Engel tanımayan yüzücüler

Abone Ol Google News

Son yıllarda ülkemizde de sayıları hızla artan ve uluslararası büyük başarılara imza atan birçok engel tanımayan sporcumuz var. Otizm, ülkemizde ‘Rain Man’ (Yağmur Adam) filmi ile tanınan bir rahatsızlık. Ülkemizde 2006 yılında kurulmuş olan ‘Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu’ farkındalık yaratmak ve daha da önemlisi otizmli çocuklara eğitim imkanı sağlamak için çalışmalarını yürütüyor. Günümüze kadar bu çatı altında 843 çocuğumuz burs desteği alarak toplamda 1780 çocuk eğitimlerden faydalanmış. Bu bağlamda erken teşhis çok büyük önem taşıyor. Tohum Otizm Vakfı otizmin bilinen tek tedavisinin erken tanı olduğuna her fırsatta dikkat çekiyor. Bugün dünyada her 68 çocuktan birinin otizm riskiyle doğuyor. Rakamlar her yıl artış eğiliminde. Ülkemizde ise 1.5 milyon otizmli çocuk ve genç olduğunu düşününce bu konuda farkındalık yaratmanın önemi de ortaya çıkıyor.

Haberin Devamı

Özel eğitim alan şanslı gençler

Cem ve Mert erken yaşta tanısı konarak özel eğitim alan şanslı gençlerden. Yüzme antrenörleri Cevahir Gürler ile yolları 2005 yılında kesişmiş. Cevahir bey Sakarya Üniversitesi BESYO (Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu) mezunu. 2008- 2009 sezonunda elde edilen başarılardan sonra hedefleri yükselmiş. 2015 yılından itibaren ise performans antrenmanları tam gaz başlamış. Antrenmanlar, Türkiye Özel Sporcular Spor Federasyonu Milli Takım Antrenörü Cenk Utkuoğlu tarafından da destekleniyor. 2017 ve 2018 yıllarında her iki gencimiz ‘Türkiye Özel Sporcular Yüzme Şampiyonası’nı kendi yaş ve branşlarında şampiyonlukla bitirmişler. Bununla yetinmeyen milli yüzücüler uluslararası yarışmalara da katılmaya başlamışlar. Hedefleri ise önce 2019 Dünya Paralimpik Yüzme Yarışları, daha sonra da 2020 Paralimpik Olimpiyatları.

Haberin Devamı

Performans beslenmesi onlar için önemli

Tıpkı tüm elit sporcular için olduğu gibi performans beslenmesi özel elit sporcular için de çok önemli. Otizm spektrum bozukluklarının her ne kadar tam nedeni konmamış olsa da genetik ve çevresel faktörlerin beraber rol oynadığı düşülüyor. Bu nedenle beslenmeye özellikle dikkat etmek, spor için gereken enerjiyi sağlarken yeterli vitamin ve mineral dengesi almaya özen göstermek gerekiyor. Bunun yanında çevresel faktörler arasında sayabileceğimiz toksik birikim yapabilecek koruyucu içeren, tatlandırıcılı ve renkli gıdalardan kaçınmak şart. Ayrıca bağırsak sağlığını koruyucu kemik suyu, renkli ve çeşitli sebze ve meyvelerle beraber tamamen doğal, işlenmemiş, doğası bozulmamış yiyecekleri ön plana çıkartmak gerekiyor. Eğitim burada da ön planda, bu özel sporcuların takıntılı davranışları yemek yeme sırasında da baş gösterebiliyor. Eğitim ve sağlıklı beslenme bu açıdan birbirlerini destekleyerek tamamlıyorlar. Yüzme antrenmanlarındaki sürekli ritmik hareketler aynı zamanda otizm spektrumunda baş gösteren takıntılı davranışların azalmasını, sağlıklı beslenmeyle beraber bu çocuk ve gençlerin belirtilerinin iyileşmesini, daha kolay kontrol edilmesini sağlıyor.

Otizmin 8 belirtisi

■ Göz teması kurmamak.

■ İsmi söylendiğinde dönüp bakmamak.

Haberin Devamı

■ Parmağı ile istediği şeyi gösterememek.

■ Yaşıtların oyunlarına ilgi duymamak.

■ Sallanmak, parmak uçlarında yürümek.

■ Dönen cisimlere aşırı ilgi duymak.

■ Takıntılı davranışlarda bulunmak.

■ Konuşma becerisinde yaşıtlarından geri olmak. Otizm doğuştan gelen gelişimsel bir farklılık. Tek çaresi ise erken tanı ve yoğun, sürekli eğitim. Otizmli çocukların eğitime kavuşması ve otizm farkındalığı yaratabilmek için siz de destek olabilirsiniz. https://www.tohumotizm.org.tr/bagis/

YORUM YAZ