Olimpiyat 3.'sü Kahraman!

Abone Ol Google News

Esra Yıldız Kahraman... Kadın boksunda tarih yazdığımız Tokyo2020 Olimpiyat Oyunları’nda çeyrek finalde elenerek, kürsüyü kaçırmıştı. Paris 2024’te ise öyle formda geldi ki, çok istediği madalyayı boynuna takmayı başardı, olimpiyat 3.’sü oldu. Bu madalyanın rengi gümüş ya da altın olabilirdi ama hakkı olan final ‘adil ve eşit olmayan’ kurallar nedeniyle adeta elinde alındı.

Haberin Devamı

‘Nefes alamıyorum’ söylemiyle tartışma ayyuka çıkmıştı

Olimpiyata damgasını vuran; bilimsel anlamda; Cinsiyet testini geçememiş, XY kromozomu olan, fiziksel anlamda da erkek vücuduna sahip sporcuların kadınlar kategorisinde yarıştırılmasıydı. Bu olayı ayyuka çıkartan ise, Busenaz Sürmeneli’nin kilosundaki Cezayirli Imane Khelif karşısında İtalyan boksörün ‘Nefes alamıyorum’ diyerek ringden çekilmesi oldu. Tartışmaların fitilini ateşlemişti. İşte onlardan bir tanesi, dün gece 57kg’nun yarı final maçında Esra Yıldız Kahraman’ın karşısına çıktı; Tayvanlı Lin Yu-ting. Uluslararası Amatör Boks Birliği (AIBA) 2023 Dünya Şampiyonası’nda cinsiyet testini geçemediği için sporcuyu diskalifiye etmişti ancak Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda bu sporcuların yarışmalarına izin verdi.

Haberin Devamı

Peki tüm dünya ne izledi!

Bu başlık, sporcumuzun soyadı ‘Kahraman’ olduğu için atılmadı, Esra Yıldız Kahraman gerçekten ringde öyle bir duruş sergiledi. Hastaydı ama bir an olsun geri adım atmadı. Hakemler ilk 2 raundda da 5-0’lık karar verse de o çekilmedi, fiziksel üstünlüğü olan rakibi karşısında ataklarına devam etti. Ve beklenen son, milli sporcumuz, Tayvanlı karşısında 5-0 yenilerek olimpiyat 3.’sü oldu. Peki tüm dünya ne izledi!.. Erkek fiziğine sahip, kollarının uzunluğu nedeniyle bence boks adına hiçbir tekniği olmayan ve bu özelliğini iyi kullandığı için kadın rakiplerinden uzaktan vuruşlarla sayı alarak güle oynaya finale çıkan bir erkek sporcu ile kadın sporcunun karşılaşmasını... Maalesef sistemi yenememek buna deniyor!.

YORUM YAZ