Seçim yasakları ne demek ve başladı mı? Seçim yasakları nelerdir ve neleri kapsıyor (2024)

31 Mart 2024 Pazar günü düzenlenecek olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri için geri sayım devam ediyor. Seçimlere kısa bir süre kala, seçim propagandası ve yasaklarının ne zaman başlayacağına dair detaylar merak konusu oldu. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın açıkladığı takvime göre, adayların ve partilerin propaganda faaliyetlerini sürdürebilecekleri son günler yaklaşırken, seçimle ilgili yasakların uygulanacağı tarih de belirlendi. İşte 2024 yerel seçimleri öncesi, dikkat edilmesi gereken seçim yasaklarının başlayacağı tarihler...

Seçim yasakları ne demek ve başladı mı? Seçim yasakları nelerdir ve neleri kapsıyor (2024)

31 Mart 2024'te gerçekleştirilecek Mahalli İdareler Yerel Seçimleri öncesinde, seçmenler seçim yasaklarının başlangıç tarihini merak ediyor. Bu önemli tarih yaklaşırken, adayların ve siyasi partilerin propaganda faaliyetlerine belirli bir süre kısıtlama getiren ve seçim öncesi dönemi düzenleyen bazı kural ve yasaklar, seçime 10 gün kala yürürlüğe girecek. Vatandaşlar, oy kullanma işlemi öncesinde bu kuralların neler olduğunu ve tam olarak hangi tarihte başlayacaklarını öğrenmek istiyor. Seçim yasakları kapsamında nelerin yer aldığı ve bu yasakların ne zaman, ayın hangi günü etkin olacağı sorusu gündemin önemli konuları arasında yer alıyor.

Haberin Devamı

SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları, oy verme gününden önceki 10'uncu gün olan 21 Mart 2024 Perşembe sabahı (Bugün) başladı ve oy verme gününden önceki gün saat 18.00'de sona erecek. Seçim yasakları, 31 Mart 2024 tarihinde saat sabah 06.00 itibarıyla uygulanmaya başlayacak. Yasaklar gece yarısı saat 00.00 itibarıyla sona erecek.

Seçim yasakları ne demek ve başladı mı Seçim yasakları nelerdir ve neleri kapsıyor (2024)

TÜRKİYE'DE GERÇEKLEŞEN TÜM SEÇİMLERİN SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ.

SEÇİM YASAKLARI NELERDİR?

YSK kararına göre ayrıca yerel seçim günü 06.00'dan 00.00'a kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak.

Eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek.

Haberin Devamı

Emniyet ve asayişi korumakla görevli olanlardan başka kimse silah taşıyamayacak.

Oy verme günü, seçim yasaklarına ve belirtilen kurallara uyulmak şartıyla saat 18.00'den sonra düğün yapılabilecek.

Bu zaman zarfında, seçime katılan siyasi partiler ve bağımsız adaylar, seçim propaganda süresinin sona ermesine kadar yazılı basında ilan ve reklam yoluyla ya da internet sitesi açarak sözlü, yazılı veya görüntülü propaganda yapabilecek.

Seçim süresince genel yollar üzerinde, mabetlerde, kamu hizmeti görülen bina ve tesisler ile ilçe seçim kurullarının gösterdiği meydanların dışında toplu olarak sözlü propaganda yapılması yasak olacak.

Açık yerlerde, güneşin batmasını müteakip ikinci saatin sonundan güneşin doğmasına kadar toplu olarak sözlü propaganda yapılması da yasak.

Vatandaşların elektronik posta adreslerine gönderilecek mesajlar ile taşınabilir veya sabit telefonlarına sesli, görüntülü veya yazılı mesaj göndermek suretiyle propaganda yapılamayacak. Ancak siyasi partiler kendi üyelerine her zaman sesli, görüntülü veya yazılı mesaj gönderebilecek.

Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılması ve herhangi bir surette dağıtımı yasak olacak.

Haberin Devamı

Bakanlarla, milletvekillerinin yurt içindeki seçim propagandası ve gezileri, makam otomobilleri ya da resmi hizmete tahsis edilen vasıtalarla yapılamayacak. Bu amaçlı gezilerde, protokol icabı olan karşılama ve uğurlama törenleri yapılamayacak, resmi ziyafet verilemeyecek.

Bakanlar, milletvekilleri ve adayların seçim propagandası kapsamındaki gezilerine hiçbir memur katılamayacak.

Seçim yasakları ne demek ve başladı mı Seçim yasakları nelerdir ve neleri kapsıyor (2024)

31 MART SANDIK BAŞINA GİDİLECEK

Döküm ve dağıtımına 29 Şubat Perşembe günü başlanan seçmen bilgi kağıtlarının seçmenlere dağıtımı 24 Mart Pazar günü tamamlanacak. Seçmenler bilgi kağıtlarını yanlarında getirmek zorunda olmayacak.

Seçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden, e-Devlet kapısından, YSK Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasından veya "444 9 975" numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

28 Mart'ta tutuklular ile taksirli suçlardan hükümlülere ilişkin listeler kesinleştirilecek.

Haberin Devamı

Türkiye, 31 Mart'ta sandık başına gidecek.

OY VERME SAATLER NE ZAMAN?

YSK, seçimin mart ayında olması nedeniyle mevsim şartları ve güneşin batış saatini dikkate alarak doğudaki 32 ilde oy verme saatini bir saat öne çekti.

Buna göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ile Kilis'te ve bu illerde bulunan ceza infaz kurumlarında oy verme saatleri 07.00-16.00 olarak uygulanacak.

Diğer illerde oylar 08.00-17.00 saatlerinde kullanılacak.

YORUM YAZ