Fanatik yazarlarının Fenerbahçe - Gençlerbirliği maçı yorumları
04 Şubat 2018, Pazar 08:01Güncelleme Tarihi:

Ayakkabılarına bakan lider (Mehmet Demirkol)
Gençlerbirliği maçı 1 isabetli şut 2 gol ve 1 puanla bitirdi. Savunma yapabildiler mi diye sorarsanız, hayır! Aykut Kocaman’ın hakem ve bireysel hatalar klasmanında değerlendireceği bir durum var diyebiliriz. Öyle olduğunu düşünmüyorum:

İlk golde Volkan’la Dirar konuşmuyor. Volkan yanlış çıkıyor. Çıktığın zaman herkesi ezmelisin. Dirar kaleye doğru vuruyor. İkinci golde Topal’ın müdahalesi de Dirar’ınkinden farklı değil. 85’te net pozisyonda Fernandao’yla Dirar birbirine giriyor. 93’te Valbuena gollük şuta giderken Topal onu sakatlıyor.

Bu kadar tekrarlayan bireysel hata sistem hatasıdır. Kocaman’ın ekibi, istifasının ardından Avrupa’da en çok enerji harcayan takım. Ancak Kocaman ne yapsa olmuyor. Yetmiyor. Yanlış olan ne? Yorumcular mı?

Gerekiyorsa bundan sonra eleştiri yapmayacağım. Ama hoca da Alper’in golünden sonra ayakkabılarına bakmayacak. Golü yedikten sonra arkasını dönüp su içmeyecek.

Gecenin sorusu (Mehmet Demirkol)
Bireysel hata nedir? Sürekli bireysel hata yapıyorsan bireysellerde sorun var demek değil midir? Böyle düşünebilirsiniz. Ancak öyle değil. Sürekli tekrarlayan bireysel hata sistem hatasıdır.

Maçın starı (Mehmet Demirkol)
Alper yetenek olarak biraz üst seviye oyuncuları etrafında bulunca enerjisinin karşılığını buldu. Asla yetenek olarak Fenerbahçe’nin 11 oyuncusu olduğunu düşünmüyorum. Ama çalışkanlığını ve mücadelesini takdir etmemek olmaz.

Maçın olayı (Mehmet Demirkol)
Kuşkusuz Mete Kalkavan hakem materyali değil. Yüzünün ifadesi bile hakem olamayacağını söylüyor. İssah’ı umut vaat eden akını kesmekten atmayınca Ümit Özat’ı oyundan çıkarması maçın olayı.

Kısa mesaj (Mehmet Demirkol)
Aykut Kocaman’ın içine düştüğü ruh halinden çıkması lazım. Fenerbahçe taraftarı inandığı bir teknik adam varsa yorumcuların kralını konuşamaz hale getirir. Halbuki taraftar en ağır yorumu yapıyor.

En iyi 45 dakikasıydı (Ali Ece)
Fenerbahçe uzun süredir Kadıköy’deki en iştahlı, en zevk veren ilk yarıyı oynadı. Sarı-Lacivertliler 15. dakikada topa %75 oranında sahip olurken Gençlerbirliği’nin o dakikaya kadar en etkili oyuncusu Hopf’un koruduğu kalenin direğiydi!

26’da hakem, Issah’ın müdahalesine 2. sarıyı yani kırmızıyı çıkartmalıydı. Ümit Özat, Issah’ı çıkardı! “Mecburi 2 oyuncu değişikliğinden sonra Gençlerbirliği ezbere gömülme oyunundan vazgeçti.

Lakin Fenerbahçe yine ilk 45’in sonuna kadar üstünken 45 artıda tarihindeki en saçma golü kendi kalesine attı! 2. yarının başında ise Alper, Fenerbahçe kariyerindeki en iyi solo golüne imza attı.

Topal’ın asistine kadar (Ali Ece)
Valbuena 60’ta öyle müthiş bir top attı ki Aykut hocayı en çok seven Fenerbahçeliler bile işte tam da bu yüzden Fransız teknik harikasının sürekli oynamasını istiyorlar. 69’daki Topal’ın “kendi kalesine asistine kadar Fenerbahçe’nin enerjisi, iştahı üst düzeydi. Sonrasında son 10 dakikaya kadar kendisini tam şarj edemedi.

Gecenin sorusu (Ali Ece)
Fenerbahçe’nin yediği iki saçma sapan gole bakınca, Aykut Kocaman stoper transferi istemekte haksız mı?

Maçın starı (Ali Ece)
Alper Potuk enerji ile tekniğini, hırsı ile hızını çok iyi birleştirdi. Sadece golde değil birçok dakikada sahanın en iyisiydi.

Maçın olayı (Ali Ece)
Ozan Tufan’a haklı olarak halen af çıkmazken Kocaman’ın iki genç yetenek Oğuz Kaan ve Eljif’e verdiği forma.

Kısa mesaj (Ali Ece)
Fenerbahçe ilk golü yiyince ilk golü attığından daha iyi oynuyor. Bu çelişki çözülmeli!

Tutan ve tutmayan hamleler! (Erman Özgür)
Maça futbolun 2 yönünü de iyi oynayarak başladı Fenerbahçe. Top rakibe geçtiği anda pres koydu ve çok çabuk kazandı. Soldado ve Valbuena’nın da katılımıyla ön tarafta etkili oldu. Ancak futbol şansı Gençlerbirliği’nin yanındaydı.

Ümit hoca ise güçlü savunma anlayışının yanında hücum etmeyi santrfordan ziyade Ahmet İlhan ve Jailton’un çabukluklarına bırakmıştı. Ve bu plan ilk yarının son dakikasında işledi.

Çok önemli bir kayıp (Erman Özgür)
Fenerbahçe 2. yarıya ise tam anlamıyla gol vuruşu şanssızlıklarını yenerek geldi. Alper’in driplingini, yaptığı harika vuruşla süslemesi ve Dirar’ın takipçiliği ile geri döndüler.

Ancak maçın hemen başında başlayan Ümit Özat hamleleri bir kez daha karşılığını bulunca bu kez Gençlerbirliği Milinkoviç’le döndü. Aykut hocanın ofansif hamleleri işe yaramayınca Fener çok önemli bir 2 puan kaybetti.

Gecenin sorusu (Erman Özgür)
Fener’in forvet hattında kim oynar? Bu sorunun cevabı Gençlerbirliği maçı 11’inde karşılığını buldu. Valbuena, Soldado, Dirar ve Alper uyumu oldukça iyiydi.

Maçın starı (Erman Özgür)
Alper Potuk maçın içindeki oyunu kadar tam zamanında attığı golle de takımını geri döndürürken maçın da en iyisiydi. 90 dakika boyunca sahada kalan Alper, takımına büyük katkı sağladı.

Maçın olayı (Erman Özgür)
Ümit Özat’ın işler kötü giderken Alper’i oyundan alarak yaptığı sistem değişikliği ve atılmasına ramak kalan Issah’ı daha maçın ilk yarısından oyundan almasının yanında Milinkoviç hamlesinin karşılığında da beraberliği yakalaması.

Kısa mesaj (Erman Özgür)
Oğuz Kaan oynadığı oyunla üzerinde ısrar edilmesi halinde kazanacağı özgüvenle bu takımın organizasyonunu yapabilecek bir oyuncu olduğunu gösterdi.

İki kırmızıyı atladı (Deniz Çoban)
Mete Kalkavan dün başarısız bir maç çıkarttı. Oyun genelinde faul ve kart standardı hiç yoktu. Göstermediği kartları izah etmek pek mümkün değildi. Henüz 27. dakikada İssah, Valbuena’yı düşürdü. Hakem sadece faul çalmakla yetindi. Sarı kartını göstermiş olsa İssah ikinci sarı kartı görerek oyundan atılacaktı.

Burada İssah kendisini geçmiş rakibini başka türlü durdurma şansı yokken, sportmence olmayan şekilde dizini kaldırarak durduruyor. Bu sarı kart için yeterli bir müdahaledir. Dolayısıyla İssah’ın oyundan atılması daha doğru bir karar olurdu. Bu kart çıksa maç uzun bir süre 11’e 10 oynanacaktı.

Alakasız sarı kart! (Deniz Çoban)
Maçın son dakikasında Sessegnon, Isla’nın kavalına; topun üzerinden ve kramponunun vidalarıyla acımasız bir darbede bulundu. Bu müdahalenin karşılığı net bir kırmızı karttı.

Kalkavan bırakın kırmızı kartı göstermeyi, faulü yapan oyuncuyu bile tespit edemedi. Sessegnon’a kırmızı kart göstermediği gibi pozisyonla alakası olmayan Deniz’e sarı kart gösterdi.

Şans ve şanssızlık! (Mehmet Ali Sabuncu)
Sakatlıklar yüzünden devamlı kadroda değişiklik yapmak zorunda kalan Kocaman ve ekibinin bu haftadaki ekibi zorluydu. Son 6 haftanın yenilmezi Gençlerbirliği için bu maç Antalya ve Karabük’ün rakiplerini yenmesiyle puan sıralaması için 6 puanlık maç haline geldi!

5’te sağ çaprazdan kaleye yaklaşan Jailton’un şutu isabetsizdi. 7’de Fenerbahçe gole çok yaklaştı, soldan Hasan Ali çok sert vurdu, Hopf çeldi, bu topu Soldado direğe nişanladı. 17’de Valbuena’nın kaybettiği topla Ahmet İlhan pozisyona girince gözler Aykut Kocaman’a çevrildi!

Jeneriklik gol! (Mehmet Ali Sabuncu)
18’de bu sefer Alper’in şutu direkte patladı. 31’de Valbuena’dan aldığı topla Gençler kalesine bindiren Hasan Ali’nin şutu Kadıköy’de heyecan yarattı. 41’de Oğuz Kaan’ın uzun pasına Soldado kale önünde dokunamadı.

44’te Jailton’un ortasına Dirar’ın ters kafası ile kendi kalesine gol atması direkten dönen toplar akla geldiğinde büyük kısmetsizlikti. İlk yarı bu sonuçla bitti. 46’da Alper, Diallo’dan topu söktü ve uzaktan müthiş vurarak jeneriklik bir gol attı: 1-1

Gençler’in şansı (Mehmet Ali Sabuncu)
48’de Valbuena kale önünde şutladı, Ahmet Oğuz’dan net müdahale geldi. 57’de Volkan, Sessegnon’un vuruşunu ayaklarıyla çıkararak maçtaki ilk kurtarışını yaptı! 61’de Uğur’un kaçırdığı topu iyi takip eden Dirar durumu 2-1 yapıp takımını öne geçirdi ve kendini affettirdi.

70’te bu sefer Topal sahneye çıktı! Ters vuruşunda Milinkoviç beraberlik sayısını kaydetti: 2-2. 80’de Fernandao’nun kale dibinde kötü kafa vuruşu Kadıköy’ü isyan ettirdi.

