Arefe günü ibadetleri nelerdir? Arefe günü hangi dualar okunur? Çekilecek tesbihler - Çekilecek zikirler (Tamamı)
Ramazan Bayramı'nın başlangıcı 10 Nisan'da olacak ve bu mübarek zamanı duyuran Arefe günü, 9 Nisan Salı günü kutlanacak. Ramazan ayını ibadetlerle dolu bir şekilde geçiren Müslüman topluluklar, bayrama ulaşmanın verdiği mutluluğu ve huzuru yaşamakta. Arefe gününü en iyi şekilde değerlendirmek amacıyla, bu özel gün ve gece için yapılan hazırlıklar arasında çeşitli zikirler, tesbihler ve esmalar yer alıyor. Ramazan'ın son gününü onurlandıran Arefe Günü'nde hangi zikirlerin çekileceği, hangi duaların okunacağı ve ne kadar İhlas okunması gerektiği gibi konular ilgi çekiyor. Arefe Günü'nde gerçekleştirilmesi gereken tüm ibadetlerinizin detaylarını haberimizde bulabilirsiniz.
Arefe günü, Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte Müslümanların dikkatini çekiyor. Üç ayların bitişini işaret eden ve bu yıl son kez oruçların tutulacağı bu önemli gün, İslam toplumunun gündeminde özel bir yer tutuyor. Arefe günü nasıl değerlendirilir, hangi ibadet ve dualar edilir soruları, Müslümanlar arasında merak konusu oluyor. Arefe gününde gerçekleştirilecek ibadetler ve okunacak dualar nelerdir? Ayrıca Arefe Günü'nde çekilecek tesbihler ve çekilecek zikirler de büyük merak konusu. Sizler için Arefe Günü'nde yapılacakları derledik.
AREFE NE ANLAMA GELİR?
Arefe, herhangi bir dinî bayramdan önceki gün. Arefe günü aslen hicrî kâmerî Zilhicce ayının 9. günüdür ve bu gün Kurban Bayramı'ndan önceki, terviye gününden sonraki gündür. Ancak zamanla Ramazan Bayramı için de kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanı sıra herhangi bir şeyden önceki gün anlamında da kullanılır.
AREFE GÜNÜ ANLAMINI NEREDEN ALIR?
Hz. Muhammed (S.A.V.) bu ayda kendisini tamamen ibadete verir, hele ramazanın son on gününü itikatla (mescide kapanarak) geçirirdi. Hz. Aişe (r.a.) anlatıyor. "Ramazan-ı şerifin son on günü girince Peygamberimiz (ibadet konusunda) ciddi bir gayret gösterirdi. Geceyi ibadetle geçirir, ailesini de ibadet için uyandırırdı.
AREFE GÜNÜ DUASI
Arefe günü için özel bir ibadet bulunmuyor. Ancak dini alimler bugün içerisinde İhlas Suresi’nin sürekli okunması gerektiğine dair bilgilendirmeler yapıyor.
İhlas Suresi’nin Arapça okunuşu:
“Kul hüvellâhü ehad. Allâhüssamed. Lem yelid ve lem yûled. Ve lem yekün lehû küfüven ehad.”
İhlas Suresi’nin Türkçe çevirisi:
“De ki; O Allah bir tektir. Allah eksiksiz, sameddir (Bütün varlıklar O'na muhtaç, fakat O, hiçbir şeye muhtaç değildir). (O)Doğurmadı ve doğurulmadı. O'na bir denk de olmadı.”
AREFE GÜNÜ DUASI NASIL YAPILIR?
Peygamber Efendimiz, "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" (Tirmizî, Dua, 8; Malik, Dua, 500) diye buyurmuştur. Bazı kaynaklarda, "Arefe günü besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affedilir ve duası kabul olur" şeklinde buyurduğu da yazılır. "Kim İhlâs suresini Arefe gününde öğle ile akşam arasında bin defa okursa Allah (cc), ona ne isterse verir." Buyurduğu da rivayet edilir. Bu hadislerden hareketle, bu mübarek günde İhlas Suresi'ni bin defa okumak yapılacak en faydalı işlerden biridir. Tövbe istiğfar, salavat, kelime-i tevhid okumak tavsiye edilen ibadetlerdendir.
AREFE GÜNÜ İBADETLERİ
Hz.Muhammed (S.A.V.) bugün için "En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır" şeklinde bir Hadis söylemiştir. Arefe günü dualar ile geçirilir. İslam dünyasında Arefe günü oruç, dua ve namaz ile geçirilir.
Peygamber Efendimiz bugün için “En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe Günü yapılan duadır” şeklinde bir Hadis söylemiştir. Müslümanlar bugünü oruç, namaz ve dua eşliğinde geçirmelidir.
Tövbe Namazı Kılmak: İkindi namazını kıldıktan ve Arefe Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekat namaz kılmalı ve Hak Teala’nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.
Mahsus Namaz: Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı (yani açık alanda olmalı) öğlen ve ikindi namazlarını ruku ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılmalı. Namazları bittikten sonra iki rekat namaz kılmalı. Namazın birinci rekatında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekatta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır.
Bu namazın ardından 4 rekat namaz kılmalıdır. Namaz iki rekat iki rekat kılınmalıdır. Her rekatta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire’l Mümin’in Hz. Ali’nin namazıdır.
AREFE GÜNÜ ZİKİRLERİ
Arefe Günü çekilebilecek zikirler şu şekildedir:
"La ilahe illellahü vahdehü la şerike leh, Lehül mülkü ve lehül hamdü ve hüve ala külli şey`in kadir."
"Allahümme salli ala Muhammedin ve enzilhül muk`adel mükarrebe ındeke yevmel kıyameh."
"Lailahe illallah vahdehu la şerike lehu." Hz. Muhammed (s.a.v) tarafından bu günde söylenecek en faziletli söz olarak bildirilmiştir.