Busby'in Bebeleri nasıl Manchester United oldu?
Manchester United, İngiltere’nin en büyük ve en çok taraftara sahip kulübüdür. Kulüp ilginç bir tarihe sahip olmasa da, geniş kitlelere hitap eden bir geçmişi var. Öyle ki, Manchester United taraftarlığının ömür boyu süren bir meslek olduğuna inananlar vardır. Hatta 19 Şubat 1910 yılında Manchester United’in ilk oynadığı lig maçından beri Old Trafford’un futbolun Mekke’si olduğunu kabul edenler de…
Haberin Devamı ›
Bobby Charlton ölümden döner
1940’lı yılların sonlarına doğru Manchester United sıradan bir takımdı. En üst ligde oynuyordu ancak Manchester City, Everton ya da Newcastle gibi şanlı bir tarihe sahip değildi. 1950’li yıllarda Manchester United’in “Busby Bebeleri” lakaplı, iki lig şampiyonluğu kazanmış, harika bir genç takımları vardı. Bu takım ne yazık ki, 6 Şubat 1958’de, bir Avrupa maçından dönerken uçaklarının Münih’te düşmesi sonucu takımın sekiz oyuncusu yaşamını yitirdi.
Uçak kazasında sekiz oyuncusunu kaybeden Manchester United’in yaşadıkları gene de mutlu sonla bitiyor denebilir. United’in yeniden yapılanmasının öyküsü futbol tarihinin en önemli girişimlerinden biri olarak kabul edilir. Münih’te teknik direktör Matt Busby ölümle pençeleşirken Bebeleri’nin en genç üyelerinden, sonraki dönemde İngiliz futbolunun asaletini temsil eden ve “Sir Bobby” unvanını alacak olan on dokuz yaşındaki Bobby Charlton büyük bir rastlantı sonucu ölümden dönmüştü.
Haberin Devamı ›
Matt Busby bıraktıktan sonra…
Busby uzun süren bir tedavi döneminde verdiği mücadele sonucunda yaşama dönüp yep yeni bir takım kurdu. Münih’teki uçak kazasından on yıl sonra Manchester United Avrupa Kupası’nı kazandı. Bu kupanın kazanılmasının verdiği mutluluk ile teknik direktör Matt Busby ve kazadan kurtularak yaşamda kalan Bobby Charlton mutluluk ve gözyaşları içinde birbirlerine sarılırlar.
Matt Busby teknik direktörlükten emekli olduktan sonra yerine gelen hiçbir teknik adam onun gölgesinde yaşayamadı. Zümrüdüanka kuşu gibi küllerinden doğan ve yetiştirdiği altyapı oyuncuları ile Avrupa Kupası’nı kazanan bir teknik adamın ağırlığı altında ezildi yerine gelenler. Bu durumun doğal sonucu olarak Bobby Charlton’un başını çektiği ekip yaşlanmış, takım 1968 yılında kısa süreliğine de olsa İkinci Lig’e düşmüştü.
İkinci Lig’den yükselişe geçiş
Yeniden İngiltere Birinci Ligi’ne dönen Manchester United’in Busby Bebeleri’nden belleklerde yer etmiş o gösterişli futbolunun temsilcisi Liverpool olmuştu bile. 1992’de giriştikleri şampiyonluk mücadelesinde Leeds United’e yenilerek geriye düştüler. Kulübün tarihini yazanlar Fransız Erich Cantona’nın transferi ile United’in farklı bir yola girdiğini yazar.
Kulüp bir zamanlar yalnızca taraftarı ve altyapıdan yetiştirdikleri yetenekli oyuncuları ile ayakta dururken, artık dünyanın her yerinden transfer edilen kalabalık bir oyuncu kadrosuyla vahşice pazarlanan küresel bir ürüne dönüştü. Doksanların başından beri bitmek bilmeyen bir ekonomik yenilik ve pazarlama stratejisiyle rakiplerini geride bıraktı. Diğer bütün takımlar pazarlama konusunda Manchester United’i taklit etseler de, hiç biri globalleşme konusunda onların yanına varamadılar.
Haberin Devamı ›
Matt Busby’nin heykeli dikilir
Manchester United’in ekonomik örgütlenmesinin kurumsallaşmış halini 2000’li yıllarda Fanatik’te görev yaparken bire bir tanık olmuştum. Galatasaray ile oynadıkları maçtan sonra United’in ürün satış mağazasından alışveriş yapmak istemiştik. Old Trafford’un dış bahçesindeki mağazaya vardığımızda saat 22.55’ti. Görevli, 23.00’de mağazanın kapanacağını söyleyip sadece içerdekilerin alışveriş hakkı olduğuna dikkat çekip bizi içeri almadı. Busby’nin Bebeleri ile başladığı Avrupa yolunda koşar adım ilerleyen bir konuma gelen United’in artık kimseye ödün verme ihtiyacı da kalmamıştı anlaşılan.
İnsan unutmak konusunda çok yetenekli bir canlı olsa da Busby’nin Bebeleri döneminden söz açılınca yüreklere dokunan duyguları da kalbinin bir yerinde saklar. Duygularını göstermemek konusunda özel bir yeteneğe sahip olduğu söylenen Matt Busby, Münihte’ki kazadan sonra evine geldiği günlerde bir arkadaşı ziyaretine geldiğinde ona sarılıp doyasıya ağlar. Ancak kazadan hiç söz etmez. O günlerde Manchester United uluslararası bir pazarlama fenomeni olmadığından Münih’teki uçak kazasını anıtlaştırmış, mütevazı bir şekilde kulüp binasının girişine 6 Şubat 1958 yazılmıştır. Daha Sonra Old Trafford’a Matt Busby’nın Bronz bir heykeli dikilir, önünde bir erkek çocuk vardır. Kim bilir bu bronz heykel, belki de kulüplerin kurtuluşunun Matt Busby gibi teknik direktörlerde ve çocukların eğitim aldıkları altyapılarda olduğunu vurguluyordur…