Okul ve deprem

Abone Ol Google News

Asrın felaketi olarak nitelendirilen ve 10 ilimizi neredeyse yerle bir eden depremden sonra alınan önlemler arasında okulların kapatılıp eğitime ara verilmesi de var. Eğitime ara verilmesinin en temel nedeninin devlete ait yurtlara depremzedelerin yerleştirilmesi olduğunu biliyorsunuz. Peki okullar kapatılmalı mıydı?

Haberin Devamı

Okul denildiğinde çoğumuzun aklına insanların, yaşı ya da zamanı geldiğinde gitmeleri gereken kurumlar olduğu anlayışındaysanız bu kapatma kararı doğru olabilir. Ancak okul bilgi edinmenin ötesinde, insan için yaşadığı çağda çocukların gelişmesi, çağdaşlaşması ve yetkin birer insan olmaları için sürekliliği olması gereken kurumlar olduğunu kabul ediyorsanız okullar kapatılamaz!

Eton’da bir öğretmen okul için ne diyor?

ABD’li öğretmen William Johnson yüz elli yıldan fazla bir zaman öncesi, 1861 yılında öğretmenlik yaptığı Eton’da öğrencilerine yaptığı bir konuşmasında okul hakkındaki görüşlerini şöyle özetliyor:

“Şu anda yaptığınız bilgi edinmenin de ötesinde, eleştiri altında zihinsel çabalar göstermektir. Sıradan yeteneklere dayanarak belirli ölçüde bilgiyi aklınızda tutacak kadar elbette öğrenebilirsiniz; unuttuklarınız için harcadığınız uzun saatlere de üzülmemelisiniz, çünkü yitirilen bilginin gölgesi bile sizi en azından birçok yanılsamadan korur.

Haberin Devamı

İnsanlar bir okula bilginin de ötesinde bir şeyler almak için, bazı sanatları ve alışkanlıkları edinmek için gider. Özen gösterme alışkanlığı için, bir anda yeni bir entelektüel(bilişsel) konuma geçebilme sanatı için, başkasının ne düşündüğünü hemen anlayabilme sanatı için gider. Görüşlerinizin onaylanmasına ve reddedilmesine katlanabilme alışkanlığını kazanabilmek için, medeni bir şekilde olumlu ya da olumsuz görüş bildirme sanatı için, en küçük ayrıntılara dikkat edebilme alışkanlığı için gider.

İnsan okula kendini bulmak için gider

Belli bir zaman süresi içinde mümkün olanı kestirebilme alışkanlığını kazanabilmek için, zihinsel cesaret ve zihinsel sağlamlık için okula gider. Hepsinden önemlisi, insan bir okula kendini bulmak için gider.”

Çocukları televizyonların başından kurtarmak amacı ile yerel amatör futbol maçlarını bile oynatma eğiliminde olan yöneticilerimize göre futbol, eğitimden çok daha önemli demek ki! Günümüz insanı için eğitimden daha önemli hiçbir şey yoktur. Eğitim olmazsa ne futbol ne iş hayatı ne de kurumların doğru yönetimi olur. Eğitim olmazsa şehirlerin ayakta duramayacağını bu felaket öğretmedi mi bize? Öyleyse en kısa zaman içinde yıkılan şehirlerimizde bile-çadırlar içinde olsa da-eğitimi başlatmak gerekirken okulları kapatmak ne demek oluyor?  

YORUM YAZ