Geçmişten kalanlar (1. bölüm)
Haberin Devamı ›
1930’da Uruguay’da 13 takımla start veren heyecan, bu defa 32 takımla Rusya’da yaşanıyor. Bundan önceki turnuvalarda yaşanan ilginç olaylardan bir derleme yaptım ama benim için 1986 Dünya Kupası, en özelidir. Belki de futbolu sevmemin sebebidir. İnsanın kanına Maradona işledikten sonra Arjantin’den başka takım tutması da imkansızdır.
1930 Uruguay
Uruguay’da gerçekleştirilen turnuvaya Avrupa’dan katılan Fransa, Romanya, Belçika ve Yugoslavya takımları ile hakemler ve kupa aynı gemiyle gitti. Hatta Rio de Janeiro’da durup, Brezilya’yı da aldılar. Oyuncular 15 gün süren gemi yolculuğunda güvertede antrenman yaptı. İlk Dünya Kupası final maçının hakemi Belçikalı John Langenus, sahaya golf pantalonu, ceket ve kravatla çıktı. Çünkü o zamanlar kıyafet zorunluluğu yoktu. Uruguay-Arjantin arasında oynanan final maçında iki takım da kendi topunu getirmişti. İşin içinden çıkamayan hakem, en sonunda ilk yarıda Arjantin’in, 2. yarıda Uruguay’ın topuyla oynanmasına karar verdi. Kendi topuyla oynayan Arjantin ilk yarıda 2-1 öne geçti; ancak 2. yarıda topuna kavuşan Uruguay, Arjantin’i 4-2 yenerek ilk Dünya Kupası Şampiyonu oldu.
1934 İtalya
Finalde Çekoslavakya ile oynayan İtalya, maçın son 10 dakikasına 1-0 mağlup girmişti. Topu kapan sol kanat oyuncusu Rai Mondo Orsi, oyuncuların arasından geçti, sol ayağıyla şut atar gibi yaptı fakat aniden topu geri çevirdi ve sağ ayağına aldı. Bu hareketiyle kaleciyi şaşırtarak İtalya’nın beraberlik golünü attı. Uzatmalarda Schiavio’nun golüyle 2-1 kazanan İtalya kupanın sahibi oldu. Finalin ertesi günü Orsi, maçta yaptığı hareketi gazetecilerin önünde yirmi kez denedi, fakat başaramadı; üstelik kalede kaleci de yoktu.
1938 Fransa
Hitler’in Avusturya’yı işgal etmesi sebebiyle Avusturya Milli Takımı kupaya katılamadı. Final öncesi, faşist lider Mussolini’den kazanmaktan başka çarelerinin olmadığını anlatan telgraf alan İtalyan futbolcular, canla başla oynayarak Macaristan’ı 4-2 yendi ve kupayı aldı.
1950 Brezilya
Fransa, Brezilya ile oynayacakları stadyumların arasında 2 bin millik mesafe olduğunu öğrenince finallerden çekildi. Lig usulü oynanan maçta şampiyonluk için Brezilya’ya beraberlik yetiyordu ama onlar evlerinde Uruguay’a 2-1 yenilerek büyük hayal kırıklığı oldu. 200 bin kişinin izlediği maçta Brezilyalılar uzun süre yerlerinden kalkamadı. 3 kişi kalp krizi geçirirken, 1 kişi intihar etti ve 1 hafta yas tutuldu.
1954 İsviçre
Yol masrafları yüzünden Brezilya’daki 1950 Dünya Kupası’na gidemeyen Türkiye’nin yazı tura atışı sonucu katıldığı ilk Dünya Kupası oldu. 1950’den beri hiç yenilmemiş Puskas’lı Macaristan, finalde Almanlar karşısında 8 dakikada 2-0 öne geçti, ancak maçı 4-2 kaybetti. Alman oyuncuların performanslarını artırmak için doping yaptığı söylentisi çıksa da, bu kanıtlanamadı.
1958 İsveç
1958 İsveç’te ilk kez dünya kupası finalleri bir televizyon kanalı tarafından yayınlandı. Adeta güneş gibi parlayan 17 yaşındaki Pele’li Brezilya, evsahibi İsveç’i 5-2 yenerek dünya şampiyon oldu.
1962 Şili
Turnuvada iki çeşit futbol oynandı. Çünkü Şilili taraftarlar, Şili tarzında futbol oynanmasını istedi. Hakemler, maçları Şili tarzında başlatıp birkaç dakika sonra asıl futbola geçiş yapıyordu. Brezilya, finalde Çekoslovakya’yı 3-1 yenerek, kupayı üst üste ikinci kez kazandı.
1966 İngiltere
Kupa turnuva başlamadan önce sergilendiği yerden çalındı ve Pickles adlı bir köpek tarafından bir çalının altında bulundu. İngiltere Menajeri Alf Ramsey, içki içmemeleri için oyuncularının kamp boyunca dışarı çıkmasına izin vermedi, onları takımdan atmakla tehdit etti. İşe yaramış olacak ki, finalde Batı Almanya’yı 4-2’lik skorla geçen İngiltere, ilk ve tek kupasını kazandı.
1970 Meksika
Yine İngiltere Menajeri Alf Ramsey, Meksika yemeklerine güvenmeyip yanında kilolarca hamburger köftesi, sos, balık ve ketçap götürdü. Buna rağmen kaleci Gordon Banks, çeyrek finaldeki Almanya maçı öncesi mide rahatsızlığından dolayı maça çıkamadı. İtalya karşısında finali 4-1 kazanan Brezilya, kupanın ilk ebedi sahibi oldu. Ancak kupa 1984 yılında çalındı ve bulunamadı.