MENÜ

Lyon-Beşiktaş maçında "Maskelerle tribün bastılar!"

Lyon-Beşiktaş maçında çıkan olaylar maça damga vurdu. Lyon Stadı'nda bulanan ve olayları birkaç metre yakından izleyen Fanatik Haber Müdürü Zafer Büyükavcı, gerilim dolu anları yazdı.

Lyon-Beşiktaş maçında "Maskelerle tribün bastılar!"

Lyon-Beşiktaş maçı öncesi Lyon Stadı karıştı. Karşılamada çıkan olaylar maçın önüne geçti. Lyon Stadı'nda bulanan ve olayları birkaç metre yakından izleyen Fanatik Haber Müdürü Zafer Büyükavcı, gerilim dolu anları yazdı.

Beşiktaş tribünleriyle Lyonlular’ın bulunduğu bölüm arasında ilk andan itibaren elektriklenme vardı. Beşiktaşlılar alt tarafa torpil vs attı ama Fransızlar da karşılık verdi. Tehlike
‘geliyorum’ derken inanılmaz bir güvenlik zaafı vardı. Tam o sırada taraftarımızın olduğu koridora 60-70 kadar siyah giyinmiş, yüzleri maskeli Lyonlu girdi. Önlerine çıkan herkese saldırdılar. Bu sırada Beşiktaşlılar da olayı haber aldı ve ortalık karıştı. Çok yaralı vardı ve sebebi tedbirsizlikti”

Yüzü maskeli Fransız holiganlar, olayların daha da büyümesine neden oldu. Bu grup önlerine gelen herkese saldırdı. Kavga sebebiyle 45 dakika geciken maç ise UEFA yetkililerinin, kulüp temsilcileriyle yaptığı görüşmeler sonucunda 22.50’de başladı.

İşte dakika dakika yaşananlar...

21.45: Yaşanan gerginliğin ardından kale arkasındaki Lyon taraftarları, sahaya girdi.

21.55: Maçın hakemi ve UEFA gözlemcisi, maçın bu şartlar altında başlamayacağını belirtti.

22.25: Olayların sakinleşmesinin ardından tribün ve saha içindeki güvenlik sağlandı.

22.35: UEFA’nın takımlarla yaptığı toplantının ardından oyuncular sahaya girdi.

22.50: Oyuncuların sahada 5 dakika ısınmasıyla birlikte hakem maçı başlattı.

“Maçın gerilimli geçeceği hem UEFA’nın riskli karşılaşmalar arasında görmesinden hem de mücadele öncesinde yaşananlardan belliydi. Beşiktaş taraftarının Fransızlar’ın
bulunduğu tribünden bilet alması ve statta beklenenden de fazla kalabalık olmasının elektriklenmeyi artıracağını öngörmek hiç zor değildi. Fakat bu konuda doğrusunu söylemek gerekirse ‘ekstra’ tedbirlerin alındığına biz şahit olmadık...”

Tansiyon da yükseldi...

“Her şey takımlar soyunma odasına gittikten, maçın başlamasına kısa bir süre kalmışken oldu. Üst bölümde oturan Beşiktaşlılar ile Lyon taraftarı sözlü atışmaya başlamıştı ki, içeriye bu seviyede bir maçta nasıl sokulduğunu anlamadığımız torpiller, ses bombaları Fransızlar’a atıldı. Buna Fransızlar da ellerinde ne varsa atarak karşılık verdiler...”

Çok ürkütücü sahneler...

“Bu sırada TV’nin göstermediğini öğrendiğim anlarda Fransız olan 60-70 kişilik, siyah giyinmiş, yüzü maskeli bir grup Beşiktaşlılar’ın olduğu koridorlara girdi. Öyle ki önlerine çıkanı yumruklarla tekmelerle, ellerine ne geçiyorsa onlarla yere serdiler. Bu sırada birçok Beşiktaşlı yaralandı. Olayları duyan Siyah- Beyazlılar’ın da koridora girmesiyle
ortalık savaş alanına döndü. O anlarda, ‘İnşallah ölen olmaz’ demekten kendimizi alamadık...”

Taraftarın arasına karıştılar

“Taraftarların arbedesi sırasında en dikkat çeken olay güvenliğin yetersizliğiydi. Neredeyse ancak olaylar bittikten sonra geldiler, müdahale ettiler. Bu sırada atılan ses ve gaz bombaları alt tribünde oturan ve sahaya yakın olan Lyonlular’ı yeşil çime inmeye adeta zorladı. Güvenlik elemanları değil, polislerin gelmesiyle beraber ise bahsettiğim 60-70 kişilik gruptan kaçamayıp kalanlar gözaltına alındı.”

Bizimkilerin de suçu var

“Daha önce çok maç izledim, çok olaya tanıklık ettim ama bu kadar organize, karşısında bulunan 200-300 kişiye saldırmaktan çekinmeyen bir grup görmedim. Resmen hazırlık yapmış, bu olay için oraya gelmiş gibiydiler. Güvenlik zafiyetinin bir başka önemli noktası da buydu bana sorarsanız. Bizim taraftarımızın hiç mi suçu yoktu derseniz... Elbette var. Hadi o karşılıklı olayları bir kenara koyalım, şartlar eşitti diyelim ama sonrasında, üstelik gol gelmişken devam eden ses bombaları, alt tribüne atılanlar, olacak akla mantığa
sığmaz işlerdi. Her şeye rağmen bu gece yine de ucuz atlatıldı.”

Gerginlik stat dışında başladı

Maç öncesi Beşiktaşlı taraftarlar ile Fransız polisi arasında ortam gerildi. Biber gazıyla olaya müdahale eden emniyet güçleri, bir taraftarı gözaltına aldı ve bu sırada yaralananlar oldu.

Aslında gerginlik, maç başlamadan önce yaşandı. Stada doğru yürüyen Beşiktaşlı taraftarlarla, Fransız polisi birbirine girdi. Polis, Lyon Stadı’na yürüyen bir grup Beşiktaş taraftarına biber gazı ile müdahale etti. Taraftarların stada yaklaştığı sırada yaşanan olaylarda özellikle emniyet birimlerinin sert karşılık vermesi, sinirlerin gerilmesine sebep oldu. Çok sayıda taraftar, biber gazından etkilendi.

Türkler’in aracına saldırı

Siyah-Beyazlı taraftarlar arasında yaralananlar olduğu görülürken bu grup tepkisini, “Savaşa değil, maç izlemeye geldik” diye bağırarak Fransızlar’a gösterdi. Polisin bir taraftarı gözaltına aldığı öğrenilirken, daha sonra ortamın sakinleşmesiyle Beşiktaşlılar, güvenlik kontrolü eşliğinde stada ulaştı. Fransız kaynaklı bilgiye göre Türk taraftarların
aracına saldıran bir Fransız’ın da polis tarafından gözaltına alındığı ifade edildi.

Basın toplantısında Şenol Güneş'e müdahale!


Bu sabah açıklandı! İşte TEOG 2. nakil sonuçları

Haberin Devamı
YORUM YAZ