Kusmak orucu bozar mı? Hamileyken, öksürürken ve ağız dolusu kusmak orucu bozar mı (Diyanet)

Mide hastalıkları veya enfeksiyon kaynaklı rahatsızlıklar bazen kusmayı tetikleyebiliyor. Oruç tutarken dini yükümlülüklerinin etkilenip etkilenmediğini merak edenler, kusmanın orucu bozup bozmadığı konusunda bilgi arayışında. Bu konuda vatandaşların merakını gidermek amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığı, konuya ilişkin ayrıntılı bilgiler verdi. Ramazan ayının da gelmesiyle vatandaşlar Kusmak orucu bozar mı? Ağız dolusu kusarsak oruç bozulur mu? Oruç tutarken Kusarsak ne olur? sorularını aratmaya başladı.

Kusmak orucu bozar mı? Hamileyken, öksürürken ve ağız dolusu kusmak orucu bozar mı (Diyanet)

Kusma, çeşitli sebeplerle ortaya çıkabilir ve bazen insanlar bunu bilerek yaparken, bazen de kontrolsüz bir şekilde gerçekleşir. Ramazan ayında oruç tutan Müslümanlar, bu istenmeyen durumun oruçlarına etkisini merak ederler. Özellikle kontrol dışı gerçekleşen kusma hallerinde, orucun durumu ne olur? İşte 'Oruçluyken kusmak orucu bozar mı?' sorusuna dair açıklamalar.

Haberin Devamı

Kusmak orucu bozar mı? Ağız dolusu kusarsak oruç bozulur mu? Oruç tutarken Kusarsak ne olur? sorularının yanıtlarını sizler için derledik.

KUSMAK ORUCU BOZAR MI?

Oruçluyken, orucu bozan ya da zarar veren bazı durumlar bulunur. Bu yüzden kişiler orucu bozan durumlar hakkında araştırma yapmaktadır. Ramazan ayında en çok sorulan sorulardan biri ise kusma ile ilgilidir. Kimi kesimler ağız dolusu kusma ile az kusma arasında fark olduğunu ifade eder. Ancak bilinmelidir ki istem dışı meydana gelen kusmalar orucu bozmaya yol açmaz. Ancak kişi kendi isteği ile kusarsa o zaman orucu bozulur.

Kusmak orucu bozar mı Hamileyken, öksürürken ve ağız dolusu kusmak orucu bozar mı (Diyanet)

DİYANETİN AÇIKLAMASI

Kişinin kendi isteği ile ağız dolusu kusması hâlinde ise oruç bozulur.

Hz. Peygamber (s.a.s.), “Oruçlu kimse kendisine hâkim olamayarak kusarsa ona kaza gerekmez. Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, kustuğu için orucu bozuldu zannıyla yemeye içmeye devam eden kimsenin orucu bozulur. Böyle bir kimseye keffâret değil, gününe gün kaza gerekir (İbnü’l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva’l-Hindiyye, I, 226).

ORUÇLUYKEN KUSUNCA NE YAPMALI?

Oruçluyken kustuktan sonra kişiler ne yapması gerektiğini de merak eder. Eğer kişi kendi isteği ile kustuysa o andan itibaren orucu bozulur ve kefaret orucuna düşer. Eğer kişi istemeden kusarsa orucu bozulmaz. Ancak kustuktan sonra dayanamayıp su içer ise burada orucu bozulur. Fakat bu durum kefaret değil kaza olarak kabul edilir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın sitesinde de İbnü'l-Hümâm, Feth, II, 332; el-Fetâva'l-Hindiyye, I, 226 ‘de bu durumda kişinin günü gününe kaza orucunu tutması gerektiğini belirtilmiştir.

Kusmak orucu bozar mı Hamileyken, öksürürken ve ağız dolusu kusmak orucu bozar mı (Diyanet)