İşte tarihi kürsü

Abone Ol Google News

Tokyo 2020 Olimpiyat Oyunları’nda okçulukta Mete Gazoz’la başlayan tarihi madalya serüvenimiz Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’yla devam ediyor... Olimpiyat şampiyonu çıkardığımız okçulukta 2. madalyamız bu kez ‘Takım’ kategorisinde geldi... Mete Gazoz, Ulaş Berkim Tümer, Muhammed Abdullah Yıldırmış’tan oluşan Ay-Yıldızlılar tarihi finali kaçırsa da üçüncülük maçında Çin’i 6-2 yenerek olimpiyat 3.’sü oldu. Erkek Milliler böylece tarihteki 2., takım kategorisindeki ise ilk kürsü başarısını elde ederken Türkiye, Paris 2024’te madalya açılışını da yapmış oldu.

Haberin Devamı

2023 Dünya Şampiyonası’nda sinyali vermişlerdi

Aslında bu başarının ayak sesleri, Paris 2024’e kota veren 2023 Dünya Şampiyonası’nda duyulmuştu... ‘Muhteşem 3’lü, yarı finalde Japonya’yı (5-4) yenerek Dünya Şampiyonası’nda ilk kez finale kalmıştı. Yıldız isimlerle dolu ekol ülke Güney Kore’ye kaybetse de ilk kez ‘klasik yay’ erkek kategorisinde kürsü başarısı getirdi, Dünya 2.’si oldu ve Paris 2024’e ‘takım’ kotası aldı. 2024 Avrupa Şampiyonası’nda da -Abdullah Yıldırmış yerine Berkay Akkyon vardı- üçüncülük elde etmişlerdi. Yani olimpiyatta kürsü hiç sürpriz olmazdı. Tabii sıralama atışlarından daha iyi performansa ihtiyacımız (!) vardı. Nitekim öyle de oldu.

Haberin Devamı

Kolombiya kırılma maçı oldu

İlk rakip Kolombiya’ydı... Stresli geçen ve kırılma yaşatan bir maçtı. Sıralama atışların formda isimlerinden Ulaş Berkim Tümer 9.56 ortalama yaptığı bu mücadele adeta takımı taşıdı. Mete Gazoz’un 6 atışıyla başlaması biraz bozsa da hemen toparlandı. Mental anlamda hemen düşen bir takım değiliz. Bu konuda ‘devam etmeyi’ öğrenmeyi çoktan geçmiş bir takımız. Zaten sonuca da bu yansıdı. Abdullah Yıldırmış, sıralama atışlarına nazaran gerçek performansını ortaya koydu. Mete Gazoz da eşitliği bozan atışlar dahil kendine düşen görevi yaparak Kolombiya engelini 5-4’le geçtik. Sonrasında Ay-Yıldızlılar, Hindistan’ı 6-2’yle çok rahat geçti ve yarı finale çıktı. Yarı finalde sıralama atışlarını 2. bitiren Fransa karşımızdaydı.

Merkez farkıyla tarihi final kaçtı

Son Avrupa Şampiyonası’nda da yarı finalde onlara kaybetmiştik. Deneyimli okçusu Valladont önderliğindeki Fransa Chirault’la birlikte, 17’lik genç yetenek Addis’i de kadrosuna ekleyerek iddialı takım olmuştu. Zor bir maçtı ancak sonuna kadar mücadele ettik ve tarihi finali sadece eşitlik atışlarındaki merkez farkıyla kaçtı. Fransa’ya karşı 4-2 öndeydik, 4. sette kontrol edilen ‘9’ atışı her şeyi belli edecekti. 10’a çevrilse, finale giden biz olurduk.. Atışın aynı kalmasıyla skor eşitlendi: 4-4.. Eşitlik atışlarında skorda yine (27-27) beraberlik oldu ama Fransa’nın attığı okların mesafesi merkeze daha yakın olduğu için onlar kazandı. Üçüncülük maçında Çin’i de 6-2 yenen Klasik Yay Erkek Milli Takımımız, okçulukta ilk takım madalyasını ülkemize getirdi. Tabii daha bitmedi.. Okçulukta madalya serimiz devam edebilir. Bireyselde Elif Berra Gökkır, Mete Gazoz, Ulaş Tümer, Abdullah Yıldırmış ve Karma Takımımız (Mete Gazoz/Elif Gökkır) madalya için ‘Ok Meydanı’na çıkacak.

YORUM YAZ