Sergen Yalçın haklı mı?
Beşiktaş teknik direktörü Sergen Yalçın, Alanyaspor’a kaybedilen üç puan sonrasında yaptığı açıklamada VAR sisteminin kaldırılması gerektiğini söyledi. VAR ile futbolun doğallığının ortadan kalktığının dolayısıyla bu uygulamanın kaldırılması gerektiğinin de altını çizdi. Gehezzal’ın koluna çarpan top sonucunda penaltıya hükmedilmesi tartışılabilir.
Haberin Devamı ›
Çünkü Beşiktaşlı oyuncu rakiplerinin arasında kendini korumaya çalışırken top çarptı ve üstelikte gözleri bile kapalıydı. Bu pozisyonda penaltı verilmesi salt Sergen Yalçın’ı değil futbol kamuoyunda çoğunluğun tepkisini çekebilir. Ancak sorun sistemde değil, o günkü hakem yorumlarındadır.
Hakem hatalarına bir de başka bir taraftan bakılmalıdır. Nasıl ki dünyanın en iyi santrforları çok basit pozisyonlarda golü kaçırıyor ve yine nasıl ki herkesin beğenisini kazanan kaleciler bazen ellerine gelen topu tutamıyorlarsa hakemler de hatalar yapacaklardır.
VAR olsa da olmasa da hatalar olacaktır. Hakemler ne kadar eğitilirse eğitilsin futbolun değişkenliği ve bazen fizik kurallarını alt üst eden pozisyonları yüzünden yine yanılmalar, hatalar ve eleştireler olacaktır. Her şey kusursuz olsa da sonuçta görme organlarının sağlık durumuna da bağlıdır bakışlar ve görüşler. Çoğunlukla olayların kendi takımlarının penceresinden görülmesi ise işin bir başka boyutu…
Haberin Devamı ›
Sergen Yalçın’ın yanlışa düştüğü nokta ise VAR’ın kaldırılmasını istemesidir. Hayatın ve bilimin bir ürünü olan teknolojiyi futboldan ayrı tutamazsınız. VAR bir teknolojik uygulamadır ve artık futbol ile birlikte hayatımıza girmiştir. Teknoloji davetsiz misafirdir. Ev sahiplerinin davetini beklemeden gelip başköşemize otururlar. Video da, televizyon da ve taşınabilir telefonlar da davet beklemeden hayatımıza girdiler.
Teknoloji cömerttir ve insan hayatını kolaylaştırır, birçok kazanımlar sağlar. VAR’da bu nedenle girdi futbol uygulamalarına. Her şeyin iyi ve kötü yanları olduğu gibi, kontrolsüz büyüyen teknolojinin de, bazen insanlığın hayati kaynaklarına zarar verdiği olmaktadır.
Yazının bulunması insan hafızasında zayıflama yarattı, buna karşın olayları öğrenmek anımsamak ve gelecek kuşaklara aktarmak için not tutmaya, kitap, dergi gazete yayımlamaya başladık. Cep telefonunu ya da televizyonun verdiği zararlar üzerine dizi yazılar yayımlanabilir. Peki, o zaman bu teknolojik ürünleri hayatımızdan çıkartalım diyebilir miyiz?
Hakem hataları konusunda yöneticiler ve taraftarlar her fırsatta konuşup sosyal medya aracılığıyla seslerini duyurabiliyor, gazeteler ise yeterince eleştiri yapıyorlar. Futbolun diğer parametreleri içinde hakemleri en iyi anlayan, onlarla empati kurabilecek olanlar teknik adamlar ve futbolculardır. Çünkü saha pratiğinde herkes yeterince hata yapıyor.
Düşünmek gerekir: Beşiktaş’ın maçı kaybetmesinin nedeni, haksız da olsa hakemlerin VAR ile verdiği bir penaltı kararı mıdır, yoksa Gehezzal, Aboubakar ve Güven Yalçın’ın rakip kaleci ile karşı karşıya kaçırdıkları pozisyonlar mıdır? Üstelik yenilen bir ikinci gol var ki, en ileri uçtan kaleciye kadar herkes hatalı. Dünyanın en iyi hakemlerini getirip VAR odalarına oturtun yine de yanılmalar, hatalar olacaktır. Yeri ve zamanı geldiğinde futbolun herkesi yanıltabilecek bir özelliği olduğunu unutmamak gerekir.