8 Mart Dünya Kadınlar günü nasıl ortaya çıktı? İşte o hikaye...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü ne zaman ve nasıl ortaya çıktı biliyor musunuz? İşte 8 Mart Kadınlar Günü ile ilgili bilmedikleriniz...

8 Mart Dünya Kadınlar günü nasıl ortaya çıktı? İşte o hikaye...

Ünlü arama motoru Google, 2018 Dünya Kadınlar Günü'ne özel doodle tasarımı hazırladı. Doodle tasarımına tıklayan kullanıcılar, Kadınlar Günü mesajları ve bu özel günle ilgili içeriklere ulaşıyor. 'Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun' linki ise Youtube'ın 'Cinsiyet Eşitliği Aranıyor' videosuna ulaştırıyor. İşte sosyal medya platformlarının da büyük destek verdiği, kadınlarının sesinin her zamankinden çok daha gür çıktığı Dünya Kadınlar Günü'nün tarihçesi!

Dünya Kadınlar Günü, her yıl olduğu gibi 8 Mart tarihinde arama motoru Google'ın da unutmadığı konular arasında yer aldı. Asıl çıkış noktası Dünya Emekçi Kadınlar Günü olan bu gün, kadınların yaşam içerisindeki önemini anlatan bir doodle ile ön plana alındı. 19. yüzyılda gündeme alınan Dünya Kadınlar Günü, çok ağır çalışma koşullarını protesto etme amaçlı ortaya çıkmıştı. İşte, bu önemli günde kullanabileceğiniz 8 Mart Dünya Kadınlar Günü mesajları ve bu günün tarihçesi hakkında bazı bilgiler.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER TANIMLADI

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart'ta anılan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı.

TÜRKİYE’DE KADINLAR GÜNÜ

Türkiye'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı."Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül Darbesi'nden sonra cunta yönetimi tarafından dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmasına izin verilmedi. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlanmaya devam edilmektedir.

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ NEDEN KUTLANIR?

Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.

8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.

26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu. Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda (3. Enternasyonal Komünist Partiler Toplantısı) gerçekleşti. Adı da "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak belirlendi. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.

Haberin Devamı