Saatler geri alınacak mı? 2017'de kış saati uygulaması var mı?

Yaz mevsiminin bitmesiyle birlikte kış saatine geçiş zamanı büyük merak konusu oldu. 2016 yılından itibaren alınan bir kararla sürekli yaz saati uygulamasına geçilmişti. Yaz saati uygulamasıyla ilgili önemli açıklama Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'tan geldi. Peki, bu sene saatler geri alınacak mı? İşte saat değişikliği ile ilgili önemli bilgiler. Detaylar haberimizde.

Saatler geri alınacak mı? 2017'de kış saati uygulaması var mı?

8 Eylül 2016 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan bir kararla sürekli yaz saatine geçilmesine karar verilmişti ve geçtiğimiz sene kış saati uygulamasına geçilmeyerek saatler geri alınmamıştı. Geçtiğimiz günlerde Bakan Berat Albayrak'ın yaz saati ile ilgili açıklama yapmasından sonra bugün Meclis'te bu konu görüşüldü. Danıştay yaz saati uygulamasını kalıcı olarak hayata geçirilmemesi konusunda kararını vermişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, ise yaz saati uygulamasının devam edeceğini açıklamıştı. Peki, son günlerin popüler konuları arasında yer alan saatler geri alınacak mı?


SAATLER GERİ ALINACAK MI?


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, geçtiğimiz günlerde yaz saati ile ilgili açıklama yaparak uygulamanın devam edeceğini açıklamıştı. Bugün ise yaz saati uygulamasının devam etmesiyle ilgili madde Meclis'te görüşüldü. Hükümete göre güneş ışığından daha çok yararlanılması ve enerji tasarrufu sağlanmasını amaçlarken, muhalefet ve çeşitli kesimler bu uygulama ile istenildiği ölçüde enerji tasarrufu yapılmadığını savunuyor.

Yaz saati uyguluması nedir?

Yaz saati uygulaması dünyanın bir çok Ülkesinde uygulanmakta olan çok büyük bir değişikliktir. Bu değişikliğin asıl amacı Güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu konusunda kazanım elde edebilmek için yapılır. Türkiye’de yaz saati uygulaması döneminde Ülkemizin ulusal saatini Iğdır’ın yerel saatine göre ayarlarız. Genellikle ilkbahar başlangıcında saatlerimizi ileri alırız. Bu uygulama ile sabah saatinden alınan 1 saat öğleden sonra ki bölüm de Güneşin daha geç batmasını sağlayarak güneş ışığından daha fazla yararlanmamızı sağlamaktadır.

Yaz saati uygulaması torba tasarıya eklenerek yasayla 30 gün içinde hayata geçirilecek

YAZ saatinin kalıcı hale getirilmesine ilişkin düzenlemenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri süren 130 maddelik torba tasarıya girmesi bekleniyor. Daha önce Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile yapılması gündeme gelen kalıcı yaz saatinin TBMM gündeminde tartışılarak hayata geçirilmesinin benimsendiği belirtiliyor.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, 27 Eylül tarihinde yaz saati uygulamasını sürekli hale getiren Bakanlar Kurulu kararının yürütmesini durdurmuştu. Kararda, yaz saati uygulaması konusunda Bakanlar Kurulu’na verilen sınırlı yetkinin sürekli hale getirilmesinin yetki aşımı olduğu vurgulanmıştı.

30 gün içinde çözülecek

Kararın, davalı Başbakanlık ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na tebliğinden itibaren en geç 30 gün içinde uygulanması gerekiyor. Bu kararın ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, uygulamanın devam edeceğini açıkladı. Düzenlemenin KHK ile olması bekleniyordu. Ancak eğilimin, düzenlemenin TBMM’de tartışılarak hayata geçirilmesi yönünde ağırlık kazandığı belirtildi. Bunun için de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden torba tasarıya bir önerge verilerek düzenlemenin yasayla hayata geçirileceği kaydediliyor.

Toplam aydınlık süresi arttı

30 Ekim'den itibaren kış saati uygulamasına geçilmeyerek yaz saati uygulaması etkilerinin görüldüğü dönemin başladığını anımsatan Albayrak, şu değerlendirmelerde bulundu: "Kısa süreli veriler üzerinden yapılan analiz, tasarruf açısından olumlu olmakla birlikte veri miktarı, çeşidi, istatistiksel karşılaştırılabilirlik yöntemleri geliştirilerek daha detaylı çalışma yapılmasına devam edilmektedir. Bununla birlikte, 8.00-17.00, 8.30-17.30, 9.00-18.00 mesai saatleri için ayrı ayrı 81 il için çalışma yapılmış, yaz saati uygulamasının toplam aydınlık süresini artırdığı tespit edilmiştir. Diğer yandan enerji tasarrufuna dair de analizler, önce/sonra analizi şeklinde yapılmaktadır. Bu çalışmalarda da elektrik tüketiminde İstanbul Teknik Üniversitesinin raporunda yer alan tasarruf hesaplamalarına uygun olarak olumlu etkisi gözlemlenmektedir."

Öğrenciler karanlıkta dönüyor...

Yaz saatinin tüm yıl boyunca uygulanmasıyla akşam mesai ve okul çıkışlarına denk gelen karanlık zaman diliminin azaltıldığını, ancak oluşan karanlığın, batı illerinde sabah saatlerini kısmen etkilediğini ifade eden Albayrak, "Diğer yandan kış saati uygulamasının yapıldığı geçtiğimiz yıllarda yine 7.30 ve öncesi evden ayrılmak durumunda kalan öğrenciler karanlıkta yola çıkmakta, ayrıca 16.00 ve sonrasında karanlıkta dönmekte idi. Yaz saati uygulaması ile çocukların karanlıkta yolculuk etmesi en azından akşam saatlerinde engellenmiş olmaktadır." dedi.
Albayrak, "Bakanlar Kurulu kararı ile ülkemizde yaz saati uygulamasının yıl boyunca uygulanmasına geçilmiş olup, uygulamanın etkileri yakından izlenmekle birlikte bu aşamada saat uygulamasının yeniden değiştirilmesine yönelik alınmış herhangi bir karar veya bu yönde yapılan herhangi bir hazırlık bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.


Akıllı telefon yaz saati otomatik ayarlama nasıl yapılır?


Bu yazacağımız menülerin işletim sisteminin versiyonuna göre değişmekte olup bu ayarları yaklaşık olarak bulabilirsiniz.

iPhone yani İOS sistemi kullananlar için saat ayarı şu şekildedir:

Ana Menü›Ayarlar›Genel›Tarih ve Saat ›”Otomatik Ayarla” özelliğini aktif hale getirmelisiniz.

Android yani Samsung, HTC, Casper, Lg gibi Android kullananlar için saat ayarı;

Ana Menü>Ayarlar>Tarih ve Saat>"Otomatik tarih ve saat" ve "Otomatik saat dilimi" ayarlarını aktifleştirin.

Bilgisayarlar (Windows 10 için)

Masaüstü'nde altta bulunan görev çubuğu'nda Saat ve Tarihin yazdığı kısma sağ tıklayın. Tarih ve Saat Ayarla bölümünü bulun. "Saati otomatik olarak ayarla" bölümünü devre dışı bırakın. Hemen Altında bulunan "Saat Dilimini otomatik olarak ayarla" bölümünü de devre dışı bırakabilirsiniz.

Elektrikte rekor artış

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), GMT+3 saat diliminin (yaz saati) kalıcı hale getirilmesinin enerji tüketimini azaltacağı yerde arttırdığını öne sürerken, Kasım ayı tüketiminin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 düzeyinde rekor artış gösterdiğini ve 22.7 milyar kilovat saat ile en yüksek düzeye ulaştığını açıklamıştı.

Yaz saati saat uygulamasıyla, özellikle Türkiye’de büyük ilgi gören UEFA ve Şampiyonlar Ligi futbol maçlarının gece yarısına doğru başlaması, bitişinin ertesi günün ilk saatlerine sarkması futbol severleri uykusuz bırakmıştı. Avrupa ülkelerinde 27 Mart pazar günü saat 03.00'te 1 saat ileri alınması ile Türkiye arasındaki zaman farkı yine 1 saate, İngiltere ile 2 saate düşmüş olacak.

Haberin Devamı
YORUM YAZ