Diş çekimi orucu bozar mı? Diyanet'e göre diş çektirilmesi orucu etkiler mi? Oruçluyken diş çektirmek orucu bozar mı?
Müslümanlar için kutsal ay olan Ramazan ayında bir çok konu vatandaşlar tarafından internetten araştırılıyor. Orucu bozan ve bozmayan konular bunların başında geliyor. Peki, Diş çekimi orucu bozar mı? Diyanet'e göre diş çektirilmesi orucu etkiler mi? Oruçluyken diş çektirmek orucu bozar mı? İşte tüm detaylar...
Ramazan ayında diş tedavisi tutulan orucu etkiler mi? 11 Ayın Sultanı Ramazan Ayı'ndan merak edilen konulardan biri oruçluyken diş tedavisi yaptırılıp yaptırılamayacağıdır. Ayrıca vatandaşlar Diş çekimi orucu bozar mı? Diyanet'e göre diş çektirilmesi orucu etkiler mi? Oruçluyken diş çektirmek orucu bozar mı? gibi soruların cevaplarını arıyor. Tüm detayları haberimizde derledik...
Haberin Devamı ›
Diş tedavisi yaptırmak orucu bozar mı?
DİYANET'E GÖRE;
Sırf diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.
Tablet şeklinde ilaç içilebilir mi?
Geçerli bir sebep olmaksızın, tablet şeklinde ilaç yutulması, su kullanılsın veya kullanılmasın orucu bozmaktadır.
Diş fırçalama ve diş ipi kullanmak
Oruçluyken, diş fırçalamak ve diş ipi kullanmaktan kaçınılabilmektedir. Aslında diş fırçası ve diş ipi ile yapılan ağız bakımı orucu bozmamaktadır. Ancak bu işlem sırasında suyun veya macunun yutulmamasına dikkat etmek gerekir. Yutulursa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir. Yutulma riski varsa, en iyisi yatmadan önce ve sahurdan sonra dişleri fırçalamak ve bu saatlerde günde bir kez diş ipi kullanmaktır. Oruçlu iken diş fırçalanacaksa, macun kullanılmadan yapılması önerilmektedir.
Haberin Devamı ›
Lokal anestezi (sınırlı uyuşturma)
Diş hekimliğinde lokal anestezi; diş çekimi, kanal tedavisi, dolgu vb işlemler sırasında yapılmaktadır. Rutin lokal anestezi uygulamasında, damar yolunda herhangi bir ilaç veya sıvı verilmemektedir. Sonuç olarak tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmazlar. Sedasyon veya genel anestezi uygulaması ise orucu bozmaktadır.
Diş Tedavileri orucu bozar mı?
Sadece diş tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Diş taşı temizliği, dolgu ve diş çekilmesi orucu bozmamaktadır. Rutin diş taşı temizliği su püskürtmesi altında yapıldığından yutulmaması için ek özen göstermek gerekmektedir. Su yutulma riski olan tedaviler için daha güvenli olan yöntem, bu işlemin oruçlu olunan saatlerin dışında yapılmasıdır.
Kanal içine veya pulpa üzerine yerleştirilen ilaçların orucu bozmadığı belirtilmektedir.
Diş çekimi sonrası görülebilen ağrılı alveolit (dry soket) durumlarında çekim boşluğuna ilaç koymanın da orucu bozmadığı belirtilmektedir.
Haberin Devamı ›
Ağız mukozasında ülser veya mantar gibi durumlarda yüzeysel jellerin uygulanmasının orucu bozacağı ve bu uygulamaların oruçlu olunan saatler dışında yapılması önerilmektedir.
Gargara kullanmak orucu bozar mı?
Gargara veya sprey kullanırken, yutulmadığı sürece oruç bozulmamaktadır. Yutulma riski olan durumlarda iftardan sonra ve sahurdan önce kullanılması önerilmektedir.
Biyopsi yapılması orucu bozar mı?
Lokal anestezi altında yapılan biyopsi işlemleri orucu bozmamaktadır.
Oruçlu iken kan verilebilir mi?
Oruçlu iken kan verenin orucu bozulmamaktadır.
Yüzeysel flor uygulaması orucu bozar mı?
Flor solüsyon veya verniği yutma riski olan hastalarda, işlemin acil bir uygulama olmaması da göz önüne alındığında oruçlu olunan saatlerde yapılmaması daha uygun görülmektedir.
Damar veya kas içi enjeksiyonlar orucu bozar mı?
Anbiyotik ve insülin gibi ilaçların damar veya kas içi enjeksiyonların orucu bozmadığı kabul edilir. Damardan serum fizyolojik verilmesi, besleyici olduğundan orucu bozmaktadır.
Haberin Devamı ›
Diş tedavileri sırasında meydana gelen acil durumlarda ilaç verilebilir mi?
Anaflaksi, astım krizi, kalp krizi, epilepsi krizi ve hipoglisemi gibi acil durumlarda anında ilaç uygulaması gerekecektir. Bu tür hayatı tehdit eden durumlar orucun bozulması için geçerli gerekçelerdir. Ek olarak ciddi hastalığı bulunanların oruç tutmaması daha uygun görülmektedir.