Spor HaberleriRamazan Yarın Kandil mi 2025 - 26 Ocak yarın ne kandili? Kandil ne zaman ayın kaçında ve hangi gün?
Yarın Kandil mi 2025 - 26 Ocak yarın ne kandili? Kandil ne zaman ayın kaçında ve hangi gün?
26 Ocak 2025, Pazar 12:08Güncelleme Tarihi:
İslam dünyası, manevi bir atmosferin hüküm sürdüğü üç ayların heyecanını yaşarken, merakla beklenen dini günlerden biri daha yaklaşıyor: Miraç Kandili. 2025 Diyanet takvimine göre, yılın ikinci kandili olan Miraç Kandili, ocak ayında idrak edilecek. Bu mübarek gece, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya ve oradan da semaya yaptığı, ilahi sırlarla dolu kutlu yolculuğun anıldığı, manevi bir dönüm noktasıdır. Recep ayının 27. gecesine denk gelen bu özel zamanda, milyonlarca Müslüman camilerde bir araya gelerek dualar edecek, ibadetlerle bu mübarek geceyi ihya edecekler. Bu manevi iklimde, "26 Ocak ne kandili?" ve "Yarın kandil mi?" gibi sorular sıkça soruluyor. Peki, Miraç Kandili tam olarak ne zaman, hangi güne denk geliyor?
2025 yılında Miraç Kandili'nin ne zaman idrak edileceği, vatandaşların en çok merak ettiği konuların başında geliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2025 dini günler takvimine göre, üç ayların müjdecisi Regaip Kandili 2 Ocak'ta manevi bir coşkuyla karşılandı. Şimdi ise gözler, rahmet ve mağfiret kapılarının sonuna kadar açıldığı bu mübarek ayların en kıymetli gecelerinden biri olan Miraç Kandili'ne çevrildi. Bu özel gece, Ocak ayında yaşanacak ve müminler için manevi bir yenilenme fırsatı sunacak. Yaklaşan kandil heyecanıyla birlikte, 26 Ocak'ın hangi kandile denk geldiği sorusu da sıkça dile getiriliyor. Peki, Miraç Kandili 2025'te hangi güne denk geliyor? Yarın kandil mi, yoksa başka bir mübarek gece mi? İşte, bu soruların cevapları haberimizde.
2
MİRAÇ KANDİLİ NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yayınladığı dini günler takvimine göre Miraç kandili bu yıl 26 Ocak Pazar'ı 27 Ocak Pazartesi gününe bağlayacak gece idrak edilecek.
3
MİRAÇ'IN KELİME ANLAMI NEDİR?
Arapça'da merdiven, yukarı çıkmak, yükselmek anlamlarını dile getirir. İslam'da Hz. Peygamber (s.a.s)' in göğe yükselerek Allah'ın huzuruna kabul edilmesi mucizesidir. Mirac olayı hicretten bir yıl ya da onyedi ay önce Receb ayının yirmi yedinci gecesi gerçekleşir. Olayın iki aşaması vardır. Birinci aşamada Hz. Peygamber (s.a.s) Mescidül Haram'dan Beytü'l-Makdis'e (Kudüs) götürülür. Kur'an'ın andığı bu aşama, gece yürüyüşü anlamında isra adını alır. İkinci aşamayı ise Hz. Peygamber (s.a.s)'in Beytü'l-Makdis'ten Allah'a yükselişi oluşturur. Mirac olarak anılan bu yükselme olayı Kur'an'da anılmaz, ama çok sayıdaki hadiste ayrıntılı biçimde anlatılır.
4
Miraç ismi, İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'in göğe yükselişidir. Miraç ismi Kur'an’da geçmez. Fakat Hazreti Muhammed'in göğe yükselişinden bazı ayetler bahseder. İsra Suresinin 17. ayeti Miraç olayını anlatmaktadır. Ayrıca Necm Suresinin 53. ayeti de Miraç olayına yer vermiştir. Miraç, isim olarak bu ayetlerde kullanılmasa da peygamberin yükselişi anlatılmıştır. Miraç hadisesi, Recep Ayının 27. gecesinde gerçekleşir. Bu gece, daha sonraki dönemlerde Miraç kandili olarak kutlanmaya başlanmıştır. Miraç ismi, aynı zamanda bu kandil gecesinin de ismidir. Miraç isminin analizinde dürüstlük, saflık ve arınma özellikleri öne çıkar. Kişinin saf ve temiz bir karakter sahibi olması, ismin temsil ettiği değerdir. Bu ismi taşıyan kimselerde sadakat, duygusallık ve sağduyulu olmak en önemli özelliklerdir.
5
MİRAÇ KANDİLİ'NDE NE OLMUŞTUR?
Kur'an'da miraçtan İsra ve Necm surelerinde söz edilir. Bununla birlikte surenin baştan itibaren ele alınması ifadelerin Muhammed'in göğe yükselmesi ile bağlantılı anlatımlar olarak algılanmasını güçleştirmektedir.