Mevlid Kandili Rukye Duası Türkçe okunuşu ve anlamı - Rukye nedir, nasıl yapılır ve Rukye ayetleri nelerdir
Hazreti Muhammed'in dünyayı teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, bu sene 14 Eylül Cumartesi gününe denk geliyor. Mevlid Kandili, Müslümanlarca ibadetle dolu geçirilecek. Bu kutsal günde ibadet edecek olan en çok Rukye nedir, nasıl yapılır, duası nedir gibi başlıca konuları araştırıyor. Detaylara haberimizde ulaşabilirsiniz
Mevlid Kandili için geri sayım başladı. Her yıl tüm İslam camiası tarafından ibadetlerle karşılanan Mevlid Kandili bu yıl 14 Eylül'de ihya edilecek.
Bu önemli gecede ibadetlerini yerine getirmek isteyenlerin en çok merak ettiği şeylerden biri de Rukye oldu. Detaylar haberimizde.
RUKYE NEDİR?
Diyanet 'Rukye nedir?' sorusunu şöyle yanıtlıyor:
"Rukye, hastalık ve kötülüklerden korunmak veya kurtulmak amacıyla Kur’ân veya dua okuyup üfleme anlamında bir terimdir. Bazı İslâm âlimleri rukyenin caiz olmadığı görüşünde ise de mezhep imamlarının da içinde bulunduğu âlimlerin çoğunluğu, konu ile ilgili bazı hadisleri delil göstererek, şirke ve istismara götürmemek şartıyla fayda ve zararın rukyeden değil de Allah’tan olduğuna inanılarak yapılan rukyede bir sakınca bulunmadığını belirtmişlerdir. Şöyle ki Hz. Peygamber (s.a.s.), hem kendisine hem ziyaret ettiği bazı hastalara okuyup üflemiş, bazen de Hz. Âişe (r.a.) ona okuyup üflemiş ve eliyle mesh etmiştir"
Kur'an-ı Kerim şifa dolu bir kitap olarak indirilmiştir. Maddi manevi birçok hastalığa karşı Allah Teâlâ'nın isim ve sıfatları ile birlikte ayetler de okunarak Allah'a şifa için dua edilir. Maddi manevi her türlü zarardan korunmak için okunan Rukye, şifa bulmak için yapılan bir tedavi şeklidir.
RUKYE 3 ÇEŞİT
Mubah olan Rukye Kur'ân-ı Kerim'den ayetler ve Allah Teâlâ'nın isim ve sıfatlarının Arapça olarak okunduğu ve Allah'tan şifa istendiği Rukye'dir. Fatiha suresi ile de Rukye yapıldığına dair hadisler bulunmaktadır. Haram olan Rukye Arapça dışında başka bir dille, bilinmeyen isimler ve anlamsız sözlerle yapılan Rukye'dir. Demir, tuz veya ip gibi nesnelerle Rukye yapılması haram kılınmıştır. Küfür gerektiren anlamlar içeren Rukye ise şirk olarak görülmüştür.
Şu 5 özelliği bulundurmayan Rukye'nin faydalı ve caiz olmadığı bilinmektedir. Bunlar;
-Rukye, Kur'an-ı Kerim'den, sünnetlerden veya içinde şirk ve günah olmayan duaları içermelidir.
-Arapça dilinde olmalıdır.
-Rukye'nin şifa vermeyeceğine, şifanın Allah'tan geleceğine inanılarak yapılmalıdır.
-Cünüp, mezarlık veya hamam gibi haram olan durumlarda yapılmamalıdır.
-Rukye yapan kişinin taka sahibi olması gerekir.
RUKYE AYETLERİ NELERDİR?
Genel olarak rukye yaparken okunabilecek ayetler;
Fatiha, Ayete’l-Kürsi, İhlâs, Felak ve Nâs surelerinin yanı sıra Kur’an-ı Kerim içerisinden rukyeye uygun okunabilecek bazı surelerdir.