ÖZEL | U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başar'dan dikkat çeken sözler: Lütfen gençlere süre verin!

Ay-Yıldızlılar’ı U17’den sonra U19’da da Avrupa Şampiyonası’na götüren teknik direktör Soykan Başar, FANATİK'e açıklamalarda bulundu.

ÖZEL | U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başar'dan dikkat çeken sözler: Lütfen gençlere süre verin!

U19 Milli Takımımız, 15 Temmuz’daki 2024 UEFA Avrupa U19 Şampiyonası’nda boy gösterecek. Milliler, Kuzey İrlanda’daki turnuvada B Grubu’nda Danimarka, Fransa ve İspanya ile karşılaşacak. Turnuvaya sayılı günler kala, U14’ten beri aynı jenerasyonun başında olan; Arda Güler, Can Uzun, Kenan Yıldız ve Semih Kılıçsoy’un A Milli seviyeye çıkmasında büyük pay sahibi U19 Milli Takımımız’ın teknik direktörü Soykan Başar, FANATİK'e özel açıklamalarda bulundu.

Haberin Devamı

İŞTE SOYKAN BAŞAR'IN SÖZLERİ:

U14’ten beri bu jenerasyonun başındasınız. Gelinen noktayla ilgili yorumunuz?

“Geldiğimiz seviye hiç sürpriz olmadı. Hem başarı hem yetiştirme anlamında gayet iyi bir gidişatımız var. 4 tane oyuncumuz, A Milli Takım kadrosunda. Buradan Arda Güler, Kenan Yıldız, Can Uzun ve Semih Kılıçsoy çıktı. Buraya sıçramaları biraz erken oldu ama sonuçta takımın başarısı onları buraya getirdi. U17’de Arda Güler, U18’de Kenan, U19’da da Can ve Semih, A Milli seviyeye yükseldiler.”

Aynı takımla U17 seviyesinde finallere katıldınız, şimdi U19’dasınız.

“Çok değerli bizim için. Türk futbol tarihinde bir ilki başardık. Aynı jenerasyonla üst üste iki şampiyonaya katılma başarısı gösterdik. Çok üst seviyede hem bireysel hem de teknik anlamda gelişiyorsunuz. Milli Takım zaten bu sayede seviye atlıyor. İnşallah bundan sonra tüm yaş kategorilerinde turnuvalara daha fazla katılırız.”

Haberin Devamı

ÖZEL | U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başardan dikkat çeken sözler: Lütfen gençlere süre verin

Turnuvadaki hedefimiz ve grubumuz hakkında neler söylersiniz?

“Elit Tur’da da çok iyi takımlar vardı. Ev sahibi Hırvatistan ve Romanya’yı yenerek işi erken bitirdik. Düşünün son maçımız Almanya formalite oldu ve oynamayanlara süre verip, iki kalecimizi 45’er dakika oynattık. Elit Tur’da A Milli’ye gidenlerden ve 6 sakatımızdan faydalanamadık. Büyük takımlardan oyuncu yoktu. Şimdi ise tüm oyuncularımız bizle olacak. Güçlü rakipler var ama ana hedef U20 Dünya Kupası’na gitmek ve yarı finale kalmamız gerekiyor. A Grubu ve B Grubu’nun ilk ikisi çıkıyor, bir de kendi aralarında grup üçüncüleri en iyi 5. olmak için karşılaşacak. Öncelikle hedefimiz gruptan çıkıp, yarı finale kalmak.”

2 yıl önceki takımla, bu takım arasındaki farklar nedir?

“Bu takımda U17’de oynayan ve sonradan bize katılanlar var. Anlayış değişmiyor. Herkes ne yapması gerektiğini biliyor. U17’de alamadıklarımızı bu kez alacağız. 2 yıl önce tecrübe edindik ve şimdi daha başarılı olacağız. 19 yaş, artık üst düzey anlamına geliyor. Birçok ligde bu yaşta oyunculara büyük sorumluluklar veriliyor. Üst seviye bir turnuva oynayacağız. Bizim oyuncularımız için çok değerli. Oyuncularımız inanıyor ve herkes turnuvaya hazır.”

Haberin Devamı

ÖZEL | U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başardan dikkat çeken sözler: Lütfen gençlere süre verin

A Milli Takım’ın başarısı, oyuncularınızı nasıl motive etmiş durumda?

“EURO 2024’te ağabeylerinin geldiği nokta onları da motive etti. A Milli Takımımız çeyrek final görerek, Avrupa’nın en iyi 8 takımı arasına girdi. U19’da da biz, en iyi 8 ülke arasındayız. Örneğin Belçika, Portekiz ve İngiltere gibi ülkeler bu kupada yok, biz varız. Gelişim, motivasyonu artırıyor. Çok kısa sürede en az 4 futbolcunun daha A Milli seviyeye ulaşacağını düşünüyoruz. Avrupa’dan birçok dev kulüp, U19’daki oyuncularımızı istiyor, bizi arayıp bilgi alıyorlar. Türk futbolu için çok kıymetli bir durum bu.”

Sizin kariyer planlamanız ne yönde olacak?

“Öncelikle ülkem adına Milli Takımlar’da daha yukarılarda da görev almak isterim. En iyi takımlara gitmek istiyorum. Her seviyede de başarılı olacağımı düşünüyorum. Kulüp olursa, özellikle Avrupa’da çalışmak isterim. Nereye gidersem gideyim, alt yapının kıymetini bileceğim. Gençlere her zaman değer ve süre vereceğim. Gençlere şans verilmediği için ortaya çıkamıyorlar. Şans verilince ellerinden geleni yapıyorlar. Kulüplerin kurtuluşu, buradan geçiyor. Tüm kulüplerimize sesleniyorum; lütfen gençlere süre verin, bu takıma seçtiğimiz tüm oyuncular Süper Lig’de rahatlıkla oynar.”

Haberin Devamı

ÖZEL | U19 Milli Takımı Teknik Direktörü Soykan Başardan dikkat çeken sözler: Lütfen gençlere süre verin

YORUM YAZ