Son dakika YKS'de değişiklik! TYT içerik değişti... Peki TYT nedir?

Milyonlar öğrenciyi yakından ilgilendiren üniversite sınavında baştan aşağı yeni değişiklikler yapıldı. YÖK YKS’de iki önemli değişiklik yaptı. Birinci oturumunun TYT (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı’nın ise 24 Haziran 2018 Pazar yapılmasına karar verildi.

Son dakika YKS'de değişiklik! TYT içerik değişti... Peki TYT nedir?

YKS'de değişiklik yapıldı mı? TYT sistemi nasıl? YÖK hangi açıklamayı yaptı? Üniversiteye hazırlanan milyonlarca öğrenci bu soruların cevabını arıyor. Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), daha önce tek günde yapılacağı duyurulan Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) iki oturumunun iki ayrı günde yapılması kararlaştırıldı. Buna göre, birinci oturum (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar yapılacak.

TYT nedir?


Yükseköğretim Kurulundan yapılan yazılı açıklamada, müzakere ve analizler neticesinde öğrencilerin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve giderici yönde, yeni ölçme sistemine tedrici geçiş de dikkate alınarak Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) kısmi değişiklikler yapıldığı bildirildi.

Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmelerin, yükseköğretim sistemlerini, öğretimin amaç ve içeriğini, metodolojilerini, ölçme ve değerlendirme yöntemlerini değişime zorladığına işaret edilen açıklamada, gelişmeler ve değişim ihtiyacı kapsamında Türkiye’nin, her düzeyde nitelikli insan kaynağına ihtiyacı olduğu dikkate alınarak yükseköğretime geçişte de yeni bir ölçme ve değerlendirme sistemine ihtiyaç duyulduğunun kamuoyuna daha önce açıklandığı hatırlatıldı.

Öğrenilen bilginin ezber düzeyini ölçmekten daha çok dünyadaki gelişmiş yükseköğretim sistemlerinde olduğu gibi bilgiyi kullanmayı ve bilgiden yeni bilgi üretmeyi önceleyen TYT’nin bu yıl uygulanacağının daha önce duyurulduğu ifade edilen açıklamada, sınava ilişkin sıkça sorulan sorular ve cevapların değişik tarihlerde internet sitesinden paylaşıldığı aktarıldı. Bu süreçte öğrenciler, kamuoyu ve ilgili paydaşlar tarafından iletilen görüş ve taleplerin her birinin YÖK tarafından değerlendirildiği anlatılan açıklamada, gündeme getirilen görüş ve taleplerden öne çıkan konular şöyle
özetlendi: "Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk oturumunun cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise pazar sabahı yapılması, TYT’nin Türkçe ve Temel Matematik yeterliliklerinin ölçülmesine ağırlık vermesi olumlu karşılanmakla birlikte, diğer derslerin kazanımlarının ihmal edilme sonucunu doğurabileceği endişesi ile TYT oturumunda, sosyal ve fen bilimleri kazanımlarının örtük olarak değil, açık ve müstakil bir şekilde sorulması."

Hangi testte kaç soru var?

Türkçe: 40

Sosyal Bilimler : Coğrafya (5), Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (5), Felsefe (5), Tarih (5)

Temel Matematik: 40

Fen Bilimleri: Biyoloji (6), Fizik (7), Kimya (7)

YKS’de hangi değişiklikler yapıldı?


YÖK’ün topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların görüş ve eleştirilerinin dikkate almasının tabii olduğunun altı çizilen açıklamada, bu çerçevede TYT’de kısmi değişiklikler yapıldığı bildirildi.

Açıklamada, YKS’de yapılan değişiklikler şöyle anlatıldı: "Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil Sınavı’nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir. İkinci oturumda ve dil sınavında, sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir.

TYT'de hangi sorular sorulacak?


TYT sınavında öğrencilerimizin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Sosyal Bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 Fen Bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) olmak üzere toplam 120 soru yer alacaktır."

Açıklamaya göre, TYT’ye eklenen Sosyal Bilimler Testi’nde öğrencilere coğrafya dersinden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 5, felsefe dersinden 5, tarih dersinden 5 olmak üzere 20 soru yöneltilecek. Sınava eklenen Fen Bilimleri Testi’nde ise öğrencilere biyoloji dersinden 6, fizik ve kimyadan 7’şer olmak üzere 20 soru sorulacak.

YÖK’ün açıklamasında, sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerindeki soru sayılarının, derslerin ortaöğretim programlarındaki ders saatleri yoğunluğuna göre değil, öğrencilerin temel yetkinliklerinin oluşmasına katkı sağlayan bilim alanlarına göre biri diğerinden üstün tutulmadan mümkün olduğunca eşit olarak dağıtıldığı belirtildi. Soru başına düşen sürede herhangi bir değişikliğe ve kısıtlamaya gidilmediği vurgulanan açıklamada, soru sayısı dikkate alınarak sınav süresinin 135 dakika olarak belirlendiği kaydedildi.

YKS sınav ücreti ne kadar olacak?


Sınav takvimi, sınav süreleri, sınav başlangıç saatlerine ilişkin çalışmaların devam ettiğini belirten Özer, "Müfredat dışı soru kesinlikle sorulmayacak." dedi. Sınav ücretini de minimumda tutmaya çalışacaklarını vurgulayan Özer, "İki oturumun toplam ücretinin 120 lira olmasını planlıyoruz." bilgisini paylaştı.

Sınavın haziran ayı içinde yapılacağını aktaran Özer, "Sınav, okullar kapandıktan sonra gerçekleştirilecek. Üzerinde durduğumuz tarih, Ramazan Bayramı sonrasında 23-24 Haziran 2018." dedi.

Prof. Dr. Özer, ikinci oturumda Türk dili ve edebiyatı-coğrafya 1, sosyal bilimler, matematik ve fen bilimleri olmak üzere 4 test yer alacağını hatırlatarak, "Sınav sürelerinin ne olacağı konusunda çalışmaları sürdürüyoruz. Cumartesi günü öğleden sonraki oturum tek olacağından, sınav süresini de buna göre ayarlayacağız. Sınav süresi konusunda adaylarımızın içi rahat olsun. Zaman konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamayacaklar. Hatta tercihi netleşmiş olan, sayısal, sözel veya eşit ağırlık tercihi netleşen adayların, sadece iki testi alacakları için çok daha geniş bir sürede soruları çözme imkanları olacak." diye konuştu.

Haberin Devamı
YORUM YAZ