En tatlı ve saf yiyecek: Bal
Çiçek ve çam balı, arıların gün ışığını biriktiren çiçeklerden ya da çam ağaçlarındaki salgılardan bizim için değil de kendileri için ürettikleri tatlı bir macun. Arılar kışın kullanmak üzere, bahar ve yaz aylarında bal yapıyor. Çoğu zaman da kendilerine yetecek miktardan çok fazlasını üretiyor. Sağlıklı ve doğal arıcılığın esasında da işte bu yatıyor. Arılara yetecek kadar balı kovanda bırakıp geri kalanını bizlere şifa olsun diye dağıtmak. Ancak endüstriyel gıda, arıcılık ve bal üretimine de el atmış durumda. En sağlıklı bal, arıların uçarak çiçekten çiçeğe veya ağaçtan ağaca konarak oluşturdukları bal. Arılar, 1 gram bal yapmak için 240 kilometre uçup 30 bin kez çiçeklere konuyor. Bu sırada polenleri taşıyıp bitkilerin döllenmesini de sağlıyorlar. Tarlada yetişen yiyeceklerin yüzde 40'ından fazlasını arılar sağlıyor demek yanlış olmaz. Çiçek balı ülkemizde birçok bölgeye yayılmış durumda. Çam balı ise Marmaris (Muğla), Kuşadası (Aydın) ve civarı ile Çanakkale ve Kaz Dağları’nın bazı bölgelerinde üretiliyor.
Haberin Devamı ›
Ham olanını tercih edin
Haberin Devamı ›
Soframıza gelen balın kovandan alındıktan sonra hangi işlemlere tabi tutulduğu, balın kalitesini ve besin değerini belirliyor. Arının kilometrelerce uçtuktan sonra doğadaki bin bir çeşit bitkiden topladığı nektarla yaptığı balın soframıza hiçbir değişikliğe uğramadan gelmesi 'ham bal' olarak adlandırılıyor. Ham bal, enzimlerini, polenini, vitamin ve minerallerini yitirmemiş, antioksidan değeri yüksek bir besin. Balın peteklerden alındıktan sonra işlenmesi yani ısıtılarak pastörize edilmesi, içeriğindeki olası mikroorganizmaları bertaraf ederek raf ömrünü uzatmak amaçlı. Bu işlem aynı zamanda balın şekerlenmesi, kristalize olmasını da önlüyor. Tüm bu işlemlerin yanı sıra çoğu bal filtrason işlemine de tabi tutuluyor. Yapısında doğal olarak bulunan polen gibi partiküller baldan ayrılıyor. Bu da balın kavanozların içinde daha saydam ve parlak görünmesi sağlıyor. Balın en makbulü ve faydalısı bu işlemlere maruz kalmamış, yani arıların işine karışmadan soframıza gelen ham halidir.
Ölçüye dikkat!
Balın bilimsel olarak kanıtlanmış 100'den fazla faydası var. Yeter ki kaşık kaşık ekmeğin üzerine sürülerek yenilmesin. Unutmayın, arılar balı kendileri için üretiyor, şifa için bizimle bir miktar paylaşıyor. Bu bilgiyi aklınızda tutup günde en fazla 1 tatlı kaşığı tüketin.
Soğuk algınlığı ve yorgunluğakarşı tarifler
Malzemeler
■ Bir kupa ılık su
■ 1 çorba kaşığı ham bal
■ 1 çay kaşığı toz tarçın Hazırlanışı: Bal ve tarçını karıştırın. Ilık suda karıştırarak için.
Bağışıklık güçlendirici karışım
Malzemeler
■ Ayıklanmış sarımsak
■ Bal Hazırlanışı: 1 orta boy kavanozun 3/4'üne gelecek kadar kabukları ayıklanmış diş sarımsakları yerleştirin. Üzerini örtecek kadar bal ekleyin. Kavanozun kapağını kapatıp karanlık bir yerde saklayın. Birkaç gün içinde fermantasyon belirtisi olan kabarcıklar çıkmaya başlayacak. 4-6 hafta boyunca, her gün kavanozun kapağını açarak hem baloncukların çıkmasını sağlayın hem de sarımsakları karıştırın. Bu sürenin sonunda sarımsaklar fermente olmuş, tatlılaşarak lezzetlenmiş olacak. Soğuk algınlığı veya kırıklık hissettiğiniz ilk anda sarımsakları günde birer ikişer tüketmeye başlayabilirsiniz.