Sağ Tibia Lateral plato non-deplase kırık tespit edilmesi nedir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Ufuk Özkaya, kaval kemiğinde yer değiştirmeyen non-deplase kırık hakkında merak edilenleri tüm ayrıntılarıyla sizler için yanıtladı.

Sağ Tibia Lateral plato non-deplase kırık tespit edilmesi nedir?

Tibia, halk arasında kaval kemiği olarak bilinen kemiktir. Diz eklemi de femur yani uyluk kemiği ile yaptığı ekleme verilen isimdir. Dizi oluşturan diğer dokular, önde patella yani diz kapağı kemiği, iki adet menisküs, iki adet yan (dış ve iç) bağ ve iki adet (ön ve arka) çapraz bağlardır. Tibia kemiğinin diz eklem yüzeyinde iç (medial) ve dış (lateral) plato ismi verilen iki ayrı bölümü vardır. Dizinizde ve vücudunuzun geri kalanında stabilite sağlayan, vücudun ağırlık taşıyan çok önemli bir parçasıdır. Tibial plato kırıkları, bir kuvvet uyluk kemiğini kaval kemiğinizin tepesine doğru ittiğinde ve kemiği çatladığında meydana gelir.

Haberin Devamı

Lateral tibia plato non-deplase kırığı nedir?

Lateral tibia plato non-deplase kırığı, kaval kemiğinin ekleme bakan ve dizin orta hattının dış tarafında olan bölümünün, yer değiştirmemiş, göreceli olarak basit kırığı anlamına gelir.

Osteoporoz veya kemiklerinizi zayıflatan başka bir mineral eksikliğiniz varsa, tibial plato kırığı riski artmaktadır.

Lateral platoda non-deplase kırığının (ayrışmamış tibial plato kırığı) belirtileri nelerdir?

Tibial plato kırıkları, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli semptomlara neden olabilir:

· Diz ağrısı

· Ağırlık taşıma zorluğu

· Azaltılmış eklem stabilitesi

· Azalmış diz hareketi

· Alt bacağınızda solgunluk

· Morarma ve yumuşak doku şişmesi

Tedavisi nasıl yapılır?

Haberin Devamı

Yer değiştirmemiş kırıklar, cerrahi olarak tedavi edilmelerine gerek kalmadan alçı ile iyileşebilir. Yer değiştirmiş yani deplase olmuş kırıkların ise, yerine oturtulduktan sonra plak ve/veya vidalarla tespit edilmeleri gerekir.

Profesyonel bir futbolcunun bu kırık sonrası tekrar performans gösterebilmesi için ne kadar zamana ihtiyacı vardır?

Cerrahi ya da alçı ile tedavi edilen tibia plato kırıklarının kaynama süresi kişiden kişiye değişmekle birlikte yaklaşık 8 hafta kadardır.

Kırık kaynaması için alçı yapılmasının kaçınılmaz sonucu uyluk kaslarının fazla kullanılmaması nedeniyle geçici olarak zayıflamasıdır. Bu nedenle kırık iyileşmesi görüldükten sonra yaklaşık 2 hafta süre ile fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekebilir.

YORUM YAZ