde Engelliler Koordinasyon Kurulu oluşturulması başlayan süreç rahmetli Hasan Doğan’ın özel ilgisi, Yıldırım Demirören zamanında bu ilginin artarak devam etmesi, Nihat Özdemir zamanında artan destekler ve Mehmet Büyükekşi zamanında tüm ülkemizi sevince boğan Ampute Futbol Milli Takımızın Dünya Şampiyonluğu ile Sesi Görenler Milli Takımının Avrupa ikinciliği ile Paris Paralimpik Oyunlarında ülkemizi futbol branşında temsil edecek tek takım olması..
Engelli futbolcularımız tarih yazmaya devam ederken biz de onları yazmaya devam edeceğiz.
İçinde bulunduğumuz hafta Engelliler Haftası ve ülkemizin her yerinde çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
TFF Başkanı Mehmet Büyükekşi’de bu haftaya yönelik özel bir açıklama yaptı.
Sözün özü; TFF’nin engelliler politikası ve yaklaşımı sadece bu özel günlere yönelik değil, 17 yıldır her gün ülkemizde engelli futbolunun gelişimi konusunda çalışmalarda yatıyor.
Bir gün değil her gün engelli vatandaşlarımızla birlikte olmalıyız.