Mehmet Büyükekşi ne diyor?

Abone Ol Google News

Futbol hikayeleri yıllar boyunca tekrar tekrar yazılıp, değişime uğrarlar. Bu yeniden yazım süresince sıradan olaylar maçın kilit anlarına, atılan ya da kaçırılan goller maçı tanımlayan anlara, skorlar sonuçlara, sonuçlar da ülke futbolunu tanımlayan tarihi sonuçlara dönüşürler. Bu sonuçlar bir çağı kapatıp, bir başkasını açarlar.

Haberin Devamı

Ya karanlıklar aydınlıklara ya da aydınlıklar karanlıklara yol verirler bu maçlarda. Ne var ki ülkenin geneline yayılmış olan eğitim ve dolayısıyla üretim seferberliği en azından karanlıkları geciktirmek için önemli bir hamle olarak kabul görmüştür.

Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi yeniden başkan seçildiği günlerde 5000 oyunculuk bir genç futbolcu adayını izleme altına aldıklarını açıklamıştı. Bu açıklamayı duyduğumda aklıma ilk olarak Almanya geldi.

Almanya altyapı devrimini nasıl yaptı?

Bilindiği gibi Almanya 1972’de Avrupa Şampiyonu 1974’de de Dünya Şampiyonu olduktan sonra 2000 yılında tam bir çöküş yaşadılar. Milenyuma girerken ülke federasyonu bir felaketin eşiğinde olduklarını fark etti. Profesyonel bir zemin üzerine inşa edilen Alman futbolu çökmek üzereydi. Tam da bu noktada altyapı devrimini yeniden yapmaya karar verdiler.

Haberin Devamı

Öncelikle 1998’de Dünya Şampiyonu, 2000’de de Avrupa şampiyonu olan Fransızlara bu işi nasıl başardıklarını sordular. Paris’te açılan 150’şer bin çocuktan oluşan üç okuldan yetişen oyuncular üst üste iki uluslararası futbol başarısı kazanmıştı. Bu okulların yöneticisi Ernest Jakie’yi Almanya’ya davet edip fikirlerini öğrendiler.

Sadece kulüpler bu işi başarabilirler mi?

Bunun üzerine Federasyon bütün kulüpler için altyapıyı zorunlu hale getirdi. Sadece kulüplerle bu işin başarılamayacağını Federasyonun da işin içinde olmasının gerekliliğine inandılar. Dünyanın her yerinde olduğu gibi altyapı denilince herkes olumlu düşünür hatta uygulanması için de bol bol konuşulur. Ancak “hadi başlayalım” denilince de işler oldukça ağırdan alınır.

Ne var ki Almanya Futbol Federasyonu çöküşü durdurmakta kararlıydı. Bu çöküş durdurmak için de iş sadece kulüplere bırakılamazdı. Federasyon kendi özkaynak sistemini kurdu. İlk adımda 11-12 yaş arası çocukların temel eğitimi bölgesel federasyonların elinden alınıp merkezi bir sisteme bağlandı.

600 bin çocuktan oluşan havuz

Ülke çapındaki eğitim merkezi sayısı 366’ya çıkarıldı ve bu sayede federasyona bağlı 1.300 çalıştırıcı her yıl 600,000 genç yeteneği izleme şansı buldu. Bu arada yıllık eğitim bütçesi de 14 milyon Avro’ya çıkartıldı. 2006’da Dünya Şampiyonası’na ev sahipliği yapacak olan Almanya böyle bir özkaynak hamlesi yaptı.

Peki, sonuçta ne oldu? Almanya 2006’da Dünya üçüncüsü, 2010 da Dünya ikincisi ve 2014’ün yarı finalinde Brezilya’yı kendi evinde 7-1 yendikten sonra finalde Arjantin’i yenip Dünya Şampiyonu oldu. 600 bin yetenekli çocuğu bir havuzda toplayıp eğiten Almanya toplamda 600 üst düzey oyuncuya sahip oldu.

Çünkü 1000 çocuktan bir üst düzey oyuncu çıkmaktadır. 600 yetişmiş oyuncunun içinden seçilen Almanya ulusal takımı da kademeli olarak yükselip Dünya Şampiyonu oldu. Peki, biz Mehmet Büyükekşi’nin sözünü ettiği 5000 çocuktan beş üst düze oyuncu çıkartabilecek miyiz? İşte asıl mesele…  

Haberin Devamı
YORUM YAZ