Safran nedir, kilosu ne kadar? 1 kilo safran ne kadar? 1 kilo safran kaç TL?

MasterChef Türkiye'nin 25 Ekim tarihli bölümünde, elenecek 10. isim belli oldu. Uğur, Esra, Tanya, Berker, Emir ve Sefa'nın yarıştığı final bölümünde yarışmacılar, son 3'e kalmamak için mücadele etti. Şefler, yapılacak yemekte safranın ön plana çıkmasını istedi. MasterChef'in haftanın finali olan bölümünde Somer Şef'in yarışmacılara sorduğu safran sorusu sonrası google aramaları başladı: Safran nedir, kilosu ne kadar? 1 kilo safran ne kadar? 1 kilo safran kaç lira? gibi sorular yanıt arar durumda. Safran ile ilgili bilinmeyenleri biz de haberimizde derledik.

Safran nedir, kilosu ne kadar? 1 kilo safran ne kadar? 1 kilo safran kaç TL?

Safran bir anda Türkiye gündemine oturdu. Masterchef Türkiye'de rekabet, yeni bölümler ile sürüyor. 24 Ekim Cumartesi gecesi yayınlanan Masterchef 84. bölümde, dokunulmazlık oyunu heyecanı yaşandı. Kocaeli'nde bir otomotiv fabrikasına konuk olan yarışmacılar, Kore yemekleri yaparak takım oyununu kazanmaya çalıştı. Yapılan yemeklerin ardından bir takım diğerine üstünlük kurdu ve Masterchef'te takım oyununu kazandı. Bunun ardından ise eleme adaylarını belirlemek için haftanın 3. dokunulmazlık oyunu oynandı ve iki eleme adayı Uğur ve Esra oldu. Emir, Berker, Sefa, Tanya, Uğur ve Esra son 3'e kalmamak için mücadele ederken, şefler yemeğin kahramanı olarak safranı belirledi. Somer Şef, her yemeğin tadımı sonrası ''Safran nedir? 1 kilo safran ne kadar? 1 kilo safran kaç TL?'' sorusunu sorunca yarışmayı heyecanla takip eden vatandaşlar, google aramalarına başladı.

Haberin Devamı

1 kilo safran ne kadar? 1 kilo safran kaç TL?

Üretiminin zorluğu ve nadir bulunmasından dolayı dünyanın en pahalı bitkileri arasında yer alan safranın kilosu 30 ila 70 bin TL arasında satılıyor. Dünyanın en kaliteli safranı Türkiye'de üretilirken yerli saf safranın kilosu 30 bin TL'den, yerli pilavlık safranın kilosu 150 TL'den. İthal safranın kilosu ise 70 bin TL'den alıcı buluyor. Fiyatı altında yarışan bu değerli ürün altın gibi gram ile satılıyor.

Safran nedir?

Safran (Crocus sativus),süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir. Çiçeği ve tepecikleri bitkiye bağlayan yaprak sapı da dâhil olmak üzere erkek organları kurutularak özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılan safran bitkisi daha çok İspanya, Fransa, İtalya ve İran'da yetiştirilir. Türkiye’de ise safran Safranbolu’da üretilmektedir. Ağırlığına göre dünyanın en pahalı baharatı, (bir gramı 5 ile 6 € arası),olan safranın anavatanı Güneybatı Asya’dır. Yetiştiriciliğine ilk olarak Yunanistan civarında başlanmıştır. Yarım kilogram safran 80.000 çiçekten çıkarılabilir. Kendi ağırlığının 100.000 katı suyu sarı renge boyar.

Haberin Devamı

Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır. Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta da kullanılır.

Safran kelimesi Arapça sarı renk anlamına gelen asfar kelimesinden türetilen ve Arapçada safran baharatı anlamına gelen za’feran kelimesinden kaynaklanarak Latinceye safranum, İtalyancaya zafferano ve İspanyolcaya azafrán olarak geçmiştir. Daha sonra Fransızcaya safran ve oradan da İngilizceye saffron olarak aktarılmıştır.

Safran nerelerde kullanılır?

Uzmanlar safranın kokusunu otsu ya da samansı bir etkiyle karışık metalik bal rengini andırır diye tarif eder. Tadı da biraz keskin ve samansıdır. Safran yiyeceklere parlak sarı bir renk katar. Sıra dışı tadı ve yemeklere kattığı sarı renk nedeniyle safran; Arap, Orta Asya, Avrupa, Hint, İran, Fas ve Cornwall mutfaklarında oldukça yaygın olarak kullanılır. Şekerlemeler ve likörlerde de sıklıkla safran bulunur. Safranın yerine genellikle aspir (Carthamus tinctorius, "Portekiz safranı" ya da "yalancı safran") veya zerdeçal (Curcuma longa) kullanılır. Geleneksel tedavi yöntemi olarak çok eski bir tarihe sahip olan safranın antikarsinojenik (kanser bastırıcı),antimutajenik (mutasyon önleyici),immünomodüle edici, ve antioksidan benzeri özellikleri olduğu modern tıp tarafından bulunmuştur. Safran özellikle Çin ve Hindistan’da kumaş boyası olarak ve parfümeride kullanılır.

Haberin Devamı

Safran faydaları nelerdir?

Solunumu dengeler.

İştahı düzenler.

Safran cildin daha pürüzsüz bir dokuda olmasını sağlar.

Kanser riskini azaltır.

Strese iyi gelir.

Bağışıklığı güçlendirir.

Hormon dengesizliğini düzenler.

YORUM YAZ