Sporun zirvesi Fanatik Sports & Business Summit 2022 gerçekleşti
Türkiye’nin 1 numaralı spor gazetesi FANATİK, tarihe geçen sporcularımızı ve spor insanlarımızı bu yıl 4. kez bir araya getirmenin gururunu yaşadı. Fanatik Sports & Business Summit 2022, tüm branşlardan federasyon başkanları, yöneticiler ve sporcuların başarı hikayelerine FANATİK yazarlarıyla birlikte ev sahipliği yaptı.
Günün en özel oturumlarından biri 'Capital Sports Media ile Öncü Kadınlar' adı altında yapıldı. Capital Sports Media Genel Müdürü Aydil Erçoklu moderatörlüğü üstlendi. Konukları ise Türkiye Yelken Federasyonu Başkanı Özlem Akdurak, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Türkiye Briç Federasyonu Başkanı Yasemin Merçil, eski futbol hakemi Prof. Dr. Lale Orta ile Dünya ve Avrupa şampiyonu, Güreş Federasyonu Asbaşkanı Yasemin Adar oldu.
Özlem Akdurak konuşmasında, "Federasyona geldiğim günden beri uluslararası başarının hayal olmadığını anlattık. Son 5 yılda rekor sayıda dünya ve Avrupa şampiyonları çıkardık. Sıra Olimpiyat madalyasında" dedi.
'Kendimi ispat etmeye çalıştım'
Türkiye'nin ilk FIFA kokartlı kadın hakemi Lale Orta, "Futbol yaşamım boyunca merkezimde oldu. Doktora tezimde futbolu merkeze alarak çalışmalar yaptım. Futbol erkek oyunu dendi, kendimi ispat etmeye çalıştım" diye konuştu. Yasemin Merçil ise, "Bir kadın olarak çok büyük zorluklar yaşadım. En büyük engel, kız çocuklarının beynindeki engel. Başaramayız diye bir şey yok. Çaba sarf ettikten sonra başarılı oldum" ifadelerini kullandı.
'Bilinir olmamızı sağladı'
Oturumda konuşan Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ise şunları söyledi: 6 kadın olarak yönetimde yer aldık. Son dönemde kadınların verdiği ışıltı, güzel fikirler ve motivasyon ile başarılı olduk. Bu başarı hem spora hem de yönetim anlayışımıza yansıdı. Bu da bizim bilinir ve tanınır olmamızı sağladı.
Briç Federasyonu Başkanı Yasemin Merçil, "Bir kadın olarak zorluklar yaşadım. Çaba sarf ettikten sonra başarılı oldum" dedi.
Türkiye'de her geçen gün gelişen ve daha fazla kadın futbolu, Sport&Business Summit 2022'nin ilgi çeken konularından biriydi. Yazarımız Tunç Kayacı, Petrol Ofisi ile Kadın Futbolu Oturumu'na moderatörlük yaptı. Oturumda, Petrol Ofisi Pazarlama Direktörü Sinan Seha Türkseven, Beşiktaş'ın yıldızı Didem Karagenç, Galatasaray'ın başarılı oyuncusu İsmigül Yalçıner, Fenerbahçe Kaptanı Ezgi Çağlar ve Milli Takımlar Kadın Futbol Takımı Teknik Direktörü Neclü Güngör yer aldı.
Sinan Türkseven, "Fenerbahçe ve Galatasaray'a imza atmadan önce araştırma yaptık. Futbolseverlerin yüzde 80'inin kadın futboluna ilgi gösterdiğinin sinyallerini aldık" dedi.
Milli Takım'ın teknik patronu Necla Güngör, "Kızlarımızın gösterdiği mücadeleyi herkesin görmesini istiyoruz. Geleceğin çok aydınlık olduğunu söyleyebilirim" dedi.
'Kadın idol futbolcu yoktu'
Beşiktaş'ın yıldızı Didem Karagenç, "Hayal edemeyeceğim zamanlardan buralara geldim. Çok uzun bir serüvendi. Beşiktaş'ın öncülüğünde kadın futbolu değişmeye başladı. İdolüm Roberto Carlos'tu çünkü benim zamanımda idol olacak kadın futbolcu yoktu. Ben de idol olmak için çok uğraştım" diye konuştu.
Fenerbahçe'nin kaptanı Ezgi Çağlar, futbola sokaklarda başladığını belirterek, "Bunun için eleştirildim. Erkeklerle vakit geçiriyordum. Benim için en büyük başarı, genç kardeşlerime örnek olabilmek" dedi.
'Hayallerimizin peşinden gittik'
Galatasaray'ın 2. kaptanı İsmigül Yalçıner ise, "Bizler kadın futbolunun öncüleri olduk. Bu gurur verici. Zorluklara rağmen hayallerimizin peşinden gittik. Benim için en büyük motivasyon kaynaklarından biri genç kızların geleceklerine dokunabilmek, onlar için güzel bir gelecek oluşturmaya yardım etmek" ifadelerini kullandı.
QNET Pazarlama ve İletişim Direktörü Irmak Sütçü'nün moderatör olduğu oturumda, Türk sporunun genç yıldızları ağırlandı.
Olimpiyat'a katılan ve finalde yarışan ilk Türk Kayakla Atlama Sporcusu Fatih Arda İpcioğlu yaptığı konuşmada, "Başarı sadece kürsü ve madalya değildir. Eğer hedeflerin doğrultusunda ilerleyebiliyorsan, başarılı bir sporcusundur. Hedefine ulaştığın hissiyatıyla uyumak, çok güzel bir duygu" ifadelerini kullandı.
'Başarının sonu yok'
Avrupa 3.'sü olan Eskrim Kılıç Milli Takım Kaptanı Enver Yıldırım, "Olimpiyat madalyası aldım. Başarının sonu yok. Ancak başarısızlık da var" diye konuştu.
Oturumun bir diğer katılımcısı, Akdeniz Oyunları'nda şampiyonluğa ulaşan ilk Türk sırıkla atlama atleti Ersu Şaşma'ydı. Başarılı sporcu, "Sporda doğru çalışmak, başarmaktır. Nasıl başarıyı kendimiz elde ediyorsak, aynı şekilde başarısızlığı da biz elde ediyoruz" dedi.
'Yenilmeden kendinize gelmelisiniz'
Manş Denizi'ni geçen en genç Türk kadın yüzücü olarak adını tarihe yazdıran Aysu Türkoğlu ise şunları söyledi: Başarı eşittir özveri... Başarının arkasında, oldukça fazla moral bozukluğu ve sizi etkileyen birçok faktör vardır. Ancak bunlara yenilmeden kendinize gelip, başarabildiğinizi göstermelisiniz.
Vestel ile Türkiye'nin Cimnastikçileri Oturumu'nun moderatörlüğünü yazarımız Mehmet Demirkol yaptı. Oturuma, Türkiye Cimnastik Federasyonu Başkanı Suat Çelen, dünya şampiyonu cimnastikçimiz İbrahim Çolak, aerobik cimnastikte dünya şampiyonu olan sporcumuz Ayşe Begüm Onbaşı, Ritmik Cimnastik Uluslararası Yunanistan Turnuvası Şampiyonu Yeliz Güneş ile birlikte Vestel CMO'su Duygu Badem Uylukçuoğlu katıldı.
Suat Çelen, yaptığı konuşmada, "Sporcularımıza başarı sizin, başarısızlık benim diyorum. Madalya şansı olan sporcular, madalya alamadığında çok eziyet çekiyor. Bizim yaşadıklarımızı onların yaşamaması için çaba sarf ediyoruz. Çok ağır bir branşla uğraşıyoruz. 3 yaşında başlıyorsunuz ve 10 yıl sonra Avrupa arenasına giriş yapabiliyorsunuz" ifadelerini kullandı.
'Doğduğumdan beri antrenman yapıyorum'
İbrahim Çolak, "2013’te sol ayak bileğim kırıldı ve 5 hafta boyunca değneklerle antrenmana gittim. Ayağımda alçı ile gövdemle yapabileceğim hareketleri yapıyordum. Alçı çıkınca gövdem güçlenmişti ve bu halka aleti için çok önemli bir detay. Bu olay benim daha güçlü olmamı sağladı. Bu olaydan 2 ay sonra Akdeniz Oyunları’nda madalya aldım. Paris yolunda da hazırlıklarıma tam gaz devam ediyorum" dedi.
Ayşe Begüm Onbaşı ise doğduğundan beri antrenman yaptığını dile getirerek, "3 yaşından bu yana belli bir ritimle antrenman yapıyorum. Bu benim için bir zorluk içermiyor. Bir de üzerine başarılar gelince daha mutlu oluyorsunuz" diye konuştu.
İş Bankası oturumunun moderatörlüğünü yazarımız Olcay Çakır yaptı. Türkiye rekortmeni milli yüzücü Merve Tuncel başarısının sırrının çok çalışmak olduğunu belirterek, "Bu başarının sırrı çok çalışmak. Yüzme devamlılık gerektirir. İki gün suya girmezsek o hissiyatı kaybediyoruz ve bu bizi antrenmanlarda olumsuz etkiliyor. Sezon aramız bile 10 gündü. Haftada 11 tane su antrenmanı yapıyorum. Günde 6 saatim havuzda geçiyor" diye konuştu.
'Hiçbir rakibimden korkmuyorum'
Üç adım atlama branşında yer alan Necati Er, koşmaya öğretmenin verdiği bir ceza sonucu başladığını belirtti. 2024 Paris Olimpiyatları’nda kendisine güvendiğini aktararak, "Madalya alabileceğimiz bir olimpiyat. Eksiklerimizi gördük. Hiçbir rakibimden korkmuyorum. Madalya alacağıma inanıyorum" ifadelerini kullandı.
'Zorluklarla karşı karşıya kaldık'
Avrupa Şampiyonu milli güreşçi Evin Demirhan Yavuz, güreşe başladığında toplumdaki algı ile bir süre mücadele etmek durumunda kaldığını belirterek, "Öncelikle ailemi ikna etmek zorunda kaldım. "Kadın güreş mi yapar?" söylemlerini önce ailemde duydum. Sonra milli takım kamplarına davet edildim ve bu fırsatları altın madalya alarak değerlendirdim. Çok zorluklarla karşı karşıya kaldık. Abim benim başarı hikayemde büyük pay sahibi. İlk başlarda abim, antrenmanlara gittiğimi bilmesin diye antrenman çantamı arkadaşlarımla yolluyordum. Şimdi ise abim, kızının antrenman çantasını hazırlıyor. 2024’te hedefimiz altın madalya" dedi.
Günün bir diğer oturumu Bitexen ile Spor ve Teknoloji konu başlığıyla düzenlendi. Moderatörlüğünü yazarımız Serkan Akcan yaparken, konuğu ise Bitexen Genel Müdür Yardımcısı Ozan Erdoğ oldu. Erdoğ, "Amputede, Futbol Milli Takımımız'ın sponsoruyuz. Geçen hafta Dünya Kupası'nı hep birlikte kazandık. Bu gibi destekler bizi manevi anlamda tatmin ediyor" ifadelerini kullandı.
'İhtiyaç duyan kulüplere yöneldik'
Ozan Erdoğ, 2024 yılında Olimpiyat Oyunları'nın düzenleneceğini hatırlatarak, "Biz yine Türk sporunun ve sporcusunun yanında olmaya devam etmeyi planlıyoruz" diye konuştu.
Bitexen Genel Müdür Yardımcısı Ozan Erdoğ, "Ülke sporuna destek olmak için, daha çok ihtiyaç duyan kulpülere yöneldik. Bunu sürdüreceğiz. Anadolu kulüpleri ile çok yakın temaslarımız, ortaklıklarımız ve desteklerimiz var. Bu, bizim bilinçli bir şekilde hayata geçirdiğimiz bir proje" ifadelerini kullandı.
'Yeni projelerimiz var'
Ozan Erdoğ, oturumdaki sözlerini şöyle noktaladı: Taraftarlarla ilgili çalışmalarımız son dönemde yoğunluk kazandı. Taraftar tokenleri ile hem kulüplerimize destek vereceğiz hem de içinde bulundukları organizasyonları güçlendireceğiz. Spora olan desteğimiz sadece kulüplerle sınırlı kalmayacak. Organizasyonlara yönelik çalışmalarımız ve projelerimiz de devam ediyor.
Bu yıl 4.'sü gerçekleşen Sports&Business Summit 2022'de günün son oturumunda Anadolu Efes Genel Menaceri Alper Yılmaz, kulübün son 2 Euroleague şampiyonluğunu ve bundan sonraki hedeflerini değerlendirdi. Yılmaz, üst üste 3.kez Euroleague şampiyonu olmak için adım adım ilerlediklerini söyledi.
Anadolu Efes taraftarlarının Euroleague’de son 9 maçtır bütün biletleri tükettiğini aktaran Yılmaz'ın sözlerinden ön plana çıkanlar şöyle oldu: "İnsanların maça geldiklerinde orada olmaktan hoşlanacakları bir ortam kuruyoruz."
'Mutlu etmeye çalışıyoruz'
"Kazansa da kaybetse de takımını alkışlayan bir taraftarımız var. Devre arasında, dışarıda beklerken maça gelen taraftarlarımızı mutlu etmeye çalışıyoruz. Pazarlama ve eğlence anlamında bu alanda en iyi iki takımdan biriyiz." dedi.