Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİK'e konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

Milli cimnastikçi Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİK'e konuştu. Hatice Yücel'in sorularını yanıtlayan başarılı sporcu, ‘Sonradan izlediğimde, evet küçük şeyler vardı ama sanki ikincilik hakkımdı!.. Hakkım olanı geri almaya gidiyorum’ ifadelerini kullandı.

Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİK'e konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

Ferhat Arıcan... Sadece Türk Cimnastiği’nin değil, Türk Spor Tarihi’nin belki de en kıymetlisi; ‘ilk olimpiyat madalyası’nı Tokyo 2020’de ülkemize kazandırarak bizlere büyük gurur yaşatmıştı. Atletizmle birlikte sporun atası kabul edilen cimnastikte böylesi bir başarı, zorlu bir seviyeydi ama ‘O’ buna ulaşmıştı. Şimdi kariyerinin 3. olimpiyatı; Paris 2024’e gitmeye hazırlanan ve kürsü başarısını tekrarlamak isteyen efsane isim Ferhat Arıcan’la, kulübü Göztepe’nin kendisi için hazırladığı uğurlama töreninde bir araya geldik. Ortak nokta cimnastik olunca, Ferhat’la (Arıcan) ne zaman yüz yüze görüşme fırsatı bulsak, öğretici ve keyifli bir sohbet oluyor. Onlardan birini İzmir’de gerçekleştirdik.

Haberin Devamı

KISA SÜREDE HIZLA TOPARLANDI

Aslında Ferhat (Arıcan), mart ayında Bakü’deki Dünya Kupası sırasında çok ciddi bir sakatlık yaşamıştı. Türkiye’nin en iyi doktorlarından biri olan Op.Dr. Yener İnce’yle tedavi sürecine giren milli sporcumuz neyse ki moral bozmadan, kısa sürede hızla toparlanarak kendini Paris 2024’e hazır hale getirdi. O gün de motivasyonu yüksekti. Tören sadece uğurlama değil aynı zamanda, Türk sporunun en nadide eseri (!) ‘olimpiyat 3.’lüğü madalyasının Göztepe Müzesi’nin baş köşesinde yerini almasının da kutlamasıydı.

Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİKe konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

Rio 2016: 108 yıl sonra Türkiye’yi olimpiyatlarda temsil eden ilk erkek cimnastikçi olmayı başarmıştı.

BARKOVİZYONDAKİ İNANILMAZ SERİ!

Konuşmaların yapıldığı sırada, arka plandaki barkovizyonda Ferhat Arıcan’ın paralel alet finalinde tarih yazdığı ve dünya rekoru kırdığı başlangıç puanı 7.0 olan serisi tekrar tekrar dönüyordu. 3 yıl geçmesine rağmen, bu ‘inanılmaz seri’ beni yine yakalamıştı! Aklımdan geçen ise, ‘Acaba Ferhat (Arıcan) tekrarını hiç izlemiş miydi, izlediyse de kaç kez’ oldu. Ve ilk sorduğum soruydu... İşte Ferhat’la yaptığımız söyleşi...

Haberin Devamı

Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİKe konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

Tokyo 2020: Türk Spor Tarihi’nde ülkemize olimpiyattaki ilk cimnastik madalyası getiren sporcu unvanını almıştı.

'SONRADAN İZLEDİĞİMDE SANKİ İKİNCİLİK HAKKIMDI'

Olimpiyat madalyasını kazandığın paralel alet finalindeki performans serisinin tekrarını izledin mi, izlediysen kaç kez?

“Olimpiyat madalyamı aldıktan sonra çok uzun bir süre finaldeki performansımı izlemedim. Çünkü benim için bitmişti, ne yaptığım önemli değildi, olimpiyat madalyası almıştım. Önemli olan buydu. Ancak daha sonrasında kafama dank etmeye başladı. ‘Ne yaptım ben’ diye baktım. ‘Nasıl bir seri yaptım, nasıl duygular içine girdim’ onu izledim. Olimpiyat madalyası aldığım bir seriyi daha iyi ne yapabilirim diye... Daha sonrasında çok çok kez izledim. Dirsekteki hafif bükmeler... Tabii bilmiyorum ama Alman sporcu da (Lukas Dauser) çok iyi seri sundu ama benim başlangıç (7.0/dünya rekoru) puanım çok yüksekti. Sonradan izlediğimde, evet küçük şeyler var ama sanki ikincilik hakkımdı!.. Hakkım olanı geri almaya gidiyorum (İnşallah)”...

Haberin Devamı

Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİKe konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

'SOĞUKKANLI OLMAMI ÇOK BEĞENDİM'

İzlerken neyi beğendin neyi beğenmedin?

“Neyi beğendim... Sadece işime odaklanıp, soğukkanlı olmamı çok beğendim. Hâlâ öyle devam ediyorum. Ufak tefek, hiç yapmadığım hatalar var. 2-3 kez dirsek bükmüşüm. Onları yapsam, 16.000’ya yakın not alırdım ve belki de Çinli sporcu (Jingyuan) strese girip hata yapabilirdi. Olimpiyat şampiyonluğu gelebilirdi. Çünkü Çinli rakip benim ardımdan çıkıyordu. Notum 16.0, 16.10’larda olsaydı. Podyum antrenmanında 16.10 almıştım. Çinli sporcu, notumu 16.10’larda görmüş olsaydı, arkamdan çıkarken strese girebilirdi. Şimdi onu strese sokmaya gidiyorum”

Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİKe konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

'MADALYA YARIŞI DÖRT KİŞİ İÇİNDE GEÇECEK'

En son Türkiye Şampiyonası’nda seni izledik. Başlangıç puanın 6.50’ydi ve uygulama puanın gayet iyiydi. Olimpiyatta bizi nasıl bir seri bekliyor?

“Evet... 14.900’lerde puan aldım. Ama olimpiyatta 6.90 yapacağım. Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Tokyo’daki seriyi yapacağım. 7.0’lık seriyi. Sadece yeni kurallara göre, bitiriş hareketim F’den E’ye düştü. Daha doğrusu bu değişiklik herkes için geçerli. O yüzden 6.90’lık bir seri yapacağım. 6.90’la da 15.600, 15.700’ler olimpiyat madalyası getirecek. Yani şu anda yine 4 kişiyiz. Ben varım, Çinli, Alman ve Ukraynalı (Kovtun) var. Madalya yarışı bu 4’lü içinde geçecek. Yine süreç odaklı gideceğim, serimi en iyi şekilde yapmaya odaklanacağım”.

Haberin Devamı

Bu söyleşi sonrası, Ferhat Arıcan adına gerçekten ikinci olimpiyat madalyası için çok daha fazla umutlandım. ‘Takım’ kategorisiyle ilk kez yer alacağımız Paris 2024 Olimpiyatı Oyunları’nda şimdiden yolun açık olsun Ferhat Arıcan... Yolunuz açık olsun Artistik Jimnastik Milli Takımı ve Tüm Türk kafilesi...

 

Ferhat Arıcan, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları öncesi FANATİKe konuştu: Hakkım olanı almaya gidiyorum

YORUM YAZ