MENÜ

Jüpiter'in kutuplarında gizemli geometrik şekiller

Jüpiter’i inceleyen NASA’nın uzay aracı Juno, Güneş sisteminin en büyük gezegeninden yeni görüntüler geçti. Gezegenin kutuplarında ilk kez gözlemlenen kümeler halindeki geometrik gaz bulutlarının nedeni ise henüz bir sır...

Jüpiter'in kutuplarında gizemli geometrik şekiller

Yapılan yeni bir çalışma, Jüpiter’in kutuplarında hareket eden gaz bulutlarının, esrarengiz bir şekilde beşgen ve diğer geometrik şekillerde kümelendiğini ortaya koydu.

Galileo Galilei’nin 1600’lü yılların başında teleskopla keşfettiği günden beri, Jüpiter gökbilimcilerin ilgisini çeken müthiş bir çalışma sahası... Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter, üzerindeki renkli şeritler, büyük kırmızı noktalar gibi özellikleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu ‘renkli’ gezegenin kutupları, diğer özellikleri gibi teleskopla Dünya’dan gözlemlenebilir değil.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA'nın Jüpiter’in yörüngesinde bulunan ve bu sürprizlerle dolu gezegen hakkında incelemeler yapan uzay aracı Juno, bu kez dev gezegenin kutup bölgelerini kızılötesi kameralarla görüntüledi. Görüntülerde, kutup bölgelerinde geometrik şekillere sahip dev bulut kümeleri dikkat çekti.

Kuzey kutbundaki görüntülerden birinde, bir bulut kümesinin 4 bin kilometre genişliğinde ve etrafında eşit çapta 8 daire olduğu görüldü. Güney kutbunda ise, 6,400 kilometre genişliğinde bir kümenin, genişliği 5,600 ile 7,000 kilometre arasında değişen diğer bulut kümeleriyle çevrelendiği görüldü.

Yaşar Gaga son yolculuğuna uğurlandı


MSÜ sınav giriş belgesi - MSÜ sınav yerleri belli oldu

Haberin Devamı
YORUM YAZ