SMA (Spinal Muskuler Atrofi) nedir?
Spinal muskuler atrofi yani SMA merkezi sinir sistemi etkileyen ve ülkemizde çok ender rastladığımız kalıtsal hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Fizyoterapist Necdet Döner SMA hastalığı hakkında bilgiler verdi.
Omurilikteki motor sinir hücreleri de etkilendiği için kişi yemek yiyemez, yürüyemez ve nefes almada güçlük çekebilir. Vücutta yer alan birçok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen hastalık kişinin hayat kalitesini oldukça düşürmektedir.Son dönemde sık duyduğumuz SMA hastalığı nedir, nasıl belirtileri vardır bunlar hakkında değineceğim.
Haberin Devamı ›
Normal bebekler büyüyerek gelişirken SMA hastalı çocuklar zaman geçtikçe gelişimi geriliyor.Spinal muskuler atrofi zaman geçtike bebeğin hacimsel olarak küçülmesi kasların erimesi olarak tanımlayabiliriz.Ülkemizde her 6.000-10.000 kişide bir görülen hastalıktır.Dünya genelinde görülme sıklığı 10 binde bir iken ülkemizde görülme sıklığı ise 6 binde birdir.SMA hastası bebeklere elimizden geldiğince gerek maddi gerekse manevi olarak yardımcı olmaya çalışalım sevgili okurlarım. SMA hastalığı halk arasında gevşek bebek sendromu olarak da bilinmektedir.
SMA HASTALIĞI BELİRTİLERİ NELERDİR?
SMA hastalığında en belirgin belirtisi kas erimesi ve kas güçsüzlüğüdür. Hastalığıın tipine göre belirtileri değişse de en yaygın belirtileri şunlardır:
Haberin Devamı ›
-Reflekslerde azalma
-Kaslarda güçsüzlük
-Denge problemi
-Baş kontrolünü sağlayamama
-Yürüme problemi
-Oturmada ve ayakta durma güçlüğü gibi belirtiler sayabiliriz.
SMA TİPLERİ NELERDİR?
Spinal muskuler atrofi (SMA) hastalığında 4 tip bulunmaktadır.
TİP1:Spinal muskuler atrofi en ağır seyreden tipidir. 6 aydan önceki bebeklerde görülür. Tip1 hastası bebeklerde genellikle baş kontrolü kollarda ve bacaklarda hareket yoktur.Desteksiz oturamazlar.
TİP2: Bu tipteki hastalar 6. Aydan sonra belirtileri göstermeye başlar.6. aydan önceki belirtiler normaldir.Baş kontrolü vardır ve oturabilirler.Fakat ayağa kalkmada güçlü çekerler.
TİP3: Bu tipteki hastalar 18. Aydan sonra belirtilerini göstermeye başlar. 18. aydan önceki gelişimleri normaldir.
TİP4: Spinal muskuler atrofinin yetişkinlerde görüldüğü tipidir. Başlangıcı ve seyri yavaş ilerler.Bu tip SMA hastaları yürüyebilir fakat yine kaslarda genel bi güçsüzlük görülmektedir.
SMA hastalarının ilaç tedavisinden sonra hekim kontrolünde fizyoterapist tarafından fizyoterapi ile kaslara açma germe hareketleri, solunum rehabilitasyonu uygulanarak kişinin hayat kalitesini arttıracaktır.Diyetisyen yardımı ile de beslenmesi düzenlenmelidir.