Suudi Arabistan

Abone Ol Google News

Barcelona için biraz şehir efsanesi sınırına yaklaşmış bir mevzuydu forma reklamı. “Formamız bizim bayrağımızdır. Bayrağımızın üstüne kimse ismini yazamaz..”

Haberin Devamı

Katalanlar’ın güvenli limanıydı bu söylem. Başarısız dönemlerde ya da Madridliler ne zaman yüklü forma sponsorlukları imzalasa, daha yüksek sesle haykırılırdı Katalunya’da..

Bu yüzdendir ki, “Bir kulüpten daha ötesi” idi onlar. Ama dünya değişiyor ve zorunluluklar artıyordu.

Cruyff’un tepkisi

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak parçalı formalarına ‘UNICEF’ yazdırdıklarında ses getiren ilk tepki, Johan Cruyff’tan gelmişti. En basit anlatımıyla, “Yol yapıyorlar. Formayı satacaklar!” demişti efsane Hollandalı.

UNICEF’ten sonra Barcelona forması hiç boş kalmadı. Sosyal sorumluluk, tarihi sponsorluklara dönüştü.

Başka coğrafyalarda da radikal değişimler yaşandı. Futbolun beşiği İngiltere’de yabancılar milli takımı çalıştırır hale geldi. Adalılar kabullendi. Glazer kardeşler Manchester United’ı satın alma girişiminde bulunduğunda, tribünden. “Defolun, sizi istemiyoruz” sesleri yükseldi. Sonra Arap sermayesi Britanya’dan içeri adım attı.

Haberin Devamı

Milliyetçi Almanlar!

Alman Milli Takımı’nda siyahi futbolcu oynadı tarihte ilk kez. Afrika kökenli yetenekler, Panzerler’in başarısı için ter dökmeye başladı.

Katarlılar, Paris Saint Germain’i ayağa kaldırdı. Beckham, Zlatan, Neymar, Messi.. Yıldız yağdı Eyfel Kulesi’nin gölgesine!

Sonra yıllar önce İngiltere’de taş üstünde taş bırakmayan tecrübeyi yaşadık. 11 yabancı ile çıkılan maç sonrası, “İstiklal Marşı’nı söyleyen tek bir oyuncu olmaz mı!” isyanı yükseldi. Çoğunlukla Almanya’dan gelen milliyetçi-muhafazakar futbolcularımızın İstiklal Marşı’nı söyleyemediğini unutarak seslerini yükselttiler. Onlar için, Almanya Milli Takımı’nda oynamış, Türkiye’ye gol atmış figürler, Ay-Yıldızlı tişörtü giymekten imtina etmeyen Alex’ten, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayan Icardi’den daha yabancıydı!

Çeyrek asırlık hikaye

Şimdilerde de Süper Kupa’nın Suudi Arabistan’da oynanacak olmasına tepki isyan karışımı reaksiyonlar var. Zira, ‘Parayı veren düdüğü çaldı’ onlara göre. Dünya futbolunun son 25 yılındaki değişim gibi..

Sermayenin futbola hükmetmesi çeyrek asırlık hikaye. Bugünkü tepkiler de çok demode. Bırakalım değişim başlasın.

YORUM YAZ