Toprak damlı evlerin çocukları

Abone Ol Google News

Dün bir kültür adamını, spor dostunu, ömrümde tanıdığım en iyi Galatasaraylıyı, Prof. Dr. Yalçın Aköz’ü sonsuzluğa uğurladık. 1938 yılında Karaman’ın toprak damlı evlerinden birinde dünyaya gelen Yalçın Aköz o yıllarda Karaman Ortaokulu’nu bitirdikten sonra Kabataş Erkek Lisesi’ne yatılı olarak girip, bitiren tek Karamanlıdır. Sonrası ise İTÜ İnşaat Fakültesi…

Haberin Devamı

Ben onu tanımazken, O beni Cumhuriyet gazetesindeki yazılarımdan tanıyormuş. Henüz ilk karşılaşmamızda “Metin Bey sizi İTÜ’ye kazandırmak isteriz” demesi bugün gibi kulaklarımdadır.

Nitekim 1982 yılında kurulan İTÜ Beden Eğitimi Bölümü’nde 1992’de ders vermeye başlayıp akademisyen-gazeteci olarak yoluma devam ettim. Yalçın Hocam, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi kendine özgü gelenekleri olan, biraz da spora eğreti bakan bir kurumda sporun yaygınlaşıp gelişmesi için insanüstü bir çaba harcadı.

Yunus Emre-Mevlana felsefesi

İnşaat Fakültesi’ndeki görevlerinin yanında 14 yıl yürüttüğü Beden Eğitimi Bölümü başkanlığını tam da Yunus Emre-Mevlana felsefesini özümsemiş bir Karamanlı gibi yönetti. Özel toplantılar ya da gergin Akademik Kurul toplantılarında, normal ses tonunun üzerine bir kez bile çıktığına tanık olmadık.

Haberin Devamı

Rahat huzur içinde yaşayan ve özgür düşünceye sahip olan insanın sonunda bilginin peşinde koşacağına inanırdı. Bu inancı annesi Zekiye Aköz’ün nakışla işleyerek çerçeveletip misafir odasının duvarına astığı şu sözlere dayanıyordu: Alimin her bir kelamı/Lal, mercan incidir/Cahil ile sohbet etme/Akibet can incitir.

Yalçın Aköz ile yıllarca birlikte çalıştık ve 14 yıl yaptığı İTÜ Beden Eğitimi Bölümü başkanlığından ayrıldıktan sonra da dostluğumuz devam etti. Onunla yaptığımız masa tenisi maçları dillere destandı.

Briçte şampiyon olduk

İnanılmaz bir savunmacıydı, bir kez olsun onu yenemedim. Sporda savunmanın ne denli önemli olduğunu ondan öğrendim. Bir dönem briç ortağım oldu. Bir turnuvada şampiyon olduk.

İTÜ’den emekli olduktan sonra Maltepe Üniversitesi’nde Yapı Deprem Yüksek Lisans Programını ve İnşaat Bölümünü kurdu. Yaşamının son gününe kadar gençlerimize bilgi aktarmaya devam etti. Galatasaray’da yaşanan ve Yalçın Hocamın zarafetine uygun düşmeyen bir olay gerçekleştiğinde telefon açıp benden bilgi alırdı.

Prof. Dr. Yalçın Aköz, Karaman’ın toprak damlı evlerinden birinde dünyaya gelip İstanbul Boğaz’ının kıyısında ışıklı yıldızlara karıştı. Çıldır’ın toprak damlı evlerinden birinde doğmuş biri olarak anısı önünde saygıyla eğilirim.

YORUM YAZ