MENÜ

Şu an saat kaç? 25 Mart Saatler ileri alındı mı? (Alınacak mı) Yaz saati uygulamasına geçilecek mi 2018?

25 mart saat kaç? Dün gece saatler 03:00'ü gösterdiğinde Avrupa'da saatler 1 saat ileri alındı. Ancak Türkiye'de ise saatler ileri alınmadı. Ancak bazı telefon ve bilgisayarlar otamatik ayarlı olmadığı için saatler ilerialındı. Bu nedenle şaşıran vatandaşların aklına "Şuan saat kaç ve Türkiye'de yaz saati uygulaması yapıldı mı? geldi. İşte bu soruların cevapları haberimizde....

Şu an saat kaç? 25 Mart Saatler ileri alındı mı? (Alınacak mı) Yaz saati uygulamasına geçilecek mi 2018?

25 Mart şu an saat kaç? Türkiye'de yaz saati uygulaması geçildi mi? Bu gece bazı vatandaşların saatleri ve bilgisayarları 1 saat ileride olunca vatandaşlar saatler ileri alındı mı sorusunun cevabını aramaya başladı. Bunun nedeni ise bütün dünyada yaz saati uygulamasına geçildi. Ancak Türkiye’de yaz saati uygulaması uygulanmadığı için saatler ileri alınmıyor. Peki şuan saat kaç? Saati ileri alınan vatandaşlar 25 Mart Türkiye saatini merak ediyor. Gerçekleşen saat uygulaması ile birlikte insanların aklına en çok takılan soru ''saat kaç" sorusu oldu. Google'a Türkiye saati yazınca çıkan saat bilgisi ve elektronik cihazların yanlış saati göstermesi ise bir kez daha kafaları karıştırdı. Peki şuan doğru saat nedir? Son günlerin popüler konuları arasında yer alan saatler geri alınacak mı?


Saatler ileri alınacak mı?


Saatler ne zaman ileri alınacak sorusu cevabını buldu. Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 7 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan sürekli yaz saati uygulamasına bu yıl da devam edileceğine karar verilmişti. İşte yaz saati uygulaması ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısı.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan Bakanlar Kurulu kararında;

Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile 28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınacağı bildirildi. Bakanlar Kurulu tarafından saatlerin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesi kararlaştırıldı. Gün ışığından daha fazla yararlanabilmek adına yaz saati uygulanması hakkında karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu doğrultuda, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesinde karar kılındı.

7 Ekim 2016 tarihinde yayımlanan Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konulan sürekli yaz saati uygulamasına bu yıl da devam edileceği, 28 Ekim 2018 Pazar günü saat 04.00'ten itibaren bütün yurtta saatlerin bir saat geri alınmasının kararlaştırıldığı bildirildi.

Kararda ayrıca, 7 Ekim 2016 tarihli ve 2016/9154 sayılı Bakanlar Kurulu kararının da yürürlükten kaldırıldığı belirtildi.

Söz konusu kararda, “Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla; bütün yurtta 27 Mart 2016 Pazar günü saat 03.00'ten itibaren bir saat ileri alınmak suretiyle başlayan yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırılmıştır” şeklinde ifadelere yer verildi.

Buna göre, bu yıl da Türkiye'de kış saati uygulamasına geçilmeyecek ve saatler bir saat geri alınmayacak. Türkiye'de vatandaşlar 28 Ekim'i 29 Ekim'e bağlayan gece saat 03:00'da saatlerini geri almayacak ve yaz saati uygulamasını kullanmaya devam edecek.

Akıllı telefon yaz saati otomatik ayarlama nasıl yapılır?


Bu yazacağımız menülerin işletim sisteminin versiyonuna göre değişmekte olup bu ayarları yaklaşık olarak bulabilirsiniz.

iPhone yani İOS sistemi kullananlar için saat ayarı şu şekildedir:

Ana Menü›Ayarlar›Genel›Tarih ve Saat ›”Otomatik Ayarla” özelliğini aktif hale getirmelisiniz.

Android yani Samsung, HTC, Casper, Lg gibi Android kullananlar için saat ayarı;

Ana Menü>Ayarlar>Tarih ve Saat>"Otomatik tarih ve saat" ve "Otomatik saat dilimi" ayarlarını aktifleştirin.

Bilgisayarlar (Windows 10 için)

Masaüstü'nde altta bulunan görev çubuğu'nda Saat ve Tarihin yazdığı kısma sağ tıklayın. Tarih ve Saat Ayarla bölümünü bulun. "Saati otomatik olarak ayarla" bölümünü devre dışı bırakın. Hemen Altında bulunan "Saat Dilimini otomatik olarak ayarla" bölümünü de devre dışı bırakabilirsiniz.


Yaz saati uyguluması nedir?


Yaz saati uygulaması dünyanın bir çok Ülkesinde uygulanmakta olan çok büyük bir değişikliktir. Bu değişikliğin asıl amacı Güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu konusunda kazanım elde edebilmek için yapılır. Türkiye’de yaz saati uygulaması döneminde Ülkemizin ulusal saatini Iğdır’ın yerel saatine göre ayarlarız. Genellikle ilkbahar başlangıcında saatlerimizi ileri alırız. Bu uygulama ile sabah saatinden alınan 1 saat öğleden sonra ki bölüm de Güneşin daha geç batmasını sağlayarak güneş ışığından daha fazla yararlanmamızı sağlamaktadır.

Uygulama bu yıl devam edecek

Gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla yaz saati uygulanması hakkında karar, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, Bakanlar Kurulu kararı uyarınca bütün yurtta saatlerinin bir saat ileri alınmasıyla başlatılan yaz saati uygulamasının devam ettirilmesine karar verildi.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan kış saati açıklaması

Milli Eğitim Bakanlığı’nın 8 Eylül tarihinde, yeni öğretim yılında okul servislerini ilgilendiren bir genelge yayınladığı ortaya çıktı. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz adına Temel Eğitim Genel Müdürü Dr. Cem Gençoğlu imzasıyla yayınlanan genelgenin 4. maddesinde, “2017/2018 eğitim-öğretim yılında kış saati uygulamasına geçilemeyeceğinin göz önünde bulundurulması” istendi.

Toplam aydınlık süresi arttı

30 Ekim'den itibaren kış saati uygulamasına geçilmeyerek yaz saati uygulaması etkilerinin görüldüğü dönemin başladığını anımsatan Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kısa süreli veriler üzerinden yapılan analiz, tasarruf açısından olumlu olmakla birlikte veri miktarı, çeşidi, istatistiksel karşılaştırılabilirlik yöntemleri geliştirilerek daha detaylı çalışma yapılmasına devam edilmektedir. Bununla birlikte, 8.00-17.00, 8.30-17.30, 9.00-18.00 mesai saatleri için ayrı ayrı 81 il için çalışma yapılmış, yaz saati uygulamasının toplam aydınlık süresini artırdığı tespit edilmiştir. Diğer yandan enerji tasarrufuna dair de analizler, önce/sonra analizi şeklinde yapılmaktadır. Bu çalışmalarda da elektrik tüketiminde İstanbul Teknik Üniversitesinin raporunda yer alan tasarruf hesaplamalarına uygun olarak olumlu etkisi gözlemlenmektedir."

Öğrenciler karanlıkta dönüyor...

Yaz saatinin tüm yıl boyunca uygulanmasıyla akşam mesai ve okul çıkışlarına denk gelen karanlık zaman diliminin azaltıldığını, ancak oluşan karanlığın, batı illerinde sabah saatlerini kısmen etkilediğini ifade eden Albayrak, "Diğer yandan kış saati uygulamasının yapıldığı geçtiğimiz yıllarda yine 7.30 ve öncesi evden ayrılmak durumunda kalan öğrenciler karanlıkta yola çıkmakta, ayrıca 16.00 ve sonrasında karanlıkta dönmekte idi. Yaz saati uygulaması ile çocukların karanlıkta yolculuk etmesi en azından akşam saatlerinde engellenmiş olmaktadır." dedi.
Albayrak, "Bakanlar Kurulu kararı ile ülkemizde yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasına geçilmiş olup, uygulamanın etkileri yakından izlenmekle birlikte bu aşamada saat uygulamasının yeniden değiştirilmesine yönelik alınmış herhangi bir karar veya bu yönde yapılan herhangi bir hazırlık bulunmamaktadır." ifadesini kullandı

Elektrikte rekor artış

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), GMT+3 saat diliminin (yaz saati) kalıcı hale getirilmesinin enerji tüketimini azaltacağı yerde arttırdığını öne sürerken, Kasım ayı tüketiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdiğini ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştığını açıklamıştı.

Yaz saati saat uygulamasıyla, özellikle Türkiye’de büyük ilgi gören UEFA ve Şampiyonlar Ligi futbol maçlarının gece yarısına doğru başlaması, bitişinin ertesi günün ilk saatlerine sarkması futbol severleri uykusuz bırakmıştı. Avrupa ülkelerinde 27 Mart pazar günü saat 03.00'te 1 saat ileri alınması ile Türkiye arasındaki zaman farkı yine 1 saate, İngiltere ile 2 saate düşmüş olacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ