2024 Dini günler ve bayram tarihleri - Kandil Günleri, Mübarek Gün ve Geceler ne zaman? Dini Bayram Tarihleri
Dini günler takvimi, İslam dünyası için ayrı öneme sahip. Özellikle 2024 tarihine girdiğimizde Ramazan ne zaman? Kurban Bayramı 2024'ün hangi haftasında? Regaip, Miraç, Berat, Mevlid Kandili ve Kadir Gecesi hangi tarhite? soruları çok sorulmaya başlandı. Dini günler takvimi 2024 Müslümanlar tarafından sorgulanıyor. Yılın son aylarına gelirken Bayram, Kandil ve Kadir Gecesi tarihleri gündeme geldi. Dini günler, hicri takvime göre hesaplanıyor. İşte 2024 dini günler takvimi
Dini günler takvimi, İslam dünyası için ayrı öneme sahip. Oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan Bayramı 3,5 gün sürerken, Kurban Bayramı tatili ise 4 gün sürüyor. Ayrıca yıl içerisinde kandiller ve Kadir Gecesi de idrak edilecek. Bu önemli günlerde Müslümanlar ibadetlerini yerine getirecek. Peki 2024 Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ne zaman? Regaip, Miraç, Berat Mevlid Kandili ve Kadir Gecesi tarihi nedir? 2024 yılına girdiğimiz andan itibaren aratılmaya başlandı. İşte 2024 dini günler takvimi - tarihli...
Haberin Devamı ›
Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı ne zaman?
2024 yılında Ramazan ayı 11 Mart Pazartesi günü başlayacak. 5 Nisan günü ise Kadir Gecesi İdrak edilecek. Ramazan Bayramı ise 10 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor. 2024 yılının Ramazan Bayramı ise 10 Nisan Çarşamba gününe denk geliyor. Kurban Bayramı'nın 1. günü ise 16 Haziran Pazar günü olacak.
Kadir gecesi nedir? Önemi
Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nin idrak edilmeye başlanmasıyla birlikte, Kadir Gecesi'nin ne olduğu Müslüman alemi tarafından en çok sorgulanan konular arasında yer almaya başladı. Kadir Gecesi'nin önemini merak eden vatandaşlar, konu hakkında bilgi edinmek istiyor. Peki, Kadir Gecesi nedir? Kadir Gecesi'nin önemi ne?
Yüce Yaradan Allah-ü Teala'nın fani hayatın yolcusu olan insanlara, peygamberler vasıtasıyla son hitabı ve nihai mesajı olan Kuran-ı Kerim, Kadir Gecesi içerisinde indirilmiştir. Kadir, doksan dokuz esmâ-i hüsnâdan yaklaşık aynı anlama gelen kavî ve muktedir isimleriyle muhteva ortaklığı, “iradesini her durumda yürüten” mânasındaki cebbâr, “yenilmeyen, yegâne galip” anlamındaki azîz ve “yenilmeyen, yegane kudret ve tasarruf sahibi” anlamındaki kahhâr isimleriyle mâna yakınlığı içinde bulunur.
Haberin Devamı ›
Kadir gecesinin önemine işaret eden bir hadiste, önceki ümmetlerin uzun ömürlü olmaları sebebiyle fazla sevap kazanma imkânına sahip bulunmalarına karşılık müslümanlara Kadir gecesinin verildiği belirtilir (el-Muvatta?, “İ?tikâf”, 6). Kadr sûresinde bildirildiğine göre bu gecede Allah’ın izniyle melekler ve Cebrâil yeryüzüne iner ve gece boyunca yer yüzüne barış ve esenlik hâkim olur.
Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin hikmeti üzerinde duran âlimler, bu durumun gecenin feyzinden istifade etmek için daha uygun olduğunu söylemişlerdir. Zira Kadir gecesinin bildirilmesi halinde müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmî belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. Ayrıca Kadir gecesinin bildirilmemesi yoluyla müslümanların bilerek ona saygısızlık göstermeleri veya tâzimde aşırıya kaçmaları önlenmiş olur (Zemahşerî, IV, 273; Fahreddin er-Râzî, XXXII, 28-29).
Haberin Devamı ›
Mevlid ne demek?
Mevlid, doğum zamanı demektir. Rebî’ul-evvel, ilkbahar demektir. Peygamber efendimiz, nübüvvetten sonra, her yıl, bu geceye ehemmiyet verirdi. Her Peygamberin ümmeti, kendi Peygamberinin doğum gününü bayram yapmıştı. Bugün de, Müslümanların bayramıdır, neşe ve sevinç günüdür.
Âdem aleyhisselam ve her şey, Onun şerefine yaratılmıştır. Arş ve gökler, Cennetler üzerine, mubarek ismi yazılmıştır. Ona Muhammed adını, dedesi Abdülmuttalib koydu. Onun adının yeryüzüne yayılacağını, herkesin Onu medhedeceğini rüyada görmüştü. Muhammed, çok medholunan demektir.
Resulullah efendimiz, mevlid gecelerinde Eshabına ziyafet verir, dünyaya teşrif ettiği ve çocukluğu zamanında olan şeyleri anlatırdı. Hazret-i Ebû Bekir, halife iken, mevlid gecesinde, Eshab-ı kiramı toplayıp, Resulullah efendimizin dünyaya teşrifindeki olağanüstü hâlleri konuşurlardı.
Haberin Devamı ›
Mevlid Kandili'nin önemi nedir?
Kur'an–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah”a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.
Peygamber Efendimize (sav) salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.
Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah”ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
Kişi kendine ve diğer Mü”min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
Haberin Devamı ›
O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.
Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va'z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.
Kandil gecesinin akşam, yatsı ve sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.
Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.
Berat Kandili nedir?
Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır.
Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız.
Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifâ kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir. Berat kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkanı sunmaktadır.
Berat Kandili'nin önemi nedir?
Berat Kandili, Kur'an-ı Kerim'in Levh-i Mahfûz'dan Dünya semasına toptan indirildiği gecedir. Buna "inzâl" denir. Kadir Gecesi'nde ise Peygamber'e ilk kez ve parça parça indirilmeye başlanmıştır. Buna da "tenzîl" denir.
Hazreti Muhammed'in, Berat Gecesine ilişkin şöyle buyurduğu ifade edilir: "Şaban ayının 15'inci gecesini ibadetle geçirin, gündüzünde de oruç tutun. Çünkü Yüce Allah, bu gece dünya semasına rahmetiyle tecelli eder ve 'Yok mu tövbe eden, tövbesini kabul edeyim. Yok mu rızık isteyen, rızık vereyim. Yok mu şifa isteyen, şifa vereyim. Yok mu başka isteği olan ona da istediğini vereyim' buyurur.
Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının onbeşinci gecesidir. Berat Gecesi İslam alemi için en hayırlı gecelerden biridir. Zira bu gece amel defteri yazılır.
İslam Peygamberi Hz. Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;
Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.
Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.
Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.
Bu gece herkesin amelleri Allahü Teâlâ'ya arz olunur.
Peygamberimiz, "Allah Teâlâ Şabanın 15.gecesinde dünya semasına iner, Ben-i Kelb kabilesinin koyunlarının tüyleri sayısınca insanları bağışlar." buyurmuştur.
Berat ne demek?
Berat, Arapça berâe-berâet kelimesinin Türkçeleşmiş halidir. Kur'an'da Berae kökünden 25 kelime bulunmakta olup, bunlardan sadece iki tanesi Beraet şeklinde geçmektedir. Berâet, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beratın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah'ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır.
Bu gecede Allâh'ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye "Berat Gecesi" denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan şaban ayının on beşinci gecesidir. Berat Gecesi için Arapça eserlerde "şabanın ortasındaki gece", "mübarek gece", "rahmet gecesi" ve "sak (belge) gecesi" manalarına gelen terkipler kullanılmaktadır. Berat Gecesi, Müslümanlarca kutsal sayılmış, bu gecenin diğer gecelerden farklı bir şekilde ibadetle geçirilmesi adet halini almıştır.
2024 DİNİ GÜNLER TAKVİMİ
Regaib Kandili: 11 Ocak 2024 Perşembe
Üç Ayların Başlangıcı: 12 Ocak 2024 Cuma
Mirac Kandili: 6 Şubat 2024 Salı
Berat Kandili: 24 Şubat 2024 Cumartesi
Ramazan Ayı Başlangıcı: 11 Mart 2024 Pazartesi
Kadir Gecesi: 5 Nisan 2024 Cuma
Ramazan Bayramı Arefe Günü: 9 Nisan 2024 Salı
Ramazan Bayramı 1.Gün: 10 Nisan 2024 Çarşamba
Ramazan Bayramı 2.Gün: 11 Nisan 2024 Perşembe
Ramazan Bayramı 3.Gün: 12 Nisan 2024 Cuma
Kurban Bayramı Arefe Günü: 15 Haziran 2024 Cumartesi
Kurban Bayramı 1. Günü: 16 Haziran 2024 Pazar
Kurban Bayramı 2. Günü: 17 Haziran 2024 Pazartesi
Kurban Bayramı 3. Günü: 18 Haziran 2024 Salı
Kurban Bayramı 4. Günü: 19 Haziran 2024 Çarşamba
Mevlid Kandili: 14 Eylül 2024 Cumartesi