‘Türkiye'yi satranç sporu ile buluşturmaya devam edeceğiz'

Abone Ol Google News

Türkiye Satranç Federasyonu (TSF) Başkanı Gülkız Tulay, “Biz, 2021 yılında da mücadele etmeye, ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nın destekleriyle tüm Türkiye'yi satranç sporu ile buluşturmaya devam edeceğiz” dedi. Tulay, Fanatik’in sorularını yanıtladı.

Haberin Devamı

Türkiye Satranç Federasyonu ve İş Bankası arasındaki iş birliği nasıl bir aşamaya geldi?

Türkiye İş Bankası ile 2005 yılında başlayan birlikteliğimiz sayesinde, toplumun her kesimine dokunan özel projelere ve Türkiye’ye örnek olacak bir iş birliğine imza attık. Türkiye İş Bankası sadece ana sponsorumuz değil, satranç sporunun Türkiye’de yaygınlaşması ve Türkiye’nin dünyada bir “satranç ülkesi” olarak tanımlanması yolunda en büyük destekçimiz oldu. Türkiye’nin bankası ile 15’inci yılımızı bu birlikteliğe yakışacak çok özel bir etkinlikle kutladık. Pandemi koşulları sıkça bir araya gelmemizi engellese de İş Bankası Genel Müdürümüz Adnan Bali'nin katılımıyla satranç sporuna değer katacak bir etkinlik gerçekleştirdik.

Etkinlik kapsamında neler gerçekleştirildi?

Haberin Devamı

Etkinliğimizde başarılarıyla dünya satrancına ilham olan sporcular yer aldı. Tüm zamanların en güçlü kadın Büyükustası Judit Polgar, Azerbaycan'ın son yıllarda başarılarıyla dikkat çeken Büyükustası Shakriyar Memedyarov ve 17 yaşında ülkemizin en genç Büyükustası olmayı başaran Vahap Şanal bu etkinliğe katılan isimler arasındaydı. Tamamını çevrimiçi olarak gerçekleştirdiğimiz etkinlikte Büyükusta Shakriyar Memedyarov ve Büyükusta Vahap Şanal çok özel ve heyecanlı bir dostluk maçında berabere kaldılar. Dünyanın en güçlü kadın sporcusu ve başarıları ile satranç sporunda genç kızlarımızın idolü olan Judit Polgar, deneyimlerini ve Türk satrancına ilişkin görüşlerini paylaştı. Polgar, Türk satrancını yakından takip ettiğini, eğitim dünyasında satranç sporunun yaygınlaşması için Türkiye İş Bankası ile birlikte gerçekleştirdiğimiz “Satranç Sınıfları” dahil birçok projemizi de takdirle karşıladığını söyledi.

Federasyonun bu yılki hedefleri neler?

Biz, 2021 yılında da mücadele etmeye, ana sponsorumuz Türkiye İş Bankası’nın destekleriyle tüm Türkiye'yi satranç sporu ile buluşturmaya devam edeceğiz. Her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye'nin en çok etkinlik ve turnuva gerçekleştiren federasyonu olarak takvimimizi hazırladık. En yakın zamanda 1 milyon lisanslı sporcu sayımıza da ulaşacağız. 2021 yılına satranç sporu adına müjdeli bir haber alarak başladık. Satranç artık ortaokullarda ders olarak okutulacak. Bizler, fiziki imkânı yeterli olan ve bizden talepte bulunan tüm devlet okullarımızı Türkiye İş Bankası ile gerçekleştirdiğimiz “Satranç Sınıfları Projesi” sayesinde satranç sınıfları ile buluşturduk. 2021 yılında satranç sınıfı olmayan okulumuz kalmasın istiyoruz. Sayısı 5 milyonu aşan ortaokul öğrencilerimizin satranç sporu ile buluşması, bu sporu hayatlarının bir parçası haline getirmesi için çalışıyoruz. 2021 yılı etkinliklerimiz ve turnuvalarımızın yanında, satranç sporunun 85 milyona ulaşması için özel projelerimizi gerçekleştireceğimiz bir yıl olacak .

Haberin Devamı

1 milyon lisanslı sporcuya ulaşma hedefi…

Türkiye satrançta nasıl bir mesafe kaydetti?

Türk satrancında son 15 yılın rakamlarına bakıldığında, Türkiye İş Bankası ile iş birliğimizin başarısı daha net ortaya çıkıyor. 2005 yılında sadece 30 bin lisanslı sporcumuz vardı. Bugün ise Türk Satrancı, 970 bine yakın lisanslı sporcu ile futbol dahil tüm spor federasyonlarını geride bırakarak en önde yer alıyor. 1 milyon lisanslı sporcuya ulaşma hedefimiz için de artık gün sayıyoruz. Bu süreçte antrenör sayımız, 7 binden 86 bin 959’a, kulüp sayımız 600’den 2 bin 212’ye, hakem sayımız bin 738’den 11 bin 196’ya ulaştı. Unvanlı sporcu sayımızı 39’dan 199’a çıkardık. Büyükusta sayımız 1’den 12’ye ulaştı. Şu anda FIDE listesinde Türk satrancı 2 Kadın Büyükusta, 28 Uluslararası Usta, 5 Kadın Uluslararası Usta, 70 FIDE Ustası, 15 Kadın FIDE Ustası, 43 Usta Adayı, 24 Kadın Usta ile temsil ediliyor. Bu süreçte, 25 dünya şampiyonluğu, 30 dünya ikinciliği ve 39 dünya üçüncülüğünün yanı sıra 68 Avrupa şampiyonluğu, 67 Avrupa ikinciliği ve 58 Avrupa üçüncülüğü elde edildi. Uluslararası turnuvalarda toplam 490 madalya kazandık. Tüm bunların yanı sıra imza attığımız projelere ve çalışmalarla 7’den 70’e her yaş grubuna dokunuyor, doğudan batıya kuzeyden güneye memleketimizin tüm insanlarını satrançla tanıştırmaya devam ediyoruz. Bankamızın sponsorluğunda ’Gören Eller’ projesiyle Türkiye’deki 17 görme engelli okulunda satranç sınıfları açmak için harekete geçtik. Görme engelli çocuklarımızın da dünyası satranç ile aydınlansın diye çalıştık. Bu düşünceyle, Türkiye’de görme engelli okullarının hepsini satranç sınıfları ile donattık.”

Haberin Devamı

‘Açtığımız satranç sınıfı sayısı 26 bini aştı’

Türkiye İş Bankası’ndan yapılan açıklamada ise, “Satrancı ülkemizde kitlesel bir spor haline getirmek amacıyla, 15 yıl önce Türkiye Satranç Federasyonu ile bir iş birliği başlattık. Sponsorluğumuza başlarken düşünmeyi bilen, problemlere analitik yaklaşabilen, strateji geliştirebilen bir gençlik yetiştirmek; satrancın çocuklarımızın kolayca erişebileceği bir spor dalı olmasına ve yaygınlaşmasına destek olmak ve satrancın ülke genelinde popüler ve talep edilir bir hale gelmesini sağlamak amacıyla yola çıktık” denildi. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Satrancın çocuklarımızın ve gençlerimizin gelişimine katkısından dolayı, bu alandaki desteğimizi bir anlamda ülkemizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza yaptığımız yatırım olarak değerlendirdik. Satranç Federasyonu iş birliğimiz kapsamında kat edilen mesafeyi, bu spor dalındaki rakamlarda da görüyoruz. İşbirliğimiz başladığında uluslararası turnuvalardan aldığımız madalya sayısı 10 civarındayken, şu an madalya sayısında içerisinde Dünya ve Avrupa şampiyonluklarımızın da olduğu 490’a eriştik. Lisanslı sporcu sayısında şu an 1 milyona ulaşmak üzereyiz. Bu sayı sponsorluğa başladığımızda 30 bin civarındaydı. Ülkemizde popüler bir spor dalı olan futbolda bile bu kadar lisanslı sporcu yokken, satrançta bu kadar sporcunun olmasının büyük bir başarı olduğunu düşünüyoruz. Bunların yanı sıra tüm Türkiye’de açtığımız satranç sınıfı sayısı 26 bini aştı.”

YORUM YAZ