Kurban nasıl kesilir, nasıl niyet edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti nasıl paylaşılır? Küçükbaş-Büyükbaş hayvan...

İslamiyetin önemli emirlerinden birisi de kurban kesmektir. Kurban Bayramı'nın gelmesi ile beraber kurbanın nasıl kesileceği müslümanlar aleminde merak ediyor. Kurban kesimi, İslam dininde akıl sağlığı yerinde olan, dinen zengin olarak sayılabilecek mal ve mülke sahip ve buluğa ulaşmış her kimsenin yerine getirmesi gereken bir ibadet olarak emredilmiştir. Her yıl kurban bayramı öncesinde en çok sorulan soruların başında ise Kurban nasıl kesilir, nasıl niyet edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti nasıl paylaşılır? yer alıyor. Detaylar haberimizde.

Kurban nasıl kesilir, nasıl niyet edilir? Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti nasıl paylaşılır? Küçükbaş-Büyükbaş hayvan...

Kurban kesimi, İslam dininde akıl sağlığı yerinde olan, dinen zengin olarak sayılabilecek mal ve mülke sahip ve buluğa ulaşmış her kimsenin yerine getirmesi gereken bir ibadet olarak emredilmiştir. Kurban kesimi sırasında bazı noktalara özen gösterilmeli ve dikkat edilmelidir. Binlerce vatandaşın küçük ya da büyükbaş olmak üzere gerçekleştireceği kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktaları derledik.

Haberin Devamı

Kurban nasıl kesilir, nasıl niyet edilir?

Kurban kesiminde ilk olarak uyulması gereken hayvanın eziyet görmeden, olabilecek en az seviyede acı çekmesini sağlayarak ibadeti gerçekleştirilmesidir. Bu yüzden kurban kesimine giderken hayvan zorlanmadan, eziyet edilmeden götürülmelidir. Kurban kesiminde deve kıbleye karşı sağ tarafa doğru yatırılır ancak onun dışında olan büyük ve küçükbaş hayvanlar kıbleye karşı olmak üzere sol tarafa yatırılır. Ardından hayvanın üç ayağı kesim sırasında zorluk yaşanmaması için sağlamca bağlanır. Kurban kesimini gerçekleştirecek kişi Allahü Ekber, Allahü ekber, lâ İlâhe illallahü vellahü ekber, Allahü Ekber diyerek ardından Lillahilhamd. Bismillâhi Allahü ekber tekbiri getirerek kesimi gerçekleştirir. Bunun yanı sıra sadece besleme getirip Allahü ekber dese de kesim kabul olur. İslama göre kesimin gerçekleşmesi için kesilen hayvanın nefes ve yemek borusu ile şah damarının ikisinin kesilmiş olmalıdır. Bu işlem doğru yapıldığı takdirde kurbanın sahibi olan kişi iki rekât namaz kılarak duasını eder. 

Haberin Devamı

Kurban eti nasıl dağıtılır, kurban eti nasıl paylaşılır?

Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin eşit ve adil şekilde dağıtılması için, bayram öncesinde çeşitli organizasyonlar yapılır. Bu organizasyonlar sayesinde, her kurban etinin eşit oranda ihtiyaç sahiplerine ulaşması sağlanır. Bunun için kurbanlık küçükbaş ya da büyükbaş hayvanın kesileceği yeri belirleyin. Kesilen yerde, dağıtım için gerekli donanımların olup olmadığını öğrenin.

Kurbanı online bağış platformları üzerinden satın alıp kestirip ihtiyaç sahiplerine dağıtma imkanınız vardır. Bu tür bir planlama yapacaksanız, bayram öncesinde kesim ve dağıtım yerlerini tanıyarak kurban etlerinin herkes için eşit oranda dağıtılmasını sağlayabilirsiniz.

Kendi imkanlarınızla kurban kesimi yapacaksanız, yaşadığınız çevrede ihtiyaç sahiplerinin kimler olduğunu, çevrenizden öğrenebilirsiniz. Muhtarlık, dernekler ve komşular size bu süreçte yol gösterebilir. İhtiyaç sahibi ve kurban kesemeyen kişileri öğrenip kurban etinin daha adil şekilde dağıtılmasını sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kalabalık aileye sahip olan, evde yaşlı ve çocuk bulunan, kurban kesmek isteyip maddi imkansızlıktan dolayı kesemeyen aileleri tanıyarak kurban payını onlara eşit oranda dağıtabilirsiniz. Bu süreçte, her aileye eşit şekilde ulaşmak için kurban kesen komşularınızla da yardımlaşabilirsiniz.

Dinen Uygun Olan Payı Belirleyin

Kurban etinin adil ve eşit şekilde paylaştırılması için, dinen uygun görülen oranlar vardır. Kesilen kurban etlerinin aile içine ve aile dışına dağıtılması için, etleri bölüm bölüm ayırabilirsiniz. Bunun için şu bilgileri hatırlamalısınız:

Kurbanlık etler 3 bölüme ayrılır.

Ayrılan 3 bölümlük etin 2 bölümü, evin dışında olan tanıdıklara, komşulara, ihtiyaç sahiplerine ve dernek, okul gibi kurumlara verilebilir.

Kalan 1 bölümlük kurban eti payı ise kurbanı kesen ailenin payı olarak kullanılır.

Hz. Enes bin Malik (ra) rivayet ediyor:

"Resulullah (sav) şöyle buyurdu: 'Kim kurban keserse, kestiği kurbanın etinden üçte birini kendisi yesin, üçte birini fakirlere dağıtsın ve üçte birini de dostlarına hediye etsin.'" (Ebu Davud, Dahaya, 11)

Haberin Devamı

Güvenli ve hijyenik dağıtım süreci planlayın

Kurban etini eşit, adil ve pratik şekilde dağıtmak için hijyenik bir dağıtım süreci belirlemelisiniz. Kurban etlerini, özenilmiş paketlerde, temiz şekilde hazırlamalısınız. Bunun için dilerseniz köpük et tabaklarını kullanabilirsiniz.

Etleri rahatça yerleştirebileceğiniz plastik tek kullanımlık kaplar da özenli bir izlenim oluşturabilir. Buna benzer şekilde, etleri eşit şekilde ayırmak için buzdolabı poşeti de kullanabilirsiniz. Dağıtım günü içinde etlerin bozulmaması için, soğuk bir dolap ya da kutu hazırlayarak buz akülerini etlerin çevresinde tutabilirsiniz. Etleri sıcak havaya maruz bırakmadan, en kısa sürede dağıtmaya dikkat etmelisiniz.

Kurban etinin her bölümünden et ayırın

Kurban etinin dağıtımında hassas olmanız gereken bir konu daha vardır: Tüketime uygun olan etlerin dağıtılmasına dikkat etmek. Saygı ve nezaket kuralları gereği, dağıtılacak etlerden yemek yapılmalıdır.

Haberin Devamı

Yağ ve kemiklerin, pay etlerinde çok fazla yer alması saygı kuralları gereği uygun görülmeyebilir. Bu nedenle, kurban etini dağıtırken besin değeri yüksek olan ve öğün ihtiyacını karşılayan bölümlerden et ayrılmalıdır.

Dağıtılacak etlerin eşit gramajda olmasına dikkat edin

Kurban etini eşit şekilde dağıtma konusunda hassas olmak için, her bir pay etini aynı gramajda hazırlayabilirsiniz. Bunun için terazi kullanabilirsiniz. Kimseye haksızlık yapmadan, her bir aile için aynı ölçüde et paketleri hazırlamayı düşünebilirsiniz.

Örneğin her bir et payını 1 kg olacak şekilde paketleyebilirsiniz. Böylece kurban eti herkes için eşit, adil ve özenli şekilde dağıtılabilir.

Kurban Bayramı’nda gönülleri hoş tutmak, kişileri sevindirmek isterseniz kurban eti dağıtırken her aile için şeker, çikolata ve kolonya gibi ufak hediyeleri de paketlerinize ekleyebilirsiniz. Böylece çevrenizdeki kişileri, komşuları ve ihtiyaç sahiplerini mahcup etmeden daha da mutlu edebilirsiniz.

Kurban etini dağıtmanın sevap ve faziletleri nelerdir?

Kurban etini çevreye ve yakınlara eşit şekilde dağıtmak, toplumsal dayanışmayı güçlendirmektedir. Özellikle de Kurban Bayramı içinde kesilen kurbanların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması, sosyal yardımlaşmayı artırabilir. Fakir ve muhtaç kimselerin fark edilmesi, onların hatırlanması karşılıklı memnuniyeti pekiştirir.

Yoksul kişilere, yaşlı ve hasta ailelere bayramda et dağıtarak yardım ederek onların gönüllerini hoşnut etmek mümkündür. Kurban etini adil, özenli ve eşit şekilde dağıtmak kurban kesenlere büyük bir sevap kazandırır.

Kurban eti kaç kişiye dağıtılmalıdır?

Kurban eti, kesildikten sonra dağıtım için 3 bölüme ayrılır. Ayrılan 3 bölümün 1 parçası kurban kesen aileye ayrılır. Diğer parça, akraba ve çevredeki kişiler için ayrılır. 3. bölüm ise yoksul, ihtiyaç sahibi kişiler için hazırlanır. Dağıtılacak kurban etleri ne kadar çok kişiye ulaşırsa, o kadar çok sevaba girilir.

Kurban eti nasıl paketlenir?

Kurban kesiminden sonra dinlenen etler, temiz ve hijyenik paketlerde dağıtılmalıdır. Bunun için temiz ve uygun ölçüdeki buzluk poşetlerini kullanabilirsiniz. Kasapların kullandığı köpük et tabaklarını da tercih edebilirsiniz. Dağıtım sürecinde etlerin hava almamasına, güneş görmemesine ve hijyenik şekilde paketlenmesine dikkat etmelisiniz.

Kurban eti kaç gün dağıtılır?

Kurban Bayramı’nda kesilen etlerin dağıtımı için, mümkünse en kısa süre seçilmelidir. Etlerin dinlenmesinden sonra paylar eşit ve adil şekilde hazırlanır ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılır. Kurban Bayramı süresi içinde, kesilen etlerin payları dağıtılacak kişilere ulaştırılmalıdır.

Kurban eti kimlere verilebilir?

Kurban etleri, öncelikle ihtiyaç sahibi ve yoksul kişilere verilmelidir. Sosyal bağın güçlenmesi için, yaşadığınız çevredeki komşu ve tanıdıklara verilebilir. Okul, dernek, yurt, sosyal merkezlere kurban payı verilebilir. Kurbanı kesen aile için de etin bir bölümü ayrılır. Aile üyeleri kendi içinde eti paylaşabilir.

Kurban eti kimlere verilmez?

Kurban eti dağıtımı için merak edilen bir soru da kurban etinin kime verilmeyeceğidir. Eğer kurban etini verdiğiniz kişi bu eti satıp bir kazanç elde edecekse, bu tür kesimlere kurban etinin verilmesi caiz değildir. Kurban etiyle ticaretin yapılması dinen uygun olmadığından, et paylarını vereceğiniz kişilerin listesini önceden yapabilirsiniz.

Kurban Kesen Kişilere Kurban Eti Verilebilir mi?
Kurban kesmek, maddi açıdan bir miktar hazırlık yapmayı gerektirmektedir. Kurban kesen kişiler, bu maddi hazırlığı yapabildiği için kurban paylarının verilmesi uygun görülmeyebilir. Kurban kesmek için maddi gücü olmayan, ihtiyaç sahibi ve yoksul kişilere kurban etinin verilmesi daha hayırlı bir iş olacaktır.

Kurban kesim vakti ne zaman başlar ve biter?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazı kılındıktan sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise fecirden (sabah namazı vakti girdikten) sonra başlar. Hanefîler'e göre bayramın 3. günü akşamına kadar devam eder (Merğinânî, el-Hidâye, 7/154). Bu süre içinde gece ve gündüz kurban kesilebilir. Ancak kurbanların gündüz kesilmesi daha uygundur. Şâfiîlere göre ise bayramın 4. günü gün batana kadar kurban kesilebilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 4/383; İbn Rüşd, Bidâyetü'l-müctehid, 1/436).

Kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban keserken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:

a) Usûlüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, kanın akıp boşalmasını beklemeden hayvanın omuriliğinin hemen kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına ve derisinin yüzülmesi gibi diğer işlemlere başlanmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

e) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

YORUM YAZ