Spor HaberleriRamazan Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken göz damlası kullanılabilir mi? Göz damlası kaza gerektirir mi? (Diyanet Kurulu ne diyor)
Göz damlası orucu bozar mı? Oruçluyken göz damlası kullanılabilir mi? Göz damlası kaza gerektirir mi? (Diyanet Kurulu ne diyor)
12 Mart 2024, Salı 17:01Güncelleme Tarihi:
Göz damlasının kullanımı, oruç tutmak isteyen fakat sağlık problemleri sebebiyle ilaç kullanması gereken birçok kişiyi ilgilendiren bir mesele haline gelmiştir. Ağızdan alınmayan ve bu sebeple standart ilaçlara göre daha fazla soru işareti yaratan göz damlası, bu yıl da Müslümanların sıkça üzerinde durduğu konulardan biri oldu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yapılan kurul incelemesi sonucu, göz damlasının orucu bozup bozmadığı konusu merak konusu. İşte Diyanet İşleri Başkanlığı'nın göz damlası kullanımı ve orucun bozulma durumu üzerine yaptığı açıklamanın ayrıntıları.
Göz damlası, göz kuruluğundan enfeksiyonlara ve göz tansiyonuna kadar çeşitli sağlık sorunlarının tedavisinde kritik bir role sahiptir. Bu önemli sağlık ihtiyacı, oruç ibadeti sırasında kullanımı konusunda Müslümanlar arasında soru işaretleri yaratmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı, bu konuya açıklık getirmek amacıyla bir kurul kararı yayınlamıştır. İşte, Diyanet'in göz damlasının orucu etkileyip etkilemediğine dair verdiği detaylı bilgilendirme.
2
GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI?
Kulak ile boğaz arasında bir kanal bulunmaktadır. Ancak kulak zarı bu kanalı tıkadığından, ilaç boğaza ulaşmaz. Bu nedenle kulağa damlatılan ilaç orucu bozmaz. Tedavi amacıyla buruna damlatılan ilacın bir damlası, yaklaşık 0, 06 cm3 tür. Bunun bir kısmı da burun çeperleri tarafından emilmekte, çok az bir kısmı mideye ulaşmakta.
3
Bu da ağzı su ile çalkalamadan sonra ağızda kalan rutubette olduğu gibi orucu bozacak düzeyde görülmemiştir. Dolayısıyla burun damlası orucu bozmaz. Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılıyor. Göz damlası da orucu bozmaz.
4
DİYANET AÇIKLADI! GÖZ DAMLASI ORUCU BOZAR MI? İŞTE YANITI
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kurul kararına göre göz damlası orucu bozmaz. Bunun nedeni ise şu şekilde açıklanır; "Göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98)."
5
GÖZE DAMLA DAMLATMAK ORUCU BOZAR MI?
Göze damla damlatmak orucu bozar mı diyanet tarafından, orucu bozmayan durumlar olarak cevaplanır. Bunun nedeni göz damlasını vücuda bir besin olarak girmemesidir. Göz damlası kullanımı bir göz sağlığı probleminden dolayı kullanılmaktadır. Göz damlası etki alanı olan çok küçük miktardan kullanılması gereken bir ilaçtır. Göze damlatıldığı zamanda bir kısmı gözün kırpılması ile dışarıya çıkar. Göze damlatılan damla ise gözenekler aracılığı ile vücuda girer. Ancak bu göz damlası vücut için bir besin kaynağı değildir. Bu yüzde oruçlu iken göze damla damlatmanın oruca herhangi bir zararı bulunmaz.
6
UZMANLAR NE DİYOR?
Konunun uzmanlarından alınan bilgilere göre, göze damlatılan ilaç, miktar olarak çok az (1 mililitrenin 1/20’si olan 50 mikrolitre) olup bunun bir kısmı gözün kırpılmasıyla dışarıya atılmakta, bir kısmı gözde, göz ile burun boşluğunu birleştiren kanallarda ve mukozasında mesâmat (gözenekler) yolu ile emilerek vücuda alınmaktadır. Kaldı ki bu işlem yeme içme yani gıdalanma anlamı da taşımamaktadır. Dolayısıyla göz damlası orucu bozmaz. (DİYK 22. 09. 2005 tarihli karar; bkz. Kâsânî, Bedâî’, II, 98).