MENÜ

Dursun Özbek: 5 milyon Euro'ya şampiyon takım kurduk

Galatasaray’ın eski başkanı, bugünkü seçimin iddialı adaylarından Dursun Özbek, yaptıklarını ve yapacaklarını FANATiK’e anlattı: “Sezon başı transferlerin maliyeti, bonservislerle 40 milyon Euro civarında. Fakat kadrodan çıkarılan oyuncular dikkate alındığında, yaklaşık 5 milyon Euro gibi bir fark var. Yani 5 milyon Euro’ya şampiyon takımı yapılandırdık. Finansal rahatlama, başarıyı getirdi...”

Dursun Özbek: 5 milyon Euro'ya şampiyon takım kurduk

2.5 yıllık görev süresinin ardından aldığı erken seçim kararında, Mustafa Cengiz’le girdiği yarışı kaybetti. 4 ay aradan sonra tekrar göreve talip. Galatasaray’ın eski başkanı, bugünkü seçimin iddialı adaylarından Dursun Özbek, yaptıklarını ve yapmak istediklerini FANATİK’e anlattı.

İşte Özbek röportajından öne çıkanlar...

‘En zor dönemde göreve geldik’

“Mayıs 2015’te Galatasaray’a hizmet etmek için Genel Kurul tarafından seçildik. 2015 yılından itibaren başlayan süreç, Galatasaray’ın en zor dönemlerinden birisiydi. Geçmiş olaylara bağlı olarak Galatasaray, UEFA tarafından turnuvalardan men cezası almıştı. Bu durum hem oyuncular hem camia üzerinde bir travma yarattı. O dönem itibari ile taraftarın ilgisi, sponsorların ilgisi azalmış, gelirler düşmüştü. Camia içinde bir mutsuzluk vardı. Böyle bir dönemi yönetmek zordu. Ama biz başarı ile bu dönemi 2017 sezonunun başına kadar getirdik.”

‘2017 çıkışını planlamıştık’

“Galatasaray’ın çıkışını 2017 olarak planlamıştık ve finansal projelerle rahatlamayı sağladık. Bu rahatlama sayesinde sportif başarının gelmesi de çok kolay oldu. Hem profesyonel takımımız hem amatör şubelerde 2017 sezonu çok güzel geçti.”

Aslan'a müthiş teklif

‘Her şeyi transfere yatırmadık’

“Galatasaray’ın elinde ne var ne yok hepsini transfere yatırmış değiliz. Sezon başı yapılan transferlerin maliyeti, bonservislerle birlikte 40 milyon Euro civarında. Fakat kadrodan çıkarılan oyuncular dikkate alındığında yaklaşık 5 milyon Euro gibi bir fark var. Yani 5 milyon Euro’ya şampiyon takımı yapılandırdık.”

‘Sermaye arttırımını biz yaptık’

“Finansal rahatlama 2017 Şubat itibariyle başladı. Emlak Konut projesiyle kaynaklandırılan 340 milyon TL, başlangıç noktasıydı. Buna göre, 342 milyon TL o gün Sportif A.Ş.’ye sermaye artışı olarak konuldu. SPK görüşmesinde Galatasaray’ın 2 kademede yapacağı sermaye artışını 540 milyon TL’ye çıkarması söz konusuydu. SPK ile yapılan bu operasyonun ilk dilimi 2017’nin başında, ikincisi ise Mart’ta. Bu planlamayı ben ve arkadaşlarım yaptık.”

Dursun Özbek: 5 milyon Euroya şampiyon takım kurduk



‘Bu başarı bizim eserimizdir’

“342 milyon TL ve sermaye artışlarından gelen 200 milyon TL, Ndiaye’nin satışını dikkate alın, şampiyonluğun getireceği 50 milyon Euro, mağazacılık gelirleri, sponsorlardan gelecekler, Şampiyonlar Ligi katılım bonusu... 342 milyon TL bir anda 1 milyar TL oluyor. Şampiyonluk döneminde bu finansal rahatlama baş aktördür. Bu başarı, bizim 2016’dan itibaren yaptığımız planlamanın eseridir. Bunun meyvesini görmek bizi gururlandırıyor.”

‘Kadroya takviye yapacağız’

“2017-18 sezonunun başında şampiyon olacak kadroyu kurduk. 10 futbolcu aldık, 9’u oynuyor. Bu çok ender rastlanan bir durum. Diğer takımlara baktığınızda çoğu kulübede oturuyor. Bu kadro yeterli mi derseniz, değil. Bu takıma bazı takviyeler yapılması gerekiyor. Eğer biz seçilirsek hocamızla oturacağız, scout ekibini yanımıza alacağız. Eksikler için, Şampiyonlar Ligi’nde başarının yakalanması için gerekli noktaları tespit edeceğiz. Aynı zamanda UEFA’nın bize getireceği şartları ihlal etmeden takviyeler yapacağız.”

‘30 Milyon Euro getiriyoruz!’

“Galatasaray’ın borç alacak farkı 1.1 milyar TL. UEFA’dan gelecek 50 milyon Euro ile 700 milyon TL civarına inecek. Belli bir vadede 1.5 milyar TL para bekliyoruz. Şu anki problem nakit akışı, kaynağa ihtiyacımız yok. Biz 5.0 projesini yaparken sadece gayrimenkul için kaynak üretmeyi dikkate almadık. Galatasaray’ın finansal çıkışına yardım edecek projeler var. Nakit akışını regüle edecek yönetimdir. Onun için 30 milyon Euro’luk bir fon oluşturduk. Sportif başarının sürdürebilmesi için her zaman böyle bir fona ihtiyaç var.”

Galatasaray'dan Felipe Mora harekatı!

'Projemiz Galatasaray 5.0'

“Geçtiğimiz 4 ayda, Galatasaray’a 5.0’ı Genel Kurul üyelerine ve camianin dikkatine sunduk. Bu 5.0, yeni nesil Galatasaray’ın çıkışı ile alakalıdır. Teknolojinin futbol içine konmasını sağlamak zorundayız. Her 25 yılda bir neslin değiştiğini düşünürsek, biz 113. kuruluş yılındayız. 125. yıla giderken, 5. nesli yaşamış oluyoruz. Aynı zamanda 5.0’ı 5 ana başlıkta topladık. Aynı zamanda 5. yıldızı yansıtıyor. Bu dönemde Galatasaray 5. yıldızı takarak ilklerin takımı olma özelliğini gösterecektir. Kim seçilirse seçilsin bu projeleri Galatasaray’a vereceğiz. Yeni gelenlerin de kulübe hizmet etmesini istiyoruz.”

‘Riva’da sadece avans aldık’

“Riva işi şuna benziyor, bir müteahhit bulduk, ‘Bizim arsamız var, gel bu arsanın gerektirdiği koşullarda inşaatları yap. Ortaya ne çıkarsa satalım, elde edilecek hasılatı da paylaşalım’ dedik. Daha işin başındayız. Ne bina ne de satışı yaptık. Sadece ilk dilimi söz konusu olan bir avans aldık. Önümüzdeki yıllarda bunların yapılıp satılması sonucunda Galatasaray’ın nihai kârlılığı ortaya çıkacak.”

‘Florya’da iş, imarı almaktı’

“Florya’da 22 dönüm tapulu olan 22 dönümü de üst kullanım hakkı olan arsalarımız var. Biz sadece 1 tanesini değerlendirdik. Emlak Konut imar durumunu hazırladı. Hiç kimse bunu görmüyor. Yapılan işin bence başarılı kısmı burada. İmar çıkarmak lazım, o zaman değerleniyor. İmarı olmayan bir arazinin değeri çok önemli.”

Dursun Özbek: 5 milyon Euroya şampiyon takım kurduk



‘Adaya rezidans yapmak mümkün’

“Başlangıç noktamız, Galatasaray Adası. Yapacağım şey, adayı ilk kurulduğu yıllardaki anlayışla, sosyal tesis olarak düzenlemek. Geçmişte burada mevcut, ‘Balyan’ ailesine ait bir rezidans var. Bu rezidansın aynı şekilde yapılabilmesi söz konusu. Öncelikle adayı yasal hale getireceğiz. Adanın başına gelenler geçmişteki kaçak yapılaşmanın getirdikleridir.”

‘Anlattıklarımız UEFA’yı ikna etti

“UEFA ile yaptığımız görüşmelerde, emlak projeleri ve sermaye artışı ile Galatasaray’ın çıkışını hazırlıyoruz dedik. Bu iki unsur UEFA’yı ikna etti. Prosedürü bildiğim için men cezası gelmez dedim. Ancak UEFA’nın teklif edeceği yol haritasına çok sıkı uyulması lazım. Aksi takdirde her türlü büyük ceza Galatasaray’a gelebilir. Anlaşma belli olmasına rağmen halen imzalanmadı.”

Fanatik Özel - Metin Karabaş

Sabah Favre akşam Fatih Terim!

Haberin Devamı
YORUM YAZ