Probiyotikler ruh halimizi nasıl etkiler?
Zor bir yılı geride bırakıyoruz. Kaygı düzeyimizin arttığı belki de birçoğumuzun kayıplar ve kaybetme korkusu ile yüz yüze geldiği bir yıldı. Dengeli ve yeterli beslenmenin, sağlam bir psikolojinin hayatta kalmamızda nasıl etkili olduğunu deneyimleyerek öğrenmiş olduk. Bu sebeple Beslenme Uzmanı Sinem Uygun, ‘PSİKOBİYOTİK’lerden bahsederek, probiyotik bakterilerin ruh halimizi nasıl etkilediğini anlattı.
Bağırsak -beyin ekseni bağırsaklarımızı ve beynimizi birbirine bağlayan iletişim ağı için kullanılan bir terimdir. Bu iletişim ağında Vagus siniri, bağırsağınızı ve beyninizi birbirine bağlayan en büyük sinirlerden biridir. Her iki yönde de sinyaller gönderir.
Haberin Devamı ›
- İnsanlarda yapılan bir çalışmada, İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) veya Crohn hastalığı olan kişilerin vagus siniri fonksiyonunun azaldığı gözlemlenmiştir. Yani yani sağlıklı bir bağırsak düzeni ruh halimizi direk olarak etkiler. Çoğunlukla stres yüzünden bağırsak hareketlerinin bozulduğu düşünülse de tam tersi yani bozulmuş bağırsak düzeni yüzünden de depresyon vb. durumlarla karşı karşıya kalabiliriz.
Bağırsağımız ve beynimiz ayrıca nörotransmiterler adı verilen kimyasallarla da bağlantılıdır. Beyinde üretilen nörotransmiterler duyguları kontrol eder. Örneğin, serotonin mutluluk duygularına katkıda bulunur ve ayrıca biyolojik saatinizi kontrol etmeye yardımcı olur. Bu nörotransmiterlerin çoğu bağırsak hücreleriniz ve orada yaşayan trilyonlarca bakteri tarafından da üretilir. Bağırsakta büyük oranda serotonin üretilir Bağırsak mikroplarınız ayrıca gama-aminobütirik asit (GABA) adı verilen korku ve kaygı duygularını kontrol etmeye yardımcı olan bir nörotransmiter üretir.
Haberin Devamı ›
- Farelerde yapılan araştırmalar, bazı probiyotiklerin GABA üretimini artırabileceğini ve anksiyete ve depresyon benzeri davranışları azaltabileceğini göstermiştir.
Bu araştırmalardan bazıları, bazı özel bakteri türlerinin ruh hali üzerinde daha olumlu etkiye sahip olduğunu göstermiştir.