Ali Şansalan'ın kararını böyle açıkladı: Visca ve Masuaku...

Süper Lig'de 5. hafta geride kaldı. Fanatik'in usta yazarı Deniz Çoban, ligde bu hafta oynanan maçlardaki hakem performanslarını değerlendirdi. İşte detaylar...

Ali Şansalan'ın kararını böyle açıkladı: Visca ve Masuaku...

İlk 5 hafta geride kaldı. Hakemler karar standardını bir türlü sağlayamadılar. Bu standartsızlık her hafta artarak devam ediyor.

Haberin Devamı

Özellikle sarı kartlar konusunda, her hakemin farklı bir çıtası ve anlayışı var. Normal koşullarda hakeme göre değil, ligimize göre bir standart yakalanması lazım

Bu günlerde üzerinde çok durulmayan ve speküle edilmeyen bu kart hataları, lig ilerledikçe tartışmaları alevlendirebilir. Yol yakınken önlem almakta fayda var.

Haftanın Hakemi: Yasin Kol
Haftanın Hayal Kırıklığı: Halil Umut Meler

Trabzonspor-Beşiktaş: Ali Şansalan

Böylesi zor bir maç için kabul edilebilir sınırlarda faul ve kart hatası yaptı. Kendisini zora sokacak çok fazla pozisyon yaşamadı. Neredeyse kritik karar vermek zorunda kalmadı. Bir kez ona iş düştü, doğruyu VAR yardımıyla buldu. Maç kontrolü sürekli elindeydi. Oyun çok fazla durdu. Zaman geçirmelere daha etkili önlem alabilirdi.

Haberin Devamı

13.dakikada Visca’nın Rafasilva’ya yaptığı yaralayıcı hamleyi hakem kendisi çözemedi. VAR yardımıyla doğru bir kırmızı kart çıktı.

15’de Masuaku’nun Bardhi’ye faulünde sarı yeterliydi, kırmızı kart olmazdı. Trabzonspor’un golünde herhangi bir sorun yoktu. Gol temizdi.

77’de kaleci Mert’e itirazdan dolayı çıkan sarı kart doğruydu. Yerde iki Trabzonsporlu oyuncu yatarken, hakemin maçı devam ettirmesi mümkün değildi.

85.dakikada Masuaku ceza sahasında yerde kaldı. Pozisyonda penaltı yoktu. Trabzonlular aldatma kararı beklediler ancak pozisyonda aldatma da yoktu. Hakem kararı doğruydu.

Kasımpaşa-Fenerbahçe: Halil Umut Meler

Maçın hakemi Halil Umut Meler, maç boyu faul ve kart standardını bir türlü tutturamadı. Çok net sarı kartları atladı, göstermedi. Bununla birlikte önemli ceza sahası ihlallerinde düdük çalmadı, maçı devam ettirdi. Başarılı bir sınav veremedi.

Henüz 3.dakikada, top ceza sahası içinde İsmail’in eliyle buluştu. Pozisyonda, Kasımpaşalıların penaltı beklentisi yersizdi. Çünkü İsmail’in bilerek kafasıyla oynadığı top eline geldi. Bir oyuncunun bilerek oynadığı top eline ya da koluna gelirse, kollar doğal konumda değilse bile penaltı verilemiyor. Dolayısıyla devam kararı doğru.

10.dakikada Fenerbahçe hücumunda sağ kanattan Becao’nun ortasını, savunmada Brekalo koluyla açıkça kesti. Oyuncunun kolları doğal konum dışındaydı. Karar Fenerbahçe lehine penaltı olmalıydı. Burada VAR’a da iş düşüyordu ama VAR oralı olmadı.

Haberin Devamı

35.dakikada VAR yardımıyla Fenerbahçe lehine verilen penaltıda sorun yoktu, karar doğruydu.

45.dakikada, Kasımpaşa hücumunda Jayden rakibi Fall’a arkadan yükleniyor. Bence sınırda bir pozisyon ve hakem taktiri önemli. Hakemin devam kararının ben de doğru olduğunu düşünüyorum.

69’da Jayden Fall’ın arkadan ayağına bastığı pozisyonda 2.sarı kartı görmeliydi ancak ilk sarı kartını hatalı gördüğünü de söylemeliyim.

Galatasaray-Çaykur Rizespor: Arda Kardeşler

Kariyerinin çok altında kalan bir maç oldu. Bazı faul ve kart hataları olsa da bu hatalar gidişatı etkileyecek türden değildi. Maç içindeki cılız penaltı beklentilerinde devam kararları doğruydu. Tartışmalardan uzak bir maç tamamladı.

Net Global Sivasspor-Gaziantep FK: Muhammet Ali Metoğlu

Ligin tecrübesiz isimlerinden Metoğlu; yer alma, kart ve faul hatalarının fazla olduğu bir maç yönetti.

Haberin Devamı

4’de Gaziantep FK lehine çaldığı penaltının doğru olmadığını düşünüyorum. Karar verirken pozisyona çok uzak olması inandırıcılığını azalttı.

42’de Lungoyi penaltı bekledi ancak pozisyonda net bir aldatma vardı. Hakem sarı kartını çıkartsa, Lungoyi ikinci sarı karttan kırmızı görecekti.

Samsunspor-TÜMOSAN Konyaspor: Oğuzhan Çakır

Hakemin sonuca direkt etkisi olan olumsuz bir kararı olmadı. Ancak tecrübe eksiği göze battı. Faul standardını yukarı çekmesi gerekir.

Sipay Bodrum FK-RAMS Başakşehir: Zorbay Küçük

Maçın ilk hücumunda, Başakşehir lehine çaldığı faul hatalıydı. Bu hatalı düdüğü çalmasa Bodrumsporlu Puscas, kaleciyle karşı karşıya kalacaktı. Önemli bir fırsat hatalı hakem düdüğüne kurban gitmiş oldu.

Maçta karşılıklı iki takıma da çıkarttığı kırmızı kartlarda yanılmadı. Fredy ve Peşkas’ın kırmızı kartları doğruydu.

Bellona Kayserispor-ikas Eyüpspor: Ömer Tolga Güldibi

Ligde ilk kez görev aldı. Fizik görüntüsü iyi ancak çok yol alması lazım. Tutarsız düdüklerinde bir standart sağlaması gerekir. 39’da sarı kart gören Jeanvier, 58’de de sarı kartı hak etti ancak hakem bu sarı kartı göstermeyince atılmaktan kurtuldu.

Haberin Devamı

64’de Kayserispor’un golünde sorum yoktu. Hakemin gol kararı ve penaltı beklentilerindeki devam kararları doğruydu.

Corendon Alanyaspor-Atakaş Hatayspor: Ozan Ergün

Ligde ikinci kez boy gösteren Ozan Ergün kendisini zorlayacak pozisyonlarla karşılaşmadan maçı tamamladı. Sonuca ve gidişata etkisi olmayan faul ve kart hataları oldu. Onun da tecrübe kazanmaya ihtiyacı var.

Antalyaspor-Adana Demirspor: Yasin Kol

Haftanın hakem açısından en rahat maçlarından biri oynandı. Çok fazla kritik pozisyon yaşanmadı. Hakem de sahada oyunculara kendini kabul ettirince, sorunsuz bir maç tamamlandı. Bir kaç kart ve faul hatası dışında hakem kusursuzdu.

YORUM YAZ