Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni gerçekleşti! Team Türkiye geçişini yaptı...

Dünya sporunun en önemli organizasyonlarından Olimpiyat Oyunları'nda yeni heyecan başladı. Paris 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni düzenlendi. Kafilelerin Sen Nehri üzerinden yaptıkları geçişler ve düzenlenen gösteriler ile start alan törende Team Türkiye olarak da geçişimizi gerçekleştirdik.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreni gerçekleşti! Team Türkiye geçişini yaptı...
Olimpiyat ateşi yandı

Paris 2024'te artık Olimpiyat ateşi yandı. Sporun dev organizasyonunda Teddy Riner ve Marie Jose-Perec ateşi yakarak startı verdi.

Geçişimizi gerçekleştirdik

101 sporcuyla kafilemiz, 190. sıradaki geçişini gerçekleştirdi. Team Türkiye, Sen Nehri üzerinde Tunus ile birlikte kullandığı tekneyle bir geçiş yaptı. Kafilemizde bayrağımızı Busenaz Sürmeneli ve Mete Gazoz taşıdı.

Ekibimiz geliyor

Team Türkiye, 190. sıradaki geçişini gerçekleştirmek adına hazır ve Sen Nehri'ndeki seyrine başlamış durumda. 

Haberin Devamı
Infantino da takip ediyor

FIFA Başkanı Gianni Infantino da yağmur etkisindeki töreni, Sen Nehri'nin kıyısında yağmurluğuyla takip ediyor.

Aya Nakamura sahnede

Mali asıllı Fransız şarkıcı Aya Nakamura, açılış törenindeki sahne performansı ile dikkat çekti. Nakamura, Sen Nehri'ndeki geçişlere verilen arada oldukça popüler şarkılarıyla bir gösteri gerçekleştirdi.

Azerbaycan geçişini gerçekleştirdi

8. kez Olimpiyat Oyunları'nda yer alan kardeş ülke Azerbaycan, geçişini gerçekleştirdi.

Haberin Devamı
Geçişler başladı

Olimpiyat Oyunları'na katılan ülkelerin Sen Nehri üzerinden geçişleri başladı. İlk olarak Olimpiyat Oyunları'nın doğduğu Yunanistan, teknesiyle geçişini gerçekleştirdi.

Törene hazırız

Açılış töreni öncesinde Team Türkiye de törene tam anlamıyla hazır. 

Yağış sürüyor

Açılış töreni öncesinde Paris'te yağış sürüyor. Töreni izlemeye gelenler yağmurlukları ve şemsiyeler ile bekliyorlar. 

Haberin Devamı
Her şey hazır

2024 Paris Olimpiyat Oyunları öncesinde açılış töreni öncesinde her şey tam anlamıyla hazır. Artık açılış töreninin başlaması bekleniyor.

Meşale Snoop Dogg'da

Amerikalı rapçi Snoop Dogg, Olimpiyat Meşalesi'ni açılış töreni öncesinde taşıyan isimlerden oldu. Snoop Dogg, resmi açılış töreni öncesinde meşaleyi taşıyan son kişilerden oldu.

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları başlıyor

Olimpiyat Oyunları, bugün TSİ 20.30’da Seine Nehri üzerine düzenlenecek tören ile resmen başlayacak.

Türkiye, 18 branşta toplam 102 sporcuyla temsil edilecek.

PARİS 2024'E DAİR TÜM HABERLERİ TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYINIZ. 

Haberin Devamı
Busenaz Sürmeneli'den mesaj
Mete Gazoz'dan mesaj
Açılış ilk kez stadyum dışında

Fransa'nın ev sahipliğinde düzenlenecek oyunlar, Sen Nehri’ndeki törenle açılacak.

Haberin Devamı
Team Türkiye Paris'te
Açılış töreni ne zaman?

Fransa'nın başkenti Paris'in ev sahipliği yaptığı 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılışı, Sen Nehri'nde gerçekleştirilecek. Toplam 204 ülkeden 10 bin 500 sporcunun mücadele edeceği oyunların açılış töreni, (TSİ) 19.30'da başlayacak. Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly'nin sanat direktörlüğünü yapacağı törende sporcu kafilelerini taşıyacak tekneler, Austerlitz Köprüsü'nün altından yola çıkarak Sen Nehri boyunca Eyfel Kulesi'nin olduğu noktaya, Iena Köprüsü'ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafe boyunca geçit yapacak. Geçit töreni güzergahında kültürel sunumlar ve Paris'in simge yapılarının manzaraları yer alacak. Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez geleneksel bir stadyum dışında gerçekleştirilecek açılış törenini, yaklaşık 300 bin kişinin yerinde takip etmesi bekleniyor.

Bomba paniği! Havalimanı boşaltıldı

Paris 2024'ün açılış gününde İsviçre sınırlarında bulunan, Fransa ve İsviçre'nin ortak kullandığı Basel-Mulhouse Havalimanı'nda bomba alarmı yapıldı. Havaalanı polis ekiplerince boşaltıldı.

Bakan Bak'tan sporculara ziyaret

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, Paris 2024 Olimpiyatları'nda yüzme ve okçuluk dallarında yarışacak milli sporcuları, olimpiyat öncesi antrenmanda ziyaret etti.

1083 günlük bekleyiş sona erdi! Olimpiyatlar başlıyor
Paris 2024'te hayata geçirilen yenilik

Madalya kazanan sporcular Paris'ten bir parçayı da yanlarında götürecek. Eyfel Kulesi'nin tadilatı sırasında değiştirilen parçalar, sporcuların boyunlarına asılacak altın, gümüş ve bronz madalyanın içine yerleştirildi.

Böylelikle madalya alan sporcular, Eyfel Kulesi'nden orijinal bir parçayı göğsünde taşıyacak. Madalyaların ortasına yerleştirilen demir parçalarının her biri 18 gram ağırlığında olacak.

İlke, Paris 2024'te "ilk" peşinde

Modern pentatlon branşında olimpiyatlarda Türkiye'yi ilk kez Rio 2016'da temsil etmeyi başaran, Tokyo 2020'de ise 5'inci olarak kürsüye çok yaklaşan milli sporcu İlke Özyüksel, Paris 2024'te madalya kazanarak adını tarihe yazdırmak istiyor. Özyüksel, Rio'da 35'inci, Tokyo'da ise 5'nci olarak yaklaştığı madalyaya ulaşmak için hazırlıklarını Erzurum'daki Yüksek İrtifa Kamp Merkezi ve tesislerde sürdürüyor.

İşte geçmiş yıllardaki Olimpiyat açılış törenleri…
18 milli sporcumuz yarın sahne alacak

Artistik cimnastikte takım ve bireysel elemeler başlayacak. Bercy Arena'da gerçekleştirilecek elemelerde milli sporcular Adem Asil, Ferhat Arıcan, İbrahim Çolak, Ahmet Önder ve Emre Dodanlı, (TSİ) 21.00'de serilerini sunacak.

Atıcılıkta Chateauroux Atıcılık Merkezi'nde yapılacak 10 metre havalı tabancada İsmail Keleş, Yusuf Dikeç, Şimal Yılmaz ve Şevval İlayda Tarhan, (TSİ) 10.00'da başlayacak elemelerde mücadele edecek.

Boksta North Paris Arena'da gerçekleştirilecek son 32 turu müsabakalarında kadınlar 54 kiloda Hatice Akbaş (TSİ) 21.00'de Büyük Britanya'dan Charley Davison, Gizem Özer (TSİ) 21.48'de İtalya'dan Alessia Mesiano, erkekler 80 kiloda Kaan Aykutsun ise (TSİ) 23.08'de İtalya'dan Salvatore Cavallaro ile karşılaşacak.

Eskrim kılıç kategorisinde Grand Palais'de yapılacak elemelerde Enver Yıldırım, (TSİ) 13.55'te İtalyan Luca Curatoli ile karşı karşıya gelecek.

Champ de Mars Arena'da (TSİ) 11.00'de judo müsabakalarında, kadınlar 48 kiloda Tuğçe Beder son 32 turunda Fransız Shirine Boukli karşılaşacak. Erkekler 60 kiloda son 16 turunda tatamiye çıkacak Salih Yıldız'ın rakibi, son 32 turu maçlarının ardından belli olacak.

Kürek tek çiftede mücadele eden Elis Özbay, Vaires Sur Marne Nautical'da (TSİ) 11.12'de başlayacak elemelerde yarışacak.

Masa tenisinde South Paris Arena'da yapılacak eleme turunda Sibel Altınkaya, (TSİ) 23.15'te Lüksemburglu Ni Xia Lian ile karşı karşıya gelecek.

Yüzmede Paris La Defense Arena'da gerçekleştirilecek 100 metre kurbağalamada Berkay Ömer Öğretir, (TSİ) 12.00'de başlayacak seçmelerde mücadele edecek.

Bilet rekoru kırıldı

Paris 2024 Olimpiyatları, tarihin en fazla bilet satılan oyunları oldu. Fransa’nın başkenti Paris’te 26 Temmuz-11 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olimpiyat oyunları için çıkarılan 10 milyon adet biletin 9.3 milyonluk bölümü satıldı. ABD’nin Atlanta kentinde 1996 yılında gerçekleştirilen oyunlarda 8.3 milyon adet bilet satılırken, bu rekor 28 yıl sonra Paris’te kırıldı.

Bakanlıktan reklam filmi

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2024 Paris Olimpiyat Oyunlarına özel reklam filmi hazırladı. Kurtuluş Savaşı görüntüleriyle başlayan reklam filminde, Türkiye’nin ilk kez Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla alınan 16 Ocak 1924 tarihli Bakanlar Kurulu kararına atıfta bulunularak 100 yıl önce Paris’te düzenlenen Olimpiyat Oyunları’na katıldığı hatırlatıldı. Milli sporcuların 100 yıllık olimpiyat mücadelesinde kazandığı madalyaların ve sevinç görüntülerinin yer aldığı reklam filmi, “100 yıl sonra yeniden aynı ruhla Paris’teyiz” sloganıyla sona eriyor.

Olimpiyatlar hangi kanalda olacak?

Paris Olimpiyatları ile ilgili tüm gelişmeler Sporx ve Sporx'in olimpiyatlar için hazırladığı mikro siteden takip edilecek. TV yayını ise TRT Spor, TRT Yıldız, Eurosport 1 ve Eurosport 2 kanallarında olacak.

Açılış seremonisinin provası yapıldı

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın 26 Temmuz Cuma günü gerçekleştirilecek açılış seremonisinin provası yapıldı. Paris'in simgelerinden Eyfel Kulesi'nin önünde yapılan provalarda şövalye teması dikkati çekti.

Atlı muhafızlar eşliğinde Eyfel Kulesi'nin önündeki Pont d'Iena köprüsünü kullanarak Sen Nehri'ni geçen şövalye, açılış seremonisinin bitiş noktası olan Trocadero'ya geldi. Sanat direktörleri eşliğinde yapılan provalarda, Eyfel Kulesi'nin, meşhur ışık şovu da denendi.

Hangi dallarda yarışmalar olacak?

2024 Paris Olimpiyat Oyunları'nda sporcular, 32 spor branşı içinde yer alan 48 dalda mücadele verecek. Toplam 34 farklı merkezde gerçekleştirilecek Paris 2024'te 329 kategoride madalyalar sahibini bulacak. Tokyo 2020 Olimpiyatları'nda yer alan karate ve beyzbol branşları organizasyondan çıkarılırken, breakdans ilk kez Paris 2024'te olimpiyata dahil edilecek. Paris 2024'te; atletizm, atıcılık, badminton, basketbol (3x3 basketbol, basketbol), binicilik (at terbiyesi, engel atlama, 3 günlük yarışma), bisiklet (BMX serbest stil, BMX yarış, dağ, yol, pist), boks, breakdans, cimnastik (artistik, ritmik, trampolin), eskrim, futbol, güreş, (grekoromen, serbest), golf, halter, hentbol, hokey, judo, kano (akarsu slalom, durgunsu), kaykay, kürek, masa tenisi, modern pentatlon, ragbi, su sporları (yüzme, maraton yüzme, atlama, sutopu, senkronize yüzme), dalga sörfü, okçuluk, tekvando, tenis, triatlon, tırmanış, voleybol (plaj voleybolu, voleybol), yelken branşlarında müsabakalar yapılacak.

Türkiye'den kaç sporcu var?

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'yi 54'ü kadın, 48'i erkek toplam 102 sporcu 18 branşta temsil edecek. Oyunlara atletizmde 16 sporcuyla katılacak Türkiye, güreşte 11, yelken, judo, boks ve yüzmede 8'er, atıcılıkta 7, tekvando ve cimnastikte 5'er, okçulukta 4, eskrim ve modern pentatlonda 2'şer, masa tenisi, badminton, bisiklet, halter ve kürekte de birer sporcu ile madalya arayacak. Takım sporlarında Türkiye adına sadece A Milli Kadın Voleybol Takımı (13) oyunlarda mücadele edecek.

Bayrağımızı kimler taşıyacak?

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'nın açılış töreninde Türk bayrağını, milli boksör Busenaz Sürmeneli ile milli okçu Mete Gazoz taşıyacak. Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan milli sporcular Busenaz Sürmeneli ile Mete Gazoz, açılış töreninde kafilenin en önünde yer alacak. Türkiye, açılış töreninde 191. sırada geçiş yapacak.

Olimpiyatların en başarılıları

Olimpiyat oyunları tarihinde en fazla madalya kazanan sporcular sıralamasında ABD'li yüzücü Michael Phelps, ilk basamakta yer alıyor. ABD'li yüzücü Phelps, 23 altın, 3 gümüş ve 2 bronz madalyayla yaz olimpiyat oyunlarının en çok kürsüye çıkan ismi oldu. Phelps ayrıca, 8 altın madalyayla bir olimpiyatta kürsünün ilk basamağına en çok çıkan sporcu ünvanını da aldı

SSCB'li cimnastikçi Latynina, 3 olimpiyatta 9'u altın 18 madalya kazandı.

Alman kadın kanocu Schmidt ile Macaristanlı erkek eskrimci Gerevich, katıldıkları 6 farklı olimpiyatta da altın madalya elde etti.

Olimpiyat logosunun anlamı nereden geliyor?

IOC kurucusu Coubertin tarafından 1912'de tasarlanan olimpiyat logosu, beyaz zemin üzerine iç içe geçmiş mavi, sarı, siyah, yeşil ve kırmızı halkalardan oluşuyor. Baron Coubertin, o dönem oyunlara katılan tüm ülkelerin bayraklarının rengini barındırdığı için böyle bir sembol kullanmayı tercih etti. Aynı zamanda Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC), Asya Olimpik Konseyi (OCA), Afrika Ulusal Olimpiyat Komiteleri Birliği (ANOCA), Pan Amerikan Spor Organizasyonu (PASO) ve Okyanusya Ulusal Olimpiyat Komiteleri'ni (ONOC) ve dolayısıyla 5 kıtayı temsil eden halkalar, ilk kez 1920 Antwerp Olimpiyatları'nda kullanıldı. "Daha hızlı, daha yüksek, daha güçlü" anlamına gelen Latince "Citius, Altius, Fortius" sloganını, olimpiyatlara adapte eden isim de Baron Coubertin'dir. Coubertin, sporu güçlü bir eğitim aracı olarak kullanan Katolik mezhebine bağlı Dominikan rahibi ve öğretmen arkadaşı Henri Didon'un, okullar arası bir atletizm yarışmasında hatiplere has bir coşkuyla "Citius, Altius, Fortius" kelimeleriyle bitirdiği konuşmasından çok etkilenmişti. "Citius, Altius, Fortius"u olimpiyatların düsturu haline getiren Coubertin, ilk kez 1924 Paris Olimpiyatları'nda tanıtılan sloganın, rekorlara meydan okuyan sporcular için olduğunu söyleyerek, "Bu üç kelime, etik güzelliği temsil ediyor" demişti.

YORUM YAZ