14 Mayıs ve futbol

Abone Ol Google News

Kimi siyasetçi ve politika eleştirmenleri tarafından Cumhuriyet tarihimizin en önemli seçimlerinden biri olarak görülen  14 Mayıs seçimleri için sandık başına gittik. Yarın seçimin ikinci ayağı için yine sandık başında olacağız. Cumhuriyet tarihimizin ilk demokratik seçimi olan 1950 seçimleri de 14 Mayıs’ta yapılmıştı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 9. dönem milletvekillerinin seçildiği oylama “Gizli oy, açık tasnif” yöntemi ile yapılmıştı.

Haberin Devamı

Peki, 14 Mayıs ile futbolu nasıl ilişkilendirebiliriz? Arjantin ile İngiltere’nin futbol karşılaşmalarının önemi ve rekabet gücü anlamında yoğunluğu iki ülkenin yaşadığı Falkland Adaları krizinin çok daha öncesine hatta başlangıca dayanır. Bilindiği gibi Nisan 1982’de, yönetimi İngiltere’ye ait olan Falkland Adaları Arjantin tarafından işgal edilmiş ve iki ülke arasında savaşa neden olmuştu.

14 Mayıs “Futbolcular Günü”

Oysa hemen hemen dünyanın bütün coğrafyalarına olduğu gibi Arjantin’e de futbolu İngilizler götürmüş, kulüplerin kuruluşuna da onlar öncülük etmiştir. İspanyolca adı Marvina olan Falkland Adaları krizinden çok daha önce, 1953 yılında İngiltere ve Arjantin iki maç yapmak üzere karar alırlar,  İngilizler Arjantin’e gider.

Haberin Devamı

Maçı Buenos Aires Karması 3-1 kazanır. Bu yengi öylesine büyük bir sevinç yaratır ki, İngiltere antrenman maçı olarak gördüğünden pek aldırış etmemesine karşın Devlet Başkanı Juan Peron o günü yani 14 Mayıs’ı “Futbolcular Günü” ilan eder.

İkinci maç yağmur nedeniyle tatil edilir

3-1 biten maçta bir gol atan Rodolfo Micheli şöyle konuşur: “Biz o güne futbolun doğduğu gün deriz.” İkinci maçta ise yağmur nedeniyle 22.  dakikasında hakemler ve futbolcular soyunma odasına gitti, 10 dakika sonra da maç tatil edildi.

Oysa İngilizler ikinci maçı “milli maç” olarak görmekteydi ve yedi as oyuncusunun bu maça saklamışlardı. Sabah açık bir hava ile güne başlayan Buenos Airesliler saat 15.00 de sağanak yağışla karşılaştılar.

Samimiyet ve içtenlik soğukluğa galip gelir

Saha da gölcükler oluşması nedeniyle maç tatil edildi. Büyük bir heyecanla maçın devamını bekleyen izleyiciler, takımlar alana gelmeyince sahayı portakal yağmuruna tuttular. Buenos Aires Karması’nın 3-1 kazandığı maç için Arjantin Federasyonu Milli maç olarak kabul edilmesi anlamında FİFA’ya başvurdu. Ancak FİFA kabul etmedi ve ikinci maçı ölçü aldı.

Arjantinliler İngilizleri içten gelen değil, öğrenilmiş bir futbol oynayan soğuk ve hesaplı insanlar olarak görmekteydiler. Oysa Latin Amerika’nın futboluna da yaşamına da “samimiyet” egemendi. Bu topraklarda bir köylü bir devlet başkanı ile karşılaştığında ona rahatlıkla adıyla seslenebilirdi.

Samimiyet ve içtenliğin soğukluğa galip geldiği 14 Mayıs günü Arjantinlilerin “Futbolcular Günü” olarak kabul edildi. Arjantin’in farklı mesleklere bir gün adamak neredeyse takıntı haline gelmiştir. Örneğin 12 Nisan gazeteciler, 7 Haziran haritacılar, 26 Haziran tarihçiler, 1 Temmuz berberler, 25 Ağustos hakemler günü olmak üzere toplamda 150’den fazla gün “resmi   

YORUM YAZ