Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Oruç ne zaman başlıyor? İlk iftar ne zaman, İlk sahur ne zaman yapılacak? Ramazan imsakiyesi - 2024

Birlik ve beraberliğin temsili olan Ramazan ayı yaklaşırken bu önemli ayla ilgili bilgilerde internetten aranmaya başlıyor. Ramazan ayında oruç tutacak vatandaşlar özellikle "Ramazan ne zaman başlıyor? İlk iftar ne zaman, İlk sahur ne zaman yapılacak? Ramazan imsakiyesi gibi soruların cevaplarını arıyor. 12 ay içinde bir başka yaşanan ramazan, İslam inancı ile yaşayan toplumlarda özenle geçirilir. İşte Ramazan ne zaman başlıyor? İlk iftar ne zaman, İlk sahur ne zaman yapılacak? Ramazan imsakiyesi - 2024!!!

Ramazan ayı ne zaman başlıyor? Oruç ne zaman başlıyor? İlk iftar ne zaman, İlk sahur ne zaman yapılacak? Ramazan imsakiyesi - 2024

Manevi güzelliklerle dolu olan Ramazan ayı müminler için bir rahmet ve mağfiret mevsimidir. 2024 yılı Ramazan ayına yaklaştığımız bu günlerde milyonlarca vatandaş Ramazan ayı tarihini merak ediyor. Bu kıymetli zaman dilimini ibadet ve iyiliklerle değerlendiren mümin ebedi mutluluğun kapısını açar. Cehennemden kurtuluş beratını alarak zaman ve mekân cennetine doğru yol alır. İşte bu kıymetli günlerde Ramazan orucunun başlangıcı, ilk iftar, ilk sahur ne zaman gibi sorulara cevap aranır. İşte 2024 Ramazan ne zaman başlıyor? İlk iftar ne zaman, İlk sahur ne zaman yapılacak? Ramazan imsakiyesi ve tüm detaylar...

Haberin Devamı

2024 RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan 2024 dini takvimiyle birlikte Ramazan ayının başlangıç tarihi belli oldu.

Buna göre; 2024 Ramazan ayının birinci günü Mart ayına denk geliyor. Ramazan ayı önümüzdeki sene 11 Mart günü başlayacak.

İlk oruç ne zaman tutulacak ve sahur saat kaçta bitiyor?

2024 yılının ilk ramazan orucu 11 Mart günü tutulacak. İstanbul için 11 Mart sahur vakti saat 05.51’de okunacak ezanla bitecek. Böylelikle ilk oruç başlamış olacak.

İlk oruç ne zaman saat kaçta açılacak ve iftar vakti ezanı saat kaçta okunacak?

2024'ün ilk ramazan orucunun iftarı 11 Mart günü bitmiş olacak. İstanbul için 11 Mart iftar vakti 19.13 şeklindedir.

İlk teravih namazı ne zaman kılınacak?

Haberin Devamı

2024 yılında ilk teravih namazı 10 Mart Pazar gecesi yatsı namazından sonra kılınacak. İlk İstanbul için ilk teravih namazı 10 Mart Pazar günü 20.31 saatinde kılınmaya başlanacak.

İSTANBUL İMSAKİYE 2024 - İSTANBUL İFTAR VE SAHUR VAKTİ (DİYANET 30 GÜNLÜK)

Buraya imsakiye görseli gelecek

İstanbul Ramazanın İlk Haftası İftar Vakitleri ve Sahur Saatleri

İstanbul 1. Gün

Sahur vakti: 05.51
İftar vakti: 19.13
Teravih namazı saati: 20.32

İstanbul 2. Gün

Sahur vakti: 05.49
İftar vakti: 19.14
Teravih namazı saati: 20.33

İstanbul 3. Gün

Sahur vakti: 05.47
İftar vakti: 19.15
Teravih namazı saati: 20.34

İstanbul 4. Gün

Sahur vakti: 05.46
İftar vakti: 19.16
Teravih namazı saati: 20.36

İstanbul 5. Gün

Sahur vakti: 05.44
İftar vakti: 19.17
Teravih namazı saati: 20.37

İstanbul 6. Gün

Sahur vakti: 05.42
İftar vakti: 19.19
Teravih namazı saati: 20.38

İstanbul 7. Gün

Sahur vakti: 05.40
İftar vakti: 19.20
Teravih namazı saati: 20.39



İstanbul ilinde iftar vakti ve sahur vakti bilgileri vatandaşların yaşadıkları ilçeye göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple oruç tutacak ve orucunu açacak olan kişilerin bulundukları şehre göre değil aynı zamanda ilçeye göre sahur saatleri ve iftar vakitleri konusunda bilgi sahibi olmaları gerekmektedir. İstanbul iline ait ramazan imsakiyesi verilerine İstanbul İmsakiye 2024 sayfası üzerinden erişebilmek mümkündür.

Haberin Devamı

Diyanet İstanbul Ramazan İmsakiyesi sayesinde İstanbul ilinde sahura saat kaçta ve ne zaman kalkılır, sahur saat kaçta bitiyor, imsak saat kaçta giriyor ve sabah ezanı saat kaçta okunuyor sorularının yanıtını kolayca öğrenebilmek mümkündür. Eğer oruçluysanız ve iftara ne kadar kaldı öğrenmek istiyorsanız yine bulunduğunuz ilçe ve il bilgisine göre 1 aylık yani 30 günlük imsakiye verisinden iftar saat kaçta açılıyor ve akşam ezanı ne zaman okunuyor öğrenebilirsiniz.
İstanbul iftar vakti 2024 verileri sayesinde iftar saati karıştırma derdi olmadan gönül rahatlığı ile orucunuzu açabilir ve sonrasında teravih namazı vakti için yatsı ezanı kaçta okunuyor görebilirsiniz.

İstanbul İlçeleri: İstanbul, Avrupa ve Asya yakalarında toplam 39 ilçeye sahiptir. Avrupa Yakası'nda bulunan ilçeler Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Başakşehir, Bayrampaşa, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Büyükçekmece, Çatalca, Esenler, Esenyurt, Eyüpsultan, Fatih, Gaziosmanpaşa, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Şişli ve Zeytinburnu'dur. Anadolu Yakası'ndaki ilçeler ise Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar'dır.

Haberin Devamı

Ramazan ayı nedir ve fazileti

Ramazan ayı, kamerî aylardan adı Kur’ân’da geçen tek aydır. (Bakara, 2/185) İslâm’ın beş temel esasından biri olan oruç ibadetinin Ramazan ayında yerine getiriliyor olması, bu ayın önemini ortaya koymaktadır.
Kamerî ayların başlangıcı ve bitişi ayın hareketleri esas alınarak belirlenir. Ayın hilal şeklinde görülmesinden itibaren tekrar hilal şeklinde görülmesine kadar geçen süre bir “ay”dır. Bu süre, bazen 29 gün, bazen 30 gün olur. Bu sebeple Ramazan ayında oruca başlayabilmek için ayın gökte hilal (yeni ay) halinde göründüğü zamanı belirlemek gerekmektedir. Ne var ki hilali görmek her zaman mümkün olmamakta bu sebeple Ramazanın girip girmediğinde, ya da sona erip ermediği konusunda şüphe doğmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazanın başını ve sonunu belirleme yöntemini bildirmek ve hilalin görülemediği durumlara da pratik bir çözüm getirmek üzere şöyle buyurmuştur:

Haberin Devamı

“Hilali Ramazanın başında görünce oruca başlayınız ve onu Şevval ayının başında görünce bayram ediniz. Hava bulutlu olur da hilali göremeyecek olursanız ayın sonunu takdir ederek belirleyiniz (ayı otuza tamamlayınız.)” (Buhârî, “Savm”, 5)
Kur’ân’ın Ramazan ayında indirildiği, Bakara suresinin 185. ayetinde şöyle ifade edilmektedir:
“O Ramazan ayı ki, Kur’ân o ayda indirilmiştir.” (Bakara, 2/185)
Kur’ân-ı Kerim’in indirilmesi miladi 610 yılında Ramazan ayının Kadir Gecesi’nde sabaha karşı, Hıra’da ibadetle meşgul olduğu sırada, vahiy meleği Cebrail’in Peygamberimize Alak suresinin ilk beş ayetini getirmesiyle başlamıştır.

Kadir Gecesi nedir, ne zaman ve önemi

Kadir gecesi ramazan ayı içerisinde yer alan mübarek bir gecedir. Kur’an Kadir gecesinde indirilmeye başlanmıştır.
2024 Ramazan ayında Kadir gecesi 5 Nisan günüdür.
“Şüphesiz, biz onu (Kur’ân’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cibril) o gecede, Rab’lerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadr, 87/1-5)
“Ramazan ayı size yaklaştı. Onda bin aydan daha hayırlı olan bir gece vardır. Kim Kadir Gecesi’nin hayır ve bereketinden mahrum kalırsa bütün hayır ve bereketten mahrum kalır. Onun hayırından ancak hayırdan mahrum olan kimseler yararlanamaz” (İbn Mâce, “Savm”, 2)

Kadir Gecesi’ni; yatsı namazını camide kılmak, tövbe ve istiğfar etmek, salât ve selam getirmek, dua ve zikretmek, Kur’ân okumak, namaz kılmak, hayır ve hasenat yapmak suretiyle değerlendirebiliriz.

Teravih namazı nedir ve faziletleri

“Teravih” kelimesi rahatlatmak, dinlendirmek anlamlarına gelen “tervîha” sözcüğünün çoğuludur. Din ıstılahında ise teravih; Ramazan ayında, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan nafile namazdır. Her dört rekâtının sonunda bir miktar oturulup dinlenildiği için bu namaza “teravih namazı” adı verilmiştir.

Teravih namazı, erkek ve kadınlar için sünnet-i müekkededir. Hz. Peygamberimiz kendisi teravih namazı kılmış ve müminlerin de teravih namazını kılmalarını teşvik etmiştir. Bir hadis-i şerifte: “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak teravih namazını kılarsa, geçmiş günahları bağışlanır” (Buhârî, “Salâtü’t-Teravih”, 1; Müslim, “Salâtü’l-Müsafirîn” 174) buyurulmuştur.

İtikaf nedir ve faziletleri

“İtikâf”, bir camide ibadet niyetiyle ve belirli kurallara uyarak ibadetle meşgul olmak üzere mescit ya da mescit hükmündeki bir yere çekilmek demektir. Kur’ân’da bu ibadet: “Mescitlerde itikâfta iken eşlerinize yaklaşmayın” (Bakara, 2/187) anlamındaki ayette geçmektedir. Hz. Aişe validemiz Hz. Peygamber’in Medine’de her yıl Ramazan ayının son on gününde itikâf ibadetini ifa ettiğini bildirmiştir. (Buhârî, “İtikâf”, 6)

Oruç tutan Müslümanın Ramazanın son on gününde itikâfa girmesi sünnet-i kifayedir. İtikâf ibadetinin geçerli olabilmesi için itikâfa giren kimsenin mükellef olması, itikâfa bir mescidde girmesi ve niyet etmesi gerekir. Kadınlar evlerinin bir odasında itikâfa girerler. İtikâfa giren kimse vaktini namaz kılarak, Kur’ân ve kitap okuyarak, dua yaparak, zikir ederek, vaaz dinleyerek geçirir. Mescidde yer, içer ve orada istirahat eder. Mescidin içinde giderilmesi mümkün olmayan banyo yapma, tuvalete gitme ve abdest alma gibi doğal ihtiyaçları için cami dışına çıkabilir. Ancak ihtiyaçlarını giderdikten sonra hemen itikâf mahalline döner. İhtiyacı olmadıkça cami dışına çıkmaz. (Buhârî, “İtikâf”, 3)

Oruç nedir, kelime anlamı ve faziletleri

“Oruç” Farsça kökenli bir sözcüktür. “Rûze” kelimesinin Türkçeleşmiş şeklidir. Arapça’da oruç ibadeti “savm” ve “sıyâm” kelimeleriyle ifade edilir.

“Savm” sözlükte; kişinin kendisini yeme, içme, yürüme ve konuşma gibi herhangi bir söz, eylem ve davranıştan alıkoyması, bir şeyden uzak durması, susması, bir şeye karşı kendini tutması ve engellemesi demektir.

Müslümanlar, ayet ve hadislerde oruç tutmaya teşvik edilmiş, oruç tutanlar övülmüş, onlara Allah’ın rahmeti, rızası, sevap ve mükâfatı vaad edilmiştir. Ahzab suresinin 35. ayetinde, aralarında oruç tutmanın da yer aldığı on özelliğe sahip olan kadın ve erkeklere mağfiret ve büyük mükâfat olduğu bildirilmiştir.

Oruç riyanın en az karışacağı bir ibadet olduğu için sevabı en fazla olan ibadetlerden sayılmıştır. Yüce Allah, ibadetlere on katından yedi yüz katına kadar sevap verir. Oruç ibadetine ise Allah’ın verdiği sevap, sınırsızdır.

Oruca ne zaman ve nasıl niyet edilir?

Niyet etmek orucun şartlarındandır. Niyetsiz oruç sahih değildir. Kalben niyet etmek yeterli ise de niyeti dil ile ifade etmek menduptur. Oruç için sahura kalkılması da niyet sayılır.

Ramazan orucu, belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile nâfile oruçlar için niyet etme vakti, güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine (10 dk.) kadarki süredir ancak imsaktan sonra yapılacak niyetin geçerli olması için bu vakitten itibaren bir şey yenilip içilmemiş, oruca aykırı bir iş yapılmamış olması gerekir. Aksi takdirde gündüz niyet caiz olmaz (Kâsânî, Bedâî’, 2/85). Bu oruçlar için “yarınki orucu tutmaya” şeklinde mutlak niyet yeterlidir. Bununla birlikte geceden niyet edilmesi ve “yarınki Ramazan orucuna” şeklinde orucun belirlenmesi daha faziletlidir. Ramazan’ın her günü için ayrı niyet edilmesi gerekir (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/126-127).

Kaza, keffaret ve bir zamana bağlı olmaksızın adanan oruçlar için gün batımından itibaren en geç imsak vaktine kadar niyet edilmiş olmalıdır. Bu tür oruçlara niyet edilirken, “falanca kaza, keffaret veya adak orucuna” şeklinde belirtilmesi gerekir.

Şâfiî mezhebine göre ise nâfile dışındaki tüm oruçlara geceden niyet edilmelidir. İmsak vaktine kadar niyet edilmemişse o günün orucu geçerli olmaz. Nâfile oruçlara ise güneş tepe noktasına gelmeden öncesine kadar niyet edilebilir (Şirâzî, el-Mühezzeb, 1/331-332).

YORUM YAZ