Adetliyken Berat kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? Adetliyken kandilde yapılacak zikirler, tesbihler ve dualar
Adetliyken (regl döneminde) kadınlar, İslam inancına göre belirli ibadetleri yapamayabilirler. Berat Kandili'ni idrak edeceğimiz bu günde tamamen ibadetlerden uzak kalmak istemeyenler adetli olan kadınların yapabilecekleri merak edip araştırıyor. Akıllardaki soru işaretlerini silmek, ibadetten uzak kalmak istemeyenler için Diyanet açıklama yaptı ve yapılabilecek ibadetleri sıraladı. Adetliyken Berat kandilinde yapılacak ibadetler nelerdir? Adetliyken kandilde yapılacak zikirler, tesbihler ve dualar.
Berat Kandili'nin idrak edilecek olmasıyla birlikte özel günlerinde olan kadınlar ibadet edip edemeyeceklerini sorguluyor. Adet döneminde olan kadınlar da Berat Kandili gibi mübarek gecelerde ibadetlerinden geri kalmadan, zikir çekebilir, dua edebilir, salavat getirebilir ve manevi anlamda Allah’a yönelerek bu gecenin bereketinden faydalanabilirler.
Diyanet bilgilerine göre; Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler.
ADETLİYKEN (REGL) KUR'AN OKUNUR MU?
Hanefî, Şâfiî ve Hanbelîlere göre tıpkı cünüp gibi âdetli veya lohusa kadın da Kur’ân okuyamaz. Çünkü Hz. Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur’ân’dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur. Hz. Ali de “Resûlullah’ı Kur’ân okumaktan cünüplük hâli dışında hiçbir şey alıkoymazdı.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 88 [229]; Nesâî, Tahâret, 171 [266]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [594]) demiştir. Farklı bir lafızla gelen rivâyete göre ise Hz. Ali’nin “Resûlullah cünüp olmadıkça bize Kur’ân okurdu.” (Tirmizî, Tahâret, 111 [146]) dediği rivâyet edilmiştir.
İslam âlimlerinin büyük çoğunluğuna göre, kadınların âdet veya lohusalık hallerinde camiye girmeleri caiz değildir. Bu tesbihat ve dualar ayet olmadıkları için adetli olup namaz kılamayan kadınlar bu duaları okumak suret ile bu geceyi ihya edebilirler. Ayrıca başında besmele çekmeden dua niyeti ile Fatiha-i şerife'yi de okuyabilirler. Adetli olan kadınlar Kadir Gecesi'nde Salat-ı Münciye, salat-ı nariye, salat-ı Fethıye gibi büyük salevatları okuyabilir, hatta hatimlerini yapabilirler.
Adetliyken Kandilde Yapılacak İbadetler
Zikir Çekmek: Adet döneminde kadınlar, zikir çekmeye devam edebilirler. "Subhanallah," "Elhamdülillah," "Allahu Ekber," gibi zikirler, Allah’ı anmanın en güzel yollarından biridir. Zikir, adetli olunup olunmadığına bakılmaksızın her durumda yapılabilir. Özellikle Mevlid Kandili gibi mübarek gecelerde Allah’ı anmak, O’nun isimlerini zikretmek, manevi anlamda kalbi huzura kavuşturur.
Salavat Getirmek: Peygamber Efendimiz’e salavat getirmek de adetliyken yapılabilecek önemli bir ibadettir. Salavat, Peygamberimize olan sevgi ve bağlılığın bir göstergesidir ve özellikle Mevlid Kandili'nde bolca salavat getirmek tavsiye edilir. "Allahümme salli ala seyyidina Muhammed" şeklindeki salavatlar, adet döneminde de rahatlıkla yapılabilir.
Dua Etmek: Adetliyken dua etmek konusunda hiçbir engel yoktur. Müslümanlar, Allah’a dua ederek, O’ndan af ve mağfiret dilemek, sağlık, huzur ve bereket istemek gibi dualar edebilirler. Kandil geceleri, duaların kabul olacağına inanılan mübarek zaman dilimleridir. Bu nedenle, adetliyken dahi dua ederek Allah’a yönelmek, kandil gecesinin bereketinden faydalanmanın güzel bir yoludur.
Tefekkür ve Tövbe: Mevlid Kandili gibi özel gecelerde kişinin kendi manevi dünyasında derin düşüncelere dalması (tefekkür etmesi) ve tövbe etmesi önemlidir. Adet döneminde olan kadınlar da bu mübarek gecede geçmiş hatalarından dolayı tövbe edebilir, gelecekte daha güzel bir hayat sürme niyetiyle Allah’a yönelerek içsel bir arınma yaşayabilirler. Tefekkür ve tövbe, kişinin kalbine huzur getirir.
Sadaka Vermek: Adetliyken sadaka vermek, İslam’da büyük bir fazilettir. Mevlid Kandili gibi gecelerde sadaka vermek, ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunmak, manevi kazanç sağlar. Adet döneminde bu gibi hayırlı işler yapmak, kişinin sevap kazanmasını sağlar ve Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olur.
İyilik Yapmak ve Hoşgörülü Olmak: Kandil geceleri, sadece ibadetlerle değil, aynı zamanda insanlara iyilik yapmakla da değerlendirilmelidir. Adetliyken, çevrenizdeki insanlara hoşgörülü davranmak, onlara yardım etmek, güzel sözler söylemek gibi davranışlar sergileyebilirsiniz. İyilik yapmak ve hoşgörü göstermek, İslam’da büyük sevaplar kazandıran davranışlardır.