Miraç kandili ile ilgili hadisler ve ayetler nelerdir? Peygamber efendimizim miraç gecesi hadisleri ve Kur'an ayetleri
Miraç Gecesi, bu yıl 26 Ocak Pazar gecesi idrak edilecek. İslam peygamberi Hz. Muhammed’in, Cebrail’in rehberliğinde Burak isimli manevi bir binekle Mescid-i Aksa’ya yaptığı yolculuk (İsra) ve oradan Muallak Taşı’ndan gökyüzüne yükselerek Allah ile konuştuğu, cennet ve cehennemi görüp geri döndüğü mucizevi olay, Miraç Gecesi olarak adlandırılır. Bu mübarek geceyle ilgili ayetler ve hadisler, Miraç’ın anlamını ve önemini daha iyi kavramamızı sağlar. İşte Miraç Kandili’ne dair ayet ve hadisler…
Miraç Kandili, İslam inancında Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan da göklere yükseltildiği müstesna bir gecedir. Bu olayın Kur'an-ı Kerim'de ve hadislerde önemli bir yeri vardır. İşte Miraç Kandili ile ilgili bazı ayetler ve hadisler...
Kur'an-ı Kerim'deki Ayetler
İsra Suresi, 1. Ayet:
"Subhânellezî esrâ bi abdihî leylen minel mescidil harâmi ilel mescidil aksallezî bâreknâ havlehu li nuriyehu min âyâtinâ innehu huves semîul basîr."
Meali: "Kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan, çevresini bereketli kıldığımız Mescid-i Aksa'ya götüren Allah, her türlü noksandan münezzehtir. O, (kudretinin) bazı delillerini ona göstermemiz için (böyle yaptı). Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla işiten, her şeyi hakkıyla görendir."
Önemi: Bu ayet, Miraç olayının başlangıcını ve Mekke'den Kudüs'e (İsra) olan gece yolculuğunu anlatır. Allah'ın kudreti ve Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) gösterdiği ayetlere işaret eder.
Necm Suresi, 1-18. Ayetler
Necm Suresi'nin bu ayetleri, Miraç'ta yaşananları, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Cebrail (a.s.) ile olan görüşmesini ve Allah'ın ayetlerini görmesini anlatır. Bazı önemli kısımlar şöyledir:
"(1) Battığı zaman yıldıza andolsun ki; (2) arkadaşınız (Muhammed) sapmadı ve bâtıla inanmadı. (3) O, arzusuna göre de konuşmaz. (4) O (Kur'an), ancak kendisine vahyolunan bir vahiydir. (5) Çok güçlü, kuvvetli olan (Cebrail) ona öğretti. (6) O, akıl ve görüş sahibi idi. Sonra da (aslı suretine girip) doğruldu. (7) O, en yüksek ufuktaydı. (8) Sonra yaklaştı, derken (Peygamber'e) daha da yaklaştı. (9) O kadar ki, (ikisi arasındaki mesafe) iki yay kadar, yahut daha da yakın oldu. (10) Böylece Allah, kuluna vahyedeceğini vahyetti. (11) Kalbi (gözleriyle) gördüğünü yalanlamadı. (12) O'nun gördükleri hakkında kendisiyle tartışıyor musunuz? (13) Andolsun ki, onu bir başka inişte de gördü. (14) Sidretü'l-Müntehâ yanında, (15) Cennetü'l-Me'va da onun yanındadır. (16) O zaman Sidre'yi bürüyen bürüyordu. (17) Gözü ne kaydı, ne de haddi aştı. (18) Andolsun ki Rabbinin en büyük ayetlerinden bir kısmını gördü."
Önemi: Bu ayetler, Miraç hadisesinde yaşananları ve Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Allah katındaki makamını, vahyin gelişini ve ilahi tecellileri anlatır.
Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Miraç Gecesi Hadisleri-
Miraç'ta Üç Önemli Hediye Verilmesi:
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Miraç'tan üç hediye ile dönmüştür:
Beş Vakit Namaz: Allah, beş vakit namazı farz kılmıştır.
Bakara Suresi'nin Son İki Ayeti (Amenerrasulü): Bu ayetler, Miraç'ta Peygamber Efendimize (s.a.v.) verilmiş ve büyük faziletlere sahiptir.
Ümmetinden Şirk Koşmayanların Affedilme Müjdesi: Allah, şirk koşmayan Müslümanların günahlarını affedeceğini müjdelemiştir.
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Cebrail (a.s.) ile Yolculuğu:
Miraç hadislerinde, Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Cebrail (a.s.) ile birlikte göklere yükseldiği, peygamberlerle görüştüğü, cenneti ve cehennemi gördüğü anlatılır.
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Namazın Önemi Hakkında Konuşması
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Miraç'ta namazın farz kılınmasıyla birlikte namazın önemine dikkat çekmiş, namazın müminin miracı olduğunu belirtmiştir. Namazın, Allah ile kul arasında bir iletişim ve yakınlaşma aracı olduğunu vurgulamıştır.
İmam Buhari'nin "Sahih" adlı eserindeki hadislerden örnekler:
"Ben Kabe'nin Hatim kısmında yatıyordum. Uyur halde iken birisi geldi, beni kaldırdı ve göğsümü yardı. Kalbimi çıkardı, altın bir kap içinde zemzemle yıkadı. Sonra bir altın tas getirdiler. Tas hikmet ve imanla doluydu. Kalbimi o tasla doldurdular. Sonra kalbimi yerine iade ettiler. Bir binek (Burak) getirildi. Eşeğin büyüğü, katırın küçüğü idi. Onu binek olarak bindim. Ve Cebrail (a.s.) de beraberimde idi. Benimle birlikte bir göğe çıktı..." (Sahih-i Buhari, Salat, 1)
Bu hadis, Miraç yolculuğunun başlangıcını ve Burak isimli binekle olan yolculuğu anlatır.
Hz. Enes'ten (r.a.) rivayet edilen bir hadis:
"Peygamber (s.a.v.) miraç gecesi, sidretü’l-müntehâ'ya vardığında Cebrail (a.s.) geri kaldı. Allah’ın elçisi, ‘Ey Cebrail, bu yerde neden yalnız kalıyorsun?’ diye sorunca, Cebrail (a.s.), ‘Ben buradan öteye geçmeye yetkili değilim. Eğer geçersem, yanarım’ cevabını verdi."
Bu hadis, Miraç yolculuğunun ve Allah'a yakınlığın sınırlarını ifade eder.
Miraç Kandili'nde Bu Ayet ve Hadislerin Önemi
İmanımızı Tazelemek: Bu ayet ve hadisler, imanımızı tazeler, Allah'ın kudretini ve Peygamber Efendimiz'in (s.a.v.) Allah katındaki değerini anlamamıza yardımcı olur.
Namazın Kıymetini Bilmek: Miraç'ta farz kılınan namazın kıymetini bilmek, namazlarımıza özen göstermemize vesile olur.
Manevi Gelişim: Miraç gecesinin maneviyatını anlamak, manevi gelişimimize katkı sağlar ve Allah'a yakınlaşmamıza yardımcı olur.
Tövbe ve İstiğfar: Bu gecede tövbe ve istiğfar etmek, günahlarımızdan arınmamıza ve Allah'ın affına mazhar olmamıza vesile olur.