Spor HaberleriRamazan İnşirah Suresi Oku Türkçe & Arapça Okunuşu Dinle - İnşirah Suresi Diyanet Meali ve Anlamı, Yazılışı ve Fazileti
İnşirah Suresi Oku Türkçe & Arapça Okunuşu Dinle - İnşirah Suresi Diyanet Meali ve Anlamı, Yazılışı ve Fazileti
06 Nisan 2024, Cumartesi 08:01Güncelleme Tarihi:
Kur'an'ın 94. suresi olan İnşirah Suresi, müminlere yaşadıkları zorluklar ve sıkıntılar karşısında iç huzuru ve ferahlık bulmaları için bir kılavuz sunar. Bu surede, insanın hayatındaki sıkıntıların ardından gelen kolaylıklara, Rabbimizin lütfu ve yardımına vurgu yapılır. Peki, İnşirah Suresi Oku Türkçe & Arapça Okunuşu Dinle - İnşirah Suresi Diyanet Meali ve Anlamı, Yazılışı ve Fazileti. Tüm detaylar haberimizde...
Kur'an'ın 94. suresi olan İnşirah Suresi, müminlere yaşadıkları zorluklar ve sıkıntılar karşısında iç huzuru ve ferahlık bulmaları için bir kılavuz sunar. Bu surede, insanın hayatındaki sıkıntıların ardından gelen kolaylıklara, Rabbimizin lütfu ve yardımına vurgu yapılır.
2
İnşirah Suresi'nin Türkçe Okunuşu ve Anlamı
Elem neşrah leke sadrek, Ve vada'na 'anke vizreke, Elleziy enkada zahreke, Ve refa'na leke zikreke, Feinne me'al'usri yüsren, İnne me'al'usri yüsren, Feiza ferağte fensab, Ve ila rabbike ferğab.
3
İNŞİRAH SURESİ ANLAMI (DİYANET TÜRKÇE MEALİ)
Rahmân ve Rahîm olan Allah´ın adıyla, (Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı? Senin şânını yükseltmedik mi? Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır. Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul. Ancak Rabbine yönel ve yalvar.
4
Arapça Okunuşu ve Diyanet Meali
"Alam neşrah leke sadrak
Ve vada'na 'anke vizrak
Ellezî enkada zahrak
Ve refa'na leke zikrak
Feinne me'al usri yusra
İnne me'al usri yusra
Feizâ ferağte fensab
Ve ile rabbike ferğab."
5
Diyanet Meali'nde ise şu şekilde yer alır:
"Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?
Senden yükünü alıp hafifletmedik mi?
Ki senin için sırtını yükselttik.
Gerçekten sıkıntı ile beraber bir kolaylık vardır.
Elbette sıkıntı ile beraber bir kolaylık vardır.
Öyleyse bir işi bitirince, diğer işe koyul.
Ve yalnız Rabbinin adını an."
6
Yazılışı ve Fazileti
İnşirah Suresi, Kur'an'ın 30. cüzünde yer alır. Bu sureyi okumanın, sıkıntılı zamanlarda ferahlatıcı bir etkisi olduğuna inanılır. Özellikle zorluklar karşısında sabır ve Allah'a güveni artırmak için okunması tavsiye edilir.
7
Bu sure, insanın hayatında karşılaştığı her türlü zorluğun ardından gelecek olan kolaylığa, Allah'ın lütfuna ve yardımına olan inancı pekiştirir. İnşirah Suresi'nin öğretisiyle, insanlar zorluklarla başa çıkmanın yanı sıra, onların ardından gelen güzellikleri de görmeyi ve şükretmeyi öğrenirler.
İnşirah Suresi, müminlere iç huzur ve ferahlık sunan bir rehberdir. Her ne kadar hayat zorluklarla dolu olsa da, bu sure insanlara umut ve sabır verir ve Rabbimizin yardımının her zaman yanlarında olduğunu hatırlatır.
8
İnşirah Suresi Konusu
İnşirah Suresi Hz. Muhammed'e ve onun üzerinden tüm Müslümanlara seslenmektedir. Kuran-ı Kerim'in birçok ayetinde geçtiği üzere Allah insanları açlık ve korkuyla sınar. Bununla birlikte bazı kullarına rızkını bolca, bazılarına kısarak verir. İnşirah Suresinin ilk 4. ayeti muhatap olarak Hz. Muhammed'i alır. Onun göğsünün genişletildiği ve üzerindeki ağır yükün kaldırıldığından bahsedilir. Sonraki dört ayette ise zorluklardan, sıkıntılardan sonra mutlaka bir kolaylığın getirileceğinden bahsedilir.
9
İnşirah Suresi Önemi
Bu sure maddi ve manevi olarak sıkıntı çeken Müslümanlara sabırlı olmalarını öğütlemesi itibariyle son derece önemlidir. Allah kullarını bollukla da yoklukla da sınayabilir. Önemli olan bollukta dünya nimetlerine kanıp Allah'ı unutmamaktır. Yoklukta ise sabırlı olunmalı, Allah'ın merhametinden ve rahmetinden ümit kesilmemelidir.
Surenin ilk kısmında Hz. Muhammed'in kendisine vahyedilen ayetleri insanlara nasıl aktarması gerektiği vurgulanmaktadır. Bu zorlu görevde nazil olan ayetlerin insanlara aktarımı çeşitli sıkıntılara yol açmıştır. Peygamberimiz sözlü hakaretlere uğramış, tehdit edilmiş ve en nihayetinde Mekke'den Medine'ye hicret etmek zorunda bırakılmıştır. Mekkeli müşrikler ve kafirler, Hz. Muhammed'in şair ve mecnun olduğunu iddia ederek dini yalanlamıştır. O dönemde Mekke'nin güçlü isimleri ticari kaygılarından ötürü Allah'ın birliğini reddediyor ve putlara tapıyordu. Kuran-ı Kerim böyle bir ortamda ve atmosferde indiği için Hz. Muhammed üzerinde ağır bir yük hissetti.