Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur mu?

Diş fırçalamak, her gün düzenli olarak ağız temizliği için yaptığımız önemli bir ihtiyaçtır. Oruç tutarken de diş fırçalama hissiyatı hisseden vatandaşlar, Diyanet üzerinden oruçlarının bozulup bozulmayacağını merak ederken "Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur mu?" sorularının yanıtlarını araştırıyor. Diş fırçalama esnasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar yer almaktadır ve dikkat edilmemesi halinde orucu bozan durumlar arasında yer alabilmekte. İşte Ramazan’da ağız kokusunu önleme yolları ve diş fırçalamanın oruca etkisine dair detaylar...

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur mu?

Ramazan ayı ile birlikte oruç tutan vatandaşlar ağız bakımını da ihmal etmeden diş fırçalamak istiyor. Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur mu?sorularının yanıtları Ramazan ayında oruç tutanlar tarafından merak ediliyor. Konu hakkında farklı görüşler olsa da Diyanet İşleri Başkanlığı'na göre diş fırçalamak orucu bozmuyor. Ancak diş fırçalama esnasında dikkat edilmesi gereken bazı durumlar yer almakta ve dikkat edilmemesi halinde orucu bozan durumlar arasında bulunuyor. İşte detaylar...

Haberin Devamı

Diş fırçalamak orucu bozar mı? Diş macununun veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur mu?

Boğaza su kaçırmadan ağzı su ile çalkalamak orucu bozmadığı gibi diş fırçalamakla da oruç bozulmaz. Bununla birlikte, diş macununun, misvak parçalarının veya suyun boğaza kaçması halinde oruç bozulur. Orucun bozulma ihtimali dikkate alınarak, dişlerin imsakten önce ve iftardan sonra fırçalanması uygun olur.

Ramazan’da ağız kokusu nasıl giderilir?

Oruç tutulurken beslenme düzeninin tamamen değişmesi, uzun süre aç ve susuz kalınmasına neden olmaktadır. Aç kalınan sürenin uzunluğuna bağlı olarak ağızda kolayca çoğalma ortamı bulan bakteriler, diş çürüklerini artırabilirken kötü kokuya da neden olabilmektedir. Özellikle sahurdan sonra gerekli diş temizliğinin yapılması bakteri oluşumunu azaltmaktadır. Yemeklerden hemen sonra dış fırçalamak yerine en az 1 saat sonra dişlerin fırçalanması ağız kokusuna neden olan bakteri oluşumunu azaltırken dişlerin daha az yıpranmasını sağlamaktadır. Eksiksiz bir ağız bakımı için dişlerin fırçalanmasıyla yetinilmeyip arayüz fırçaları ya da diş ipi kullanılması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Ramazan'da ağız ve diş sağlığınız için bunlara dikkat edin;

  • Ağız kuruluğu kokunun artmasına neden olmaktadır. Gün içende ağzı su ile çalkalamak kötü kokuyu azaltmaktadır.
  • Ağız hijyenine özen gösterilmelidir. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır.
  • Gün içinde yutmamaya özen göstererek belli aralıklarla ağız su ile çalkalanmalıdır.
  • Ağız kuruluğunu arttıran çay kahve ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
  • Sarımsak ve soğan gibi kokuyu artıran gıdalar çiğ tüketilmemelidir.
  • Tok tutması için tercih edilen süt, peynir ve yumurta gibi sistein içeren besinler kötü kokuyu artırmaktadır.
  • Enerji içeceklerinden uzak durulmalıdır.
  • Stresinizi kontrol altında tutun.
  • Lokmalar mümkün olduğunca fazla çiğnenmelidir.
  • Et ve şarküteri ürünleri fazla tüketilmemelidir.
  • Diş macununu bol kullanmaya gerek yoktur. Bilinenin aksine nohut tanesi büyüklüğünde diş macunu kullanmanız yeterli olacaktır.

Doğru diş fırçalama tekniği nasıl olmalıdır?

  • Fırça uçları diş etlerinize bakacak biçimde 45 derece açıyla diş fırçanızı tutmalısınız. Başka bir deyişle çapraz açı ile tutmanız bunu sağlayacaktır.
  • Dişlerinizi fazla baskı uygulamadan nazikçe dairesel, oval hareketlerle fırçalayınız.
  • Dişlerinizin çiğneme kısmı dediğimiz üst bölgelerinde fırçayı, ileri geri hareket ettirerek kullanabilirsiniz.
  • Dil yüzeyi temizliği de diş bakımının olmazsa olmazıdır. Dil yüzeyini temizlemek, oluşabilecek ağız kokusunun da önüne geçecektir.
  • Gün içerisinde en az 2 kez 3’er dakika dişlerinizi fırçalamasınız. Bunu planlamak zor geliyorsa sabah ve akşam olarak kendinizi programlayabilirsiniz, güne başlangıç ve güne veda.
  • Fırçalama bittikten sonra diş macununu tükürmeniz yeterlidir. Ağzınızı su ile uzun süre çalkalayarak tükürmek, diş macununun etkisini azaltacaktır.

Fırçalamanın yanında ağız ve diş sağlığımız için neler yapmalıyız?

Diş fırçalama oldukça önemli olsa da tek başına yeterli diyemeyiz. Çünkü diş fırçamızın yetişemediği yerlerde veya dişler arasında kalan bakteriler, çürüklerin en büyük nedenlerindendir. Düzenli olarak kullanacağınız diş ipi, tam koruma için yardımcı olacaktır. Gargara, arayüz fırçası, diş ipi vb. diğer ağız bakım ürünleri diş fırçalamanıza destek olabilecek diğer ürünlerdir. Ağız ve diş sağlığı için, diş bakımınızı geciktirmeden ve eksiksiz olarak yapmanız, oluşabilecek problemleri engelleyecek ve tam koruma sağlayacaktır.