SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! Bahçeli: UEFA kararından vazgeçmezse A Milli Takım, Türkiye'ye dönmeli

UEFA, EURO 2024 Son 16 Turu'nda oynanan Avusturya-Türkiye maçının ardından bozkurt işareti yapan Merih Demiral'ın cezasını açıkladı. Bu cezanın ardından Türkiye Futbol Federasyonu, 30 sayfalık bir savunma yaptı. Ancak söz konusu kararı CAS'a taşımanın mümkün olmadığı öğrenildi. Öte yandan ceza sonrası adeta Türkiye ayağa kalktı. Dışişleri Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanı Bak, TFF Başkanı Büyükekşi açıklamalar yaparak UEFA'ya ateş püskürdü. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise 'A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır.' dedi. İşte tüm detaylar...

SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiral'ın cezasını açıkladı! Bahçeli: UEFA kararından vazgeçmezse A Milli Takım, Türkiye'ye dönmeli

Türkiye, EURO 2024 Son 16 Turu'nda Avusturya'yı 2-1 mağlup ederek turnuvada çeyrek finale yükseldi. Leipzig'de oynanan Avusturya karşılaşmasının ardından Merih Demiral gündeme oturdu. Mücadelenin ardından Türklüğü simgeleyen 'Bozkurt' işareti yapan stoper oyuncusu hakkında UEFA, soruşturma başlattı.

Haberin Devamı

'BU TÜRKLER BAŞA BELA!'

Merih Demiral: Türk olduğum için gurur duyuyorum!

BILD'E TEPKİ YAĞDI

UEFA'nın açtığı soruşturmanın ardından dün gece Alman gazetesi BILD, henüz resmî açıklama gelmeden Merih Demiral ile ilgili haber yaptı. BILD, Al-Ahli forması giyen tecrübeli savunmacının iki maç cezaya çarptırıldığını duyurdu. Bu haberin ardından Türkiye'den BILD gazetesine tepki yağdı.

SON DAKİKA: UEFA, Merih Demiralın cezasını açıkladı Bahçeli: UEFA kararından vazgeçmezse A Milli Takım, Türkiyeye dönmeli

UEFA CEZAYI RESMEN AÇIKLADI

UEFA, EURO 2024 Son 16 Turu'nda oynanan Avusturya maçının ardından bozkurt işareti yapan Merih Demiral'a iki maç ceza verdi. Kurumdan yapılan açıklamada, "Türkiye Futbol Federasyonu oyuncusu Merih Demiral'ın, genel davranış ilkelerine uymadığı, temel nezaket kurallarını ihlal ettiği, spor etkinliklerini sportif olmayan nitelikteki gösteriler için kullandığı ve futbol sporunun itibarını zedelediği gerekçesiyle, katılabileceği toplam iki (2) UEFA milli takım müsabakasından men edilmesine karar vermiştir" ifadelerine yer verildi.

Haberin Devamı

30 SAYFALIK SAVUNMA

Federasyon yetkililerinden alınan bilgiye göre, yerli ve yabancı avukatlarca hazırlanan 30 sayfalık savunma, UEFA Disiplin Kurulu'na gönderildi. Dosyada, daha önce yaşanmış çok sayıda örneğe yer verilip, bozkurt işaretinin Anadolu, Orta Asya ve dünyanın birçok yerindeki Türk kökenli halkların 1000 yıllık simgesi olduğu öne çıkarıldı. UEFA'nın soruşturmayla ilgili kararını gün içinde vermesi bekleniyor.

CAS YOLU KAPALI

Türkiye Futbol Federasyonu'nun, Merih Demiral için verilen 2 maçlık ceza kararını CAS'a taşıyacağı bildirilmişti. Ancak bu yolun kapalı olduğu öğrenildi. 2 maç ve altında alınan cezaların hukuken CAS'a taşınma hakkının bulunmadığı belirtildi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: ESEFLE KARŞILIYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, milli futbolcumuz Merih Demiral'a UEFA tarafından verilen 2 maçlık ceza hakkında açıklama yapıldı.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, "UEFA tarafından A Milli Futbol Takımı oyuncumuz Merih Demiral’a iki maç müsabakalardan men cezası verilmesini esefle karşılıyoruz.

Uluslararası spor karşılaşmaları toplumları ve ülkeleri birbirine yakınlaştırmak için tertip edilmektedir.

Yurt içinde ve yurt dışındaki tüm vatandaşlarımızda derin bir hayal kırıklığı yaratan bu karar, bazı Avrupa ülkelerinde yabancılara karşı ön yargılı davranma eğiliminin giderek arttığı yönündeki değerlendirmeleri güçlendirmiştir." denildi.

Haberin Devamı

DEVLET BAHÇELİ: A MİLLİ TAKIM'IN TÜRKİYE'YE DÖNÜŞÜ EN UYGUN SEÇENEK

MHP lideri Devlet Bahçeli'nin UEFA'nın kararına tepki göstererek, "Bozkurt simgesi Türklüğün varoluşsal onuru, geçmişle geleceği buluşturan ortak değeridir. Nitekim bu değere hazımsızlık gösterilmesi Türk milletine beslenen iflah olmaz husumetin ve Türk tarihini karalama rezilliğinin iğrenç bir tezahürüdür." ifadelerini kullandı.

Devlet Bahçeli'nin UEFA'nın Merih Demiral için vermiş olduğu 2 maçlık men cezasına tepkisi şöyle:

UEFA’nın, Türkiye-Avusturya futbol müsabakasında attığı golden sonra Bozkurt işaretini haklı gurur ve sevinç içinde paylaşan Milli Futbolcumuz Merih Demiral’la ilgili aldığı iki maç men cezası, üstelik itiraz yolunun kapatılması tasvibi ve tahammülü imkansız skandal bir karardır.

Aynı zamanda ırkçı ve faşizan eğilimlerin UEFA’ya nüfuz etmesi utanç duyulacak bir ilkelliktir.

Haberin Devamı

Bozkurt simgesi Türklüğün varoluşsal onuru, geçmişle geleceği buluşturan ortak değeridir. Nitekim bu değere hazımsızlık gösterilmesi Türk milletine beslenen iflah olmaz husumetin ve Türk tarihini karalama rezilliğinin iğrenç bir tezahürüdür.

UEFA, bazı ülkelerin futbolcularıyla ilgili verdiği benzeri kararlarda oldukça geniş görüşlü ve hoş görülü yaklaşmasına rağmen sırayı bir Türk futbolcu aldığında nefretini gizleyememiştir.

Dünya futboluna kara bir leke sürülmüş, 2024 Avrupa Şampiyonası’na gölge düşmüştür.

Ancak çılgın Türkler her engel aşacak azim ve inançtadır. A Milli Futbol Takımımızın arkasında 85 milyon Türk vatandaşı dua, destek ve tezahüratıyla ayaktadır.

Geldiğimiz bu aşamada Türk milletinin tarihi mirasına apaçık saygısızlık yapan UEFA, bahse konu ayıplı kararını geri almadan A Milli Futbol Takımımızın Hollanda karşılaşmasına çıkmaması ve bir hak olan demokratik protestosunu bu şekilde göstermesi ahlaki ve milli nitelikli bir beklentidir.

Haberin Devamı

UEFA laçka kararından vazgeçmezse Hollanda’nın sahada tek başına bırakılması ve A Milli Futbol Takımımızın Türkiye’ye dönüşü milli haysiyetimize en uygun seçenek olacaktır.

Boyun eğerek, taviz verilerek, teslim olarak kazanılacak bir başarı her manada hezimet ve zilletin makyajlanmasıdır.

Merih evladımızın ve bütün milli futbolcularımızın sonuna kadar yanındayız.

Biriz, beraberiz, hep birlikte Türkiye’yiz, Türk milletiyiz.

BAKAN BAK'TAN UEFA'NIN MERİH DEMİRAL KARARINA TEPKİ

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, "Ülkemize ve milli futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukuki yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Osman Aşkın Bak, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Avusturya maçındaki "bozkurt" hareketi nedeniyle UEFA tarafından milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza verilmesine tepki gösterdi.

Bak, "UEFA'nın, hukuki hiçbir dayanağı olmayan, bütünüyle siyasi olduğuna inandığımız haksız ve yanlı kararını kınıyoruz. Ülkemize ve milli futbolcumuz Merih Demiral'a uygulanan bu çifte standarda karşı hukuki yollardan hakkımızı aramaya devam edeceğiz. Futbolcularımıza inanıyoruz. Onlar da gereken cevabı yeşil sahada verecektir!" paylaşımında bulundu.

TFF BAŞKANI MEHMET BÜYÜKEKŞİ: HUKUK DIŞI VE SİYASİ BİR KARAR

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mehmet Büyükekşi, milli futbolcu Merih Demiral'a 2 maç ceza sonrası UEFA'ya sert tepki gösterdi. Büyükekşi'nin açıklaması şöyle;

UEFA Etik ve Disiplin Komitesi tarafından oyuncumuz Merih Demiral'a verilen iki maçlık cezayı kabul edilemez , hukuk dışı ve siyasi bir karar olarak görüyoruz,

UEFA’nın maçta görevli delegesinin raporunda cezai yaptırım ile ilgili bir ifade olmamasına rağmen, bazı batılı siyasetçilerin açıklamalarının ardından UEFA’nın konu ile ilgili müfettiş atayarak soruşturma başlatmış olması da sürecin ve kararın bağımsızlığına gölge düşürmüştür.

Oyuncumuzun gol sevinci sırasında yaptığı işaret hiç bir şekilde siyasi bir işaret değildir,Türklerin yüzyıllardır kullandığı Türklüğü sembolize eden bir işarettir.

Euro 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda son 16 turunda Avusturya’yı eleyerek, çeyrek finale yükselen ve yarın çeyrek finalde Hollanda ile yarı finale yükselme maçına çıkacak A Milli Futbol Takımımızın tarih yazdığı bu büyük organizasyonda bu ceza asla kabul edilemez.

Başlatılan soruşturma sürecinin adaletsizliği , UEFA müfettişinin yanlı medya kuruluşlarına sızdırılan raporu ve titizlikle hazırladığımız 27 sayfalık kapsamlı Savunma dosyamızın değerlendirilmediğini savunma süremiz biter bitmez açıklanan karardan’da anlaşılmaktadır.

3 maçın altındaki cezalarda CAS'a itiraz ve başvuru yolunun kapalı olmasından dolayı da verilen 2 maçlık ceza ile itiraz hakkımızda elimizden alınmıştır.

Taraflı ve adaletsiz olan bu karar tüm milletimizi derinden hayal kırıklığına uğratmıştır.

Kararın bazı yanlı medya kuruluşlarına sızdırılmış olmasından ise özellikle rahatsızlık duyuyoruz. Bu tür eylemler sürecin siyasi platforma çekildiği yönündeki şüphelerimizi desteklemektedir,

Tribünlerdeki ırkçı davranışlar da dahil olmak üzere çok daha ciddi ihlaller için verilen para cezaları ve ertelenmiş cezalarla karşılaştırıldığında, bu iki maçlık men cezası son derece orantısızdır. Bu tutarsızlıklar maalesef Ülkemize karşı bir çifte standard uygulandığının en güçlü göstergesidir.

Ancak Büyük Türk milleti’nin en büyük karakteristik özelliklerinden biri adaletsizlik ve hukuksuzluk karşısında tek vücûd olmayı başarmasıdır,
tüm bu haksızlıklara karşı sadece Türk milli takımı olarak değil ulus olarak ayağa kalkarız. Bu her zaman böyle olmuştur ve yarın akşam Berlin stadyumunda da sportif performansımızla bunu tüm dünyaya ispat edeceğiz.

Sadece futbolun güzelliklerinin parlamasını istediğimiz bu güzel günlerde, haklı savunmamızı en detaylı ve kapsamlı şekliyle yaptık. Lakin bu haksız karar, ikinci evimiz olarak gördüğümüz Berlin'deki tutkulu taraftarlarımızı her zamankinden daha güçlü bir şekilde art niyetli provakasyonlara karşı dikkatli olarak bugüne kadar olduğu gibi takımımızın arkasında durmaya teşvik edeceğine eminim.

SERVET YARDIMCI'DAN AÇIKLAMA

Türkiye Futbol Federasyonu'nun (TFF) UEFA'daki temsilcisi Servet Yardımcı, UEFA Disiplin Kurulu tarafından A Millî Takım oyuncusu Merih Demiral'a verilen iki maçlık men cezasını eleştirdi. Yardımcı, bu kararı üzüntüyle karşıladığını ve kabul edilemez bulduğunu belirtti. Yardımcı, konuyla ilgili şunları söyledi: "UEFA Disiplin Kurulu tarafından A Milli Takım oyuncumuz Merih Demiral hakkında verilen cezayı üzüntüyle karşıladığımı ve kabul edilemez olduğunu belirtmek isterim.

'SPORUN RUHUNU ZEDELEMEKTEDİR'

Sorunsuz devam eden bir turnuvada, maç bittikten sonra yapılan doğal bir kutlamayla ilgili cezalandırma talep edilmesi futbolun bağımsızlığına müdahaledir. Futbolun ruhuna ve bağımsızlığına müdahale eden bu tür kararlar, sporun evrensel değerlerine zarar vermektedir. Merih Demiral, maç sonrası coşkusunu ve sevincini dile getirmiştir. Bu durumun cezalandırılması, sporun doğasına aykırıdır. Futbolun evrensel değerleri ve bağımsızlığı korunmalıdır. Bu tür müdahaleler, sporun ruhunu zedelemektedir"

YORUM YAZ