Arefe gününde neler yapılır? Arefe gününde hangi ibadetler yapılır, nasıl değerlendirilir?

Arefe günü hem Ramazan hem de Kurban Bayramı öncesi kutlanan özel bir gündür. Ramazan boyunca oruç ibadetini yerine getiren vatandaşlar, bu özel günü de değerlendirmek adına oruç tutmanın yanı sıra hangi ibadetleri yapabileceğini merak edip araştırıyor? Peki, arefe gününde neler yapılır? Arefe gününde hangi ibadetler yapılmalı ve hangi dualar okunmalıdır? İşte detaylar...

Arefe gününde neler yapılır? Arefe gününde hangi ibadetler yapılır, nasıl değerlendirilir?

Rahmeti ve bereketi bol "üç ayların" son ayı olan Ramazan ayı arefesi 29 Mart'ta idarak ediliyor. Arefe günü, duaların kabul olduğu, Allah’a yaklaşmak için eşsiz bir fırsat sunan mübarek bir gündür. Bu doğrultuda vatandaşlar bu mübarek günü en iyi şekilde değerlendirmek için 'arefe günü neler yapılabilir?' sorusuna yanıt arıyor.

Haberin Devamı

AREFE, İBADETLERLE GEÇİRİLİR

Hz.Muhammed (S.A.V.) bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Arefe günü dualar ile geçirlir. İslam dünyasında Arefe günü oruç, dua ve namaz ile geçirilir.

Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre, Arefe günü kılınabilecek namazlardan bazıları şunlardır:

Tesbih Namazı; Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sahabelerine öğrettiği ve büyük sevaplar vaat edilen nafile namazlardan biridir.
Kaza Namazı; Eğer geçmişte kılınmamış farz namazlar varsa, Arefe günü bu eksiklerin telafisi için önemli bir fırsattır. Kaza namazı kılmak, geçmiş namaz borçlarını azaltmak açısından büyük bir öneme sahiptir.
Dua ve Tövbe Namazı; Arefe günü, tövbe ve istiğfar için en kıymetli günlerden biridir. İki rekât halinde kılınabilen tövbe namazı, Allah’a yönelerek af dilemek için güzel bir vesiledir.
Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır.

Haberin Devamı

Ayrıca, bu günde özellikle şu duaların edilmesi tavsiye edilir:
Kelime-i Tevhid: “Lâ ilâhe illallah, vahdehu lâ şerîke leh, lehul-mulku ve lehul-hamdü ve hüve alâ kulli şey’in kadîr.”
İstiğfar Duası: “Estağfirullah el-azîm ve etûbü ileyh.”
Salavat-ı Şerife: “Allahümme salli alâ seyyidina Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed.”
İhlas Suresi; “Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”