Bu gurur onların
Tokyo öncesi, "Bu şöleni kaçırmayın" demiştik. Onları izleyin, takip edin, destekleyin, bağrınıza basın; çok şey kazanacaksınız diye iddia etmiştik. Beni ve benim gibi düşünenleri haklı çıkardılar. Tokyo 2020 Paralimpik Oyunları'na katılan 4 bin 400 sporcu gerçek bir şölen sundular. Ay-Yıldızlı formalarıyla Tokyo'da boy gösteren 87 sporcumuz da üzerlerine düşeni en iyi şekilde yerine getirdiler. Arka arkaya gelen madalya haberleriyle hepimizi gururlandırdılar. Paralimpik şölenini kaçırmayanlar hayatlarına bir zenginlik daha kattı, kaçıranlar ise çok şeyi ıskaladı.
Haberin Devamı ›
Tokyo'da tarihe geçen başarılar
Türkiye, Oyunlarda 2 altın, 4 gümüş, 9 bronz olmak üzere toplam 15 madalya ile tarihinin en başarılı performansını sergiledi. Buna yakın en iyi sonucu Londra 2012'de 10 madalya ile almıştık. Oyunlarda kazanılan 15 madalyanın yanısıra bazı ilkleri de yaşadık. Kadın Golbol Milli Takımımız ile para masa tenisinde Abdullah Öztürk, C4 kategorisinde ikinci kez paralimpik altınını boyunlarına geçirirken, Sevilay Öztürk para yüzme S5 sırtüstünde bronz kazanarak, yüzme branşında, Meryem Betül Çavdar (gümüş) ve Mahmut Bozteke (bronz) de para tekvandoda tarihimizin ilk madalyalarını elde ettiler.
Haberin Devamı ›
Bakan Kasapoğlu'na da alkış...
Paralimpik sporcularımızın bugüne kadar kazandığı toplam 23 madalyayı (6 altın, 7 gümüş, 10 bronz) göz önüne alırsak, Tokyo'daki 15 madalyalık başarının önemi bir kez daha anlaşılıyor. Elbette toplum nezdindeki tanınırlık, popülarite ve dahil edilmeme gibi faktörleri de hesaba kattığımızda aslında ne kadar büyük bir iş başardıklarını daha iyi fark ediyoruz. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu'nun Tokyo'daki büyük takdir toplayan desteği ve çabasına karşın ülkemizde bırakın paralimpik kavramının bilinmesini, engelli sporuna hâlâ burun kıvırıldığı, spordan dahi sayılmadığı çevreler hatırı sayılır bir çoğunluğa sahip. Ve onların bu mevcudiyetini de düşünecek olursak Tokyo kahramanlarını ayakta alkışlamamız gerekiyor.
Yavuz Kocaömer'in önderliğinde
Zira, bugünlere gelmek için aştıkları engellerin haddi hesabı yok! Onlara engel aslında kendi engelleri değil, toplumumuzun zihin yapısında oluşturulan suni ama bir o kadar da katı engeller... Asıl zorlandıkları da bu... Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer'in önderliğinde son 20 yılda çok büyük bir aşama kaydetmelerine karşın, bugün de önlerindeki sorunlar dağ gibi duruyor. Tekerlekli sandalyeye mahküm ya da görme engeli olan bir engellinin sabah evinden çıkıp okuluna, işine, spor salonuna, alışverişine, eğlencesine kimsenin yardımı olmadan gidebileceği ve tekrar evine dönebileceği günler gelene kadar da bu sorunları aşmış sayılmayız.